Følg Cappelen Damm

Infiltrerte flere av USAs mest ekstreme nasjonalistmiljøer, nå er det blitt bok

Pressemelding   •   sep 15, 2019 15:18 CEST

Vegard Tenold Aase har skrevet en rystende historie om oppblomstringen av høyreekstremistiske og nasjonalistiske grupperinger i USA og deres vei til politisk makt. @Vegard Tenold Aase

-De samme strømninger som løftet frem Donald Trump, finnes også her i Norge.
Vårt lands historie med høyreekstremisme er lang og preget av mange av de samme tendensene vi har sett i USA, sier journalist og forfatter Vegard Tenold Aase.

I sin nye bok "Alt du elsker, skal brenne. På innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA" skriver han om hvordan han siden 2010 har infiltrert flere av USAs mest ekstreme nasjonalistmiljøer, i et forsøker på å forstå hvor hatet kommer fra, og hva som skal til for å komme det til livs.

Disse grupperingene var en del av en dårlig organisert understrøm i det amerikanske samfunnet. I årene som ledet opp til og etterfulgte valget av Donald Trump i 2016, var det imidlertid mye som forandret seg. Åpenlys rasistisk motivert vold preget stadig flere politiske mønstringer, medlemstallet i nasjonalistiske organisasjoner steg, og politikere på nasjonalt nivå, presidenten inkludert, ga næring til de samme grupperingenes frustrasjoner. 

Høyreekstremisme er overalt
Tenold Aase tar leseren med til den mørke og paranoide vrangsiden av Amerika, en parallell virkelighet der den hvite rase er truet, og fienden lurer bak hvert eneste gatehjørne.

-Om det er en ting jeg har lært under arbeidet med denne boken, så er det at høyreekstremisme, i hvert fall av typen som forfekter hvit makt, ikke uten videre lar seg definere og i enda mindre grad er til å unngå. Høyreekstremisme er overalt rundt oss, skriver Tenold Aase i Alt du elsker, skal brenne.

-Som i USA har Europa sett fremveksten av rasistiske grupper som påstår at de opererer som borgervernsgrupper. I Norge har vi Soldiers of Odin og USA har Proud Boys og Patriot Prayer. Selv om gruppene hevder at de ikke er høyreekstreme, er de alle tuftet på idéen om det vestlige samfunnet som beleiret og truet av krefter utenfra, og at islam utgjør en spesiell trussel. Poenget mitt er at samfunn er skjøre og at det skal mindre til enn vi ofte tror før verdiene vi engang trodde var urokkelige, tilsidesettes i fremmedfryktens og nasjonalismens navn.

Arrangementer med Vegard Tenold Aase:
Tenold Aase er bosatt i USA, men besøker Norge i slutten av september.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.