Gå videre til innhold
Kolbein Falkeid – en bauta i norsk samtidspoesi (Foto: Hans Jørgen Brun)
Kolbein Falkeid – en bauta i norsk samtidspoesi (Foto: Hans Jørgen Brun)

Pressemelding -

Kolbein Falkeid er død

En av Norges fremste og mest folkekjære moderne lyrikere døde i dag, 87 år gammel. Kolbein Falkeid var en høyt elsket og respektert poet og skrev dikt av høy litterær kvalitet som traff et stort publikum.

Falkeid (født 1933 i Haugesund) debuterte som lyriker i 1962 med samlingen Gjennom et glass-skår. I mer enn femti år har han vært et sentralt navn i norsk lyrikk. Han har utgitt en rekke diktsamlinger, skuespill og gjendiktninger.

Stor litterær produksjon
Blant disse kan nevnes En annen sol (1989), Utrøstelig bøddel (1997), Enslige utsikter (2000) og Vind, eple (2003). I 2003 kom Samlede dikt, med forord av Lars Saabye Christensen, som ble en stor kommersiell suksess. Det er laget flere utvalg av Falkeids dikt. I 1998 kom De store strendenes samtale og i 2011 Uvisshetens land.
I sitt åttiende år skrev Falkeid samlingen Øyet og virkeligheten (2014) hvor han befestet sin posisjon som en bauta i norsk samtidspoesi. Falkeid skrev også flere av tekstene til visegruppa Vamp fra Haugesund, der poeten bodde, og han står bak flere gjendiktninger av internasjonal poesi.

Et hedret forfatterskap
Kolbein Falkeid fikk Doblougprisen i 1993, og ble tildelt Herman Wildenveys poesipris for sitt forfatterskap i 2001. I 2011 fikk han Brages hederspris, og i 2016 ble han tildelt Rogaland fylkeskommunens kulturpris.
I forbindelse med Falkeids 75-års-dag i 2008, utga Cappelen Damm Ketil Bjørnstads bok, Kolbein Falkeid - et nærbilde og i 2019 utkom boken Nomaden og bonden – et umulig par, skrevet av Herborg Kråkevik som en hommage til Falkeids poesi.

Kolbein Falkeid døde i Haugesund etter en tids sykdom. Våre tanker går til hans nærmeste.


Jeg finner nok frem

Døden er ikke så skremmende som før.

Folk jeg var glad i

har gått foran og kvistet løype.

De var skogskarer og fjellvante.

Jeg finner nok frem.


(Hentet fra  Opp- og utbrudd  - Cappelen, 1978)

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.