Følg Cappelen Damm

Krim fra virkeligheten på Krimfestivalens program

Pressemelding   •   mar 11, 2021 10:24 CET

Verdensstjernene kommer hjem til deg – helt gratis! Krimfestivalen byr i år på 50 FORFATTERE og 50 PROGRAMPOSTER, og alt kan ses på krimfestivalen.no

Interessen for true crime blomstrer. Både innenfor podcast, Tv-serier og bøker har det utviklet seg et stort marked for denne sjangeren. På årets krimfestival, som finner sted 18. - 20. mars, vies det plass til krim fra virkeligheten og ekte true crime fra Sverige og Irland. På programmet møter vi forfatterne Patrick Radden Keefe og Peter Englund, som begge viser oss at virkeligheten ofte kan overgå fiksjonen. 

Den bortførte ti-barnsmoren
I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast, for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår.
I den kritikerroste boken Si ingenting En sann historie om mord og terror i Nord-Irland skriver ikke Patrick Radden Keefe bare om en brutal forbrytelse, han skriver også et levende portrett av en verden der hendelser som dette dessverre var ganske vanlige. Tragedien til et helt land fanges opp i en fengslende fortelling fortalt gjennom livet til noen få personer. På krimfestivalen kan du høre Radden Keefe i samtale med den kjente journalisten og TV-programlederen Kari Birkeland.

Drapet som rystet Sverige
Svenske Peter Englund har skrevet true crime-boken Drapet i Söndagsvägen Fortellingen om en forbrytelse.
En kveld i juli 1965 ble en ung kvinne funnet død i sitt hjem i et idyllisk rekkehusområde sør i Stockholm. Politiet avfeide det først som selvmord, men snart sto det klart at hun var blitt drept. Men av hvem – og hvordan? Boken er ikke bare den sanne beretningen om en forbrytelse, men også en skildring av Sverige og folkhemmet, og da ikke bare av dets velstand og framtidsoptimisme, men også av dets fortrengte og mørke bakside. På krimfestivalen kan du høre Peter Englund i samtale med krimeksperten og den tidligere TV-programlederen Sarah Natasha Melbye.

Møt noen av verdens mest kjente krimforfattere
18.-20. mars feirer Krimfestivalen 10-årsjubileum med å invitere noen av verdens mest kjente krimforfattere til digital krimfestival. Alle arrangementene kan ses helt gratis på www.krimfestivalen.no.
På programmet finner du forfattere som John Grisham, Harlan Coben, Val McDermid og David Baldacci. I tillegg kommer store deler av den nordiske krimeliten. Det blir også latter med Krimteatersport og Knut Nærums harselas med norsk krimlitteratur, og det blir krimquiz.
I tillegg blir det altså fokus på true crime.