Følg Cappelen Damm

Zolo Karoli ble drept 11.april 1945 i Auschwitz, to dager før frigjøringen av leiren

Pressemelding   •   jan 26, 2021 12:08 CET

Maria Rosvoll er historiker og prosjektkoordinator ved HL-senteret. Hun har arbeidet sammen med norske rom siden 2006.

Onsdag den 27. januar 2021 markeres den internasjonale Holocaustdagen for å minnes de seks millioner jødene og de andre offergruppene for nazistenes tilintetgjørelser.
Norskfødte Zolo Karoli var en av dem som ble innskrevet i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau som "asosial" og "zigeuner". Her endte han også sine dager sammen svært mange i hans familie, inkludert hans to små sønner.

Maria Rosvoll har skrevet boken Zolo Karoli. En europeisk historie. Det er en biografi over et menneske som brutale politiske hendelser, diskriminering og kollektiv glemsel har visket ut av historien. Rosvoll tar for seg en familie som jages fra land til land i et Europa som ikke vil vedkjenne seg dem, inntil reisen ender i gasskamrene.


Beretningen om en norsk Rom-skjebne

Hvordan vekke til live et dramatisk liv der bare spredte avtrykk står igjen – tilfeldige nedslag i politirapporter, offentlige dokumenter reisepapirer og avisinnlegg?

Zolo Karoli, som tilhørte en av de norske rom-familiene i mellomkrigstiden, har levd blant oss. Han har reist på kryss og tvers gjennom et Europa i langsom oppløsning sammen med familie, venner og mennesker han elsket, over grensestasjoner som for hver passering ble mer skeptiske til Zolo og hans folk.

Maria Rosvoll har fulgt det tynne og halvt utviskede sporet etter Zolo Karoli i offentlige papirer, fra et forholdsvis uskyldig Norge rundt århundreskiftet, langs kronglete ruter over et fientligsinnet kontinent – til det ender i Auschwitz. Det er – og må være – et portrett satt sammen av få og spredte biter, et livsbilde med store hvite felter av glemsel og fortregning. Slik hele historien om Rom er full av fortielse.

Fortellingen om Zolo Karolis liv er en beretning om Norge og Europa, en del av vår felles historie. Den er mangelfull, fragmentarisk – og gripende. Og den ender i det absolutte mørke.