Følg Cappelen Damm

Karin Fossum nominert til Rivertonprisen 2020 for "Bakom synger døden"

Pressemelding   •   mar 18, 2021 11:28 CET

Karin Fossum er en av Europas mest bejublede krimforfatter. Med sin dype psykologiske innsikt har hun gjort Konrad Sejer-serien til allemannseie. (Foto: Arild Sønstrød)

De nominerte kriminalromanene til Rivertonprisen – prisen for beste norske kriminalroman i 2020 – ble akkurat offentliggjort av professor Hans H. Skei under Krimfestivalen. Juryen har bestått av Elin Brend Bjørhei, Kurt Hanssen og Hans H. Skei.

Troverdig, skjellsettende, voldsomt aktuell og vemodig. "Bakom synger døden" er en mesterlig komponert krim og nok et høydepunkt i Karin Fossums imponerende krimforfatterskap, lyder juryens begrunnelse. Fossum har tidligere blitt tildelt Rivertonprisen to ganger.

De øvrige nominerte til den viktigste norske krimprisen er Sven Petter Næss' "Skjebnesteinen" (Aschehoug), Kurt Austs "Hjertets mørke" (Aschehoug), Frits de Bourgs "Dykket" (Vigmostad & Bjørke) og Unni Lindells "Nabovarsel" (Capitana).

Elsket av anmelderne og leserne

Karin Fossums femtende krimroman, og aller siste med den populære Konrad Sejer i hovedrollen, fikk en unison hyllest av anmelderne da den kom i fjor sommer. Flere mente "Bakom synger døden" er en av hennes sterkeste bøker, og hele fem anmeldere ga den terningkast 6. Snakk om å gi seg på topp for Sejer.

"Bakom synger døden" er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være død. Konrad Sejer får den smertefulle drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer.

– Jeg ble veldig opptatt av hovedpersonen. Sympatien min er hos ham hele tiden, og det blir umulig for meg å dømme ham. Fordi jeg jo vet hvem han er, alt det han er utenom forbrytelsen. Dette gjelder jo alle kriminelle, og har alltid vært drivkraften bak romanene mine, sa Karin Fossum til Boktips.no da boken kom i fjor sommer.

Tidenes beste norske krim

Bøkene med den erfarne og solide overbetjenten Konrad Sejer som gjennomgangsfigur er noe av det mest populære i norsk krimlitteratur. De er utgitt i hele 35 land, og nesten alle titlene er filmatisert for TV og kino. Den første krimboken med den sindige Konrad Sejer som etterforsker var "Evas øye" som ble utgitt i 1995, og den var Karin Fossums gjennombrudd for et stort publikum.

Da de norske krimforfatterne i Rivertonklubben for et par år siden stemte over hvem som var Norges beste krimforfatter, vant Karin Fossum avstemningen. I 2009 kåret Dagbladet "Elskede Poona" til tidenes beste norske krimroman. Den kom ut i 2000 og fikk den gang også Brageprisen og vant senere LA Times Book Award.

Se Krimfestivalen gratis nå!

Se hele Krimfestivalen gratis på Boktips.no eller på krimfestivalen.no; 50 krimforfattere på 50 program direkte eller nå du vil det etter oppsatt tid.

Nå klokken 12 kan du se Karin Fossum i samtale med sin redaktør Kari Joynt.