Følg Cappelen Damm

​Vigdis Hjorth hylles i England og USA

Pressemelding   •   nov 26, 2019 14:45 CET

Arv og Miljø trekkes frem på The Financial Times sin liste "Books of the year 2019"

Arv og miljø gjør stor suksess ute i verden og er solgt for utgivelse i 22 land.
Vigdis Hjorths kritikerroste roman Arv og miljø utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur
da den kom ut i Norge høsten 2016. 
Boken vant Bokhandlerprisen 2016, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Den toppet bestselgerlistene i en lang periode og ble trykket i et opplag på 150 000 eksemplar. Året etter ble den dramatisert og oppsatt på Den Nationale Scene, i Bergen.


Kåret til en av årets beste i The Financial Times
Høsten 2018 ble romanen utgitt i vårt naboland Sverige.
Også der ble Arv og miljø kritikerrost og forlaget Natur & Kultur har solgt rundt 80 000 eksemplarer av boken. 

I september ble boken lansert i både USA og England, hvor det i løpet av meget kort tid har blitt solgt nærmere 10 000 eksemplarer. Mottakelsen tilsier at antallet solgte bøker snart vil øke. Denne uken trekkes Arv og miljø frem i The Financial Times, som har inkludert den på sin ti-på-topp-liste over oversatte romaner i kåringen av «Books of the year 2019». 

Nominert til US National Book Award
Vigdis Hjorths Arv og miljø har også, som en av ti oversatte romaner, blitt nominert på langlisten til den prestisjetunge US National Book Award for Translated Literature.

Anerkjente The New Yorker har viet romanen stor oppmerksomhet, blant annet i en lengre presentasjon under tittelen «The Norwegian Novel That Divided a Family and Captivated a Country» . Samtidig har The New York Times  og LARB (Los Angeles Review of Books) gjort store intervju med Hjorth.

Romanen får mye oppmerksomhet, og den har blitt anmeldt i en rekke anerkjente media.
Paris Review beskriver Arv og miljø som besettende. Publishers Weekley synes boken både er tankevekkende og morsom, og mener den gjør et varig inntrykk på leserne – mens The Guardian skriver at Hjorth er strålende i sine avsløringer av en uforløst barndom.

«Hjorth proves brilliant at revealing the stubborn, unredemptive quality of childhood suffering.»
- The Guardian

"Will and Testament is a compulsively readable novel, one that turns questions of shame into weapons against silence."
Paris Review

"Hjorth’s thoughtful, drily funny, and often devastating novel will leave a deep and lasting impression on readers."
Publishers Weekly

“In a ruthless yet patiently delivered work, Hjorth does something that few writers achieve: Will and Testament is both economical and overwhelming.”
Financial Times

"Hjorth’s precision, on the other hand, becomes a quietly devastating mimicry of the effects of trauma, and of ambiguous and conflicting memories, on a human being."
- New Statesman


Også danskene setter pris på Vigdis Hjorth
Admiral Carl Hammerichs mindelegat tildeles i år Vigdis Hjorth.
Legatet er et stipend som deles ut av Fondet for Dansk-Norsk Samarbeid som en hedersgave til personer, som gjennom sitt virke bidrar til økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge på kulturelle eller andre områder. Stipendet er på kroner 50 000,-.

I forbindelse med utdelingen arrangeres det den 1. desember både en samtale om Vigdis Hjorths forfatterskap mellom Thomas Kosgaard og forfatteren samt utdrag av Den nationale scenes teateroppsetning av Vigdis Hjorths roman Arv & Miljø.

begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet at «Vigdis Hjorth er som prosaist kendetegnet ved en pågående og stærk psykologisk og eksistentiel interesse. Hun er ikke bange for følelser, og hun forfølger både deres udspring og deres konsekvenser. Dertil kommer en ofte sprudlende humor kontrasteret mod insisterende alvor.»

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.