Gå videre til innhold
– Det er helt utrolig! Drømmen var å få utgitt boken. Nå vil jeg bare skrive mer, sier Grethe Bøe. Foto: FredJonny
– Det er helt utrolig! Drømmen var å få utgitt boken. Nå vil jeg bare skrive mer, sier Grethe Bøe. Foto: FredJonny

Pressemelding -

Utenlandske forlag står i kø for å sikre seg rettighetene til Grethe Bøes debutkrim "Mayday"

Regissør Grethe Bøes krimdebut Mayday vekker oppsikt utenlands. Fem europeiske land har sikret seg bokrettighetene til den høyaktuelle, arktiske thrilleren.

Grethe Bøe har tidligere skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Nå debuterer hun som forfatter med den politiske actionthrilleren Mayday. Boken foregår i nord og handlingen inkluderer både Finnmark, Russland, NATO og en F16-pilot.

Ingvild Haugland Blatt, leder for Cappelen Damm Agency, forteller at det er bred, internasjonal interesse for boken. Store forlag i Tyskland, Italia, Sverige, Finland og Estland har alle landet avtaler om bokutgivelse.

– Det er helt utrolig! Drømmen var å få utgitt boken. Som den nybegynneren jeg er, regnet jeg virkelig ikke med en slik oppmerksomhet eller anerkjennelse fra de utenlandske forlagene så vel som anmelderne her hjemme. Nå vil jeg bare skrive mer, sier Grethe Bøe.

Storpolitisk konflikt oppstår i Arktisk

Videre forteller hun at Mayday tar utgangspunkt i den økende faren for at en storpolitisk konflikt mellom Russland og NATO oppstår i Arktis.

– Ideen kom til meg under opptak av spillefilmen Operasjon Arktis. Vi sto ute på rullebanen ved Bodø lufthavn og filmet midt under en NATO-øvelse, hundre meter bortenfor tok det av F-16-fly hvert femte minutt. Bodø var full av kamppiloter i forbindelse med øvelsen, og jeg kom i prat med flere av dem. De fortalte om stress-flyvninger og nestenulykker med russiske kampfly på grensa mellom Norge og Russland og jeg tenkte… Hva om de kræsja?

Solgt for betydelige summer

De tyske rettighetene ble solgt etter en opphetet auksjon for et betydelig beløp. Det er forlaget Heyne Verlag som er en del av Penguin Random House som har sikret seg rettighetene til boken. I Italia ble Mayday solgt på såkalt pre-empt til forlaget Longanesi, et svært godt forlag med base i Milano. I Sverige ble det forlaget Modernista som landet bokrettighetene. Dette er blant annet forlaget til Linda Boström Knausgård. I Estland ble det mediehuset Ajakirjad. Sist ute så langt er forlaget Bazar Kustannus som sikret seg rettighetene i sterk konkurranse med et annet finsk forlag.

Norske anmeldere begeistret

Både Nettavisen og Dagbladet trillet femmere kort tid etter at boken lå ute for salg. Tor Hammerø i Nettavisen skriver at det er «den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne,» og at «Bøe griper tak i meg fra første side og slipper aldri».

Cathrine Krøger i Dagbladet «flyr» med F-16 piloten Ylva Nordahl. Under tittelen «Norsk krimsensasjon: Bravo!» begynner hun anmeldelsen slik: «Grethe Bøe brakdebuterer med en skremmende realistisk thriller, der Finnmark står i fare for å bli et nytt Krim».

Hovedpersonen i Mayday er F-16-piloten Ylva Nordahl. Hun er halvt norsk og halvt samisk. VG trekker frem at hun er et kjærkomment tilskudd i det norske krimbokuniverset. Elin Brend Bjørhei skriver videre […] «Det er forfriskende at det kommer en kvinnelig krimforfatter som satser på en thrillersjanger dominert av menn – og som allerede skriver med autoritet og tyngde om alt fra storpolitikk og reindrift, til hvordan man flyr et F-16-fly».

Arktis er en kruttønne, Ylva er gnisten

Handlingen utspiller seg mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet. NATO holder sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16- fly med NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en alt-utslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.