Følg Cappelen Damm

Stridig einstøing begeistrer norske lesere

Pressemelding   •   feb 22, 2021 08:30 CET

Tore Renbergs prisvinnende roman om einstøigen Tollak holder stand på bestselgerlisten (Foto: Hilde Renberg Tunsberg)

Norske lesere lar seg fortsatt begeistre av Tore Renbergs kritikerroste, prisvinnende og bestselgende roman Tollak til Ingeborg som nå har ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste i hele 20 uker.


Kan vinne nok en pris

Renberg ble tildelt Bokhandlerprisen 2020 for romanen om den sære, einstøingen Tollak. Førstkommende søndag kan han også vinne P2-lytternes romanpris som en av seks nominerte. Gjennom hele den uken skal juryen i daglige sendinger på NRK P2 diskutere seg frem til vinneren, som altså kåres søndag. 

Kritikerros

Det er ikke bare leserne som lar seg begeistre av Tollak, den fikk nemlig svært god mottakelse av norske anmeldere da den utkom i høst.  «Herre jemini, Tore!» skrev VG og gav en 6’er, mens Nettavisen kalte den «Høstens sterkeste roman». Både Nettavisen og Bok365 ga den en sekser på terningen og sistnevntes anmelder Vidar Kvalshaug skrev: «Med Tollak har Tore Renberg skapt haustens mest komplekse og kollapsande romanfigur.»

Forfatterens beste?

Samtidig med at boken utkom, feiret Renberg 25-årsjubielum som forfatter. Da er det sterkt at så mange lesere og anmeldere har beskrevet romanen som kanskje den beste boken Renberg har skrevet, noe Aftenpostens anmelder understreker:

«Denne tettvevde, thrilleraktige romanen om kjærlighet, vold og protest må være noe av det beste Tore Renberg har skrevet.»