Følg Cappelen Damm

Roman om livet på innsida av fotballen er blant ungdommens favoritter

Pressemelding   •   mar 12, 2021 06:50 CET

Stilson ble ungdommens favoritt og vant Uprisen for den første boken om Fredrik Markussen, «Bare spille ball». Han er nå nominert til samme pris med oppfølgeren «Alene gjennom», og bokaktuell med tredje bok: «Kampfikseren» Foto: Eline Kjøl Berg

Tidligere profesjonell fotballspiller Michael Stilson gjør suksess som ungdomsbokforfatter. Han har tidligere benyttet erfaringene som fotballproff i arbeid med NRKs dramaserie Heimebane og minidokumentaren Stilson på benken, hvor han fortalte om livet som fotballspiller. Nå har han hentet inspirasjon fra livet som fotballproff til tre romaner hvor han om skildrer fotballmiljøet fra innsiden. Han skriver om fotball, ungdom, forelskelse, vanskelige valg og om kompleksiteten i unge menneskers liv. Stilson er opptatt av å vise at ting ikke alltid går slik man har planlagt i livet, men at sluttresultatet likevel kan være mer enn godt nok.

Favoritt blant norske ungdommer
Stilsons bøkene har truffet mål både blant leserne og kritikerne. Debutboken Bare spille ball fra 2018 ble både tildelt Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres (NBU) debutantpris Trollkrittet, og den vant den anerkjente Uprisen - som er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok.
Den andre boken hans, Alene gjennom, er nå også nominert til Uprisen - og han kan igjen bli kåret som norske ungdommers favoritt. I tillegg er Kampfikseren, som er tredje bok i trilogien om 17 år gamle Fredrik Markussen, akkurat lansert, og romanen har allerede rukket å høste lovord fra flere kritikere. I Nettavisen kalles boken velskrevet og spennende, og den får terningkast 5. Adresseavisen kaller boken en førsteklasses ungdomsroman. «Det er god lesning, og det er gripende lesning», skriver anmelder og kaster terningkast 5. Hos NRK skriver anmelder: «Michael Stilson, selv eks-fotballspiller og lærer, drar med seg leserne fra side til side, kapittel for kapittel. Nærmest hvert kapittel har en punchline som gjør at vi lese videre.» NRKs anmelder avslutter med konklusjonen: «Kampfikseren» er en forrykende avslutning på en spennende trilogi.