Følg Cappelen Damm

Tore Renberg tildeles årets Bokhandlerpris: "Himla gjevt!"

Pressemelding   •   nov 17, 2020 11:01 CET

Årets Bokhandlerprisvinner (Foto: Privat/Cappelen Damm)

I dag ble det klart at Tore Renberg tildeles årets Bokhandlerpris for den kritikerroste romanen Tollak til Ingeborg som utkom tidligere i høst. Det er bokhandelansatte over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker.


Med hele ti nominerte til den gjeve prisen er nåløyet trangt, og det var selvsagt en svært glad og takknemlig forfatter som gikk helt til topps hos bokhandlerne. 

– Dette var skikkelig herlig! Jeg takker for tilliten fra norske bokhandlere, som har stemt fram Tollak til Ingeborg. Det er himla gjevt å få denne anerkjennelsen fra de storlesende fotsoldatene som arbeider på golvet i norsk bokheim, ansikt til ansikt med leserne. Jeg vil også hilse til mine mange gode kolleger, jeg vet konkurransen var svært sterk i år, sier prisvinner Tore Renberg.

Renberg mottar prisen for andre gang og det er kun fem forfattere som tidligere har begått den bragden. Med årets roman er Renberg den første siden Tarjei Vesaas (i 1967) som får prisen for en bok skrevet på nynorsk.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen frem til den i 1981 ble omdøpt til «Bokhandlerprisen». Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

– På vegne av norske bokhandlere vil jeg takke for denne gode, spennende og velskrevne boka. Dette var en leseopplevelse av de sjeldne og jeg håper Tollak til Ingeborg får mange lesere, det fortjener den, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.


Tore Renberg (f. 1972) bor i Stavanger. Han debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Renberg også mottatt P2-lytternes romanpris. Han har skrevet en rekke bøker for voksne og barn som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet. Han har også utmerket seg innen film, teater og musikk.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.