Gå videre til innhold
Maria Rosvoll er historiker og prosjektkoordinator ved HL-senteret. Hun har arbeidet sammen med norske rom siden 2006.
Maria Rosvoll er historiker og prosjektkoordinator ved HL-senteret. Hun har arbeidet sammen med norske rom siden 2006.

Pressemelding -

Zolo Karoli ble drept 11.april 1945 i Auschwitz, to dager før frigjøringen av leiren

Onsdag den 27. januar 2021 markeres den internasjonale Holocaustdagen for å minnes de seks millioner jødene og de andre offergruppene for nazistenes tilintetgjørelser.
Norskfødte Zolo Karoli var en av dem som ble innskrevet i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau som "asosial" og "zigeuner". Her endte han også sine dager sammen svært mange i hans familie, inkludert hans to små sønner.

Maria Rosvoll har skrevet boken Zolo Karoli. En europeisk historie. Det er en biografi over et menneske som brutale politiske hendelser, diskriminering og kollektiv glemsel har visket ut av historien. Rosvoll tar for seg en familie som jages fra land til land i et Europa som ikke vil vedkjenne seg dem, inntil reisen ender i gasskamrene.


Beretningen om en norsk Rom-skjebne

Hvordan vekke til live et dramatisk liv der bare spredte avtrykk står igjen – tilfeldige nedslag i politirapporter, offentlige dokumenter reisepapirer og avisinnlegg?

Zolo Karoli, som tilhørte en av de norske rom-familiene i mellomkrigstiden, har levd blant oss. Han har reist på kryss og tvers gjennom et Europa i langsom oppløsning sammen med familie, venner og mennesker han elsket, over grensestasjoner som for hver passering ble mer skeptiske til Zolo og hans folk.

Maria Rosvoll har fulgt det tynne og halvt utviskede sporet etter Zolo Karoli i offentlige papirer, fra et forholdsvis uskyldig Norge rundt århundreskiftet, langs kronglete ruter over et fientligsinnet kontinent – til det ender i Auschwitz. Det er – og må være – et portrett satt sammen av få og spredte biter, et livsbilde med store hvite felter av glemsel og fortregning. Slik hele historien om Rom er full av fortielse.

Fortellingen om Zolo Karolis liv er en beretning om Norge og Europa, en del av vår felles historie. Den er mangelfull, fragmentarisk – og gripende. Og den ender i det absolutte mørke.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.