Følg Cappelen Damm

Helene Uri skriver om manipulasjon og vold i ungt forhold

Pressemelding   •   aug 24, 2015 14:54 CEST

I romanen Fordi jeg elsker deg tar Helen Uri opp det tabubelagte temaet vold i unge forhold, og utforsker samtidig hva det er som gjør at kvinner ofte blir værende i slike forhold. «Nydelig skrevet om noe trist og farlig» sier Hanne Eriksen, psykolog og leder i Alternativ til Vold i Drammen.

"Vold og mishandling kan sees på som enhver handling som skader, smerter, skremmer eller krenker en." Per Isdal, Alternativ til Vold

En fersk undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) ble nylig publisert. 996 unge i aldersgruppen 14-17 år er blitt intervjuet, og 30 prosent svarer at de har opplevd digital vold (bl.a. trusler eller sjikane via nett/mobil) påført av tidligere eller nåværende kjæreste. Samtidig er det svært få som sier ifra om dette til voksne. Når vi hører om vold i forhold, dreier det seg ofte om vold i etablerte forhold, ekteskapet, familien, men sjelden hos de unge nyforelskede.

I Helene Uris Fordi jeg elsker deg møter vi Elin, seksten år og ukysset. Storsjarmøren Fredrik kommer inn i livet hennes, og fra dag én har han henne i sin hule hånd. Elin er i skyene, helt til merkelige tekstmeldinger begynner å tikke inn, og det verst tenkelige skjer. Elin lar seg forføre og overtale – etter hvert finner hun seg selv fanget i et farlig forhold, men tviler allikevel på sin egen skyld i det vonde som skjer henne.

Helene Uri har lenge villet utforske hva det er som gjør at kvinner blir i voldelige forhold, og Fordi jeg elsker deg er en rystende aktuell og samtidig berørende historie om kjærlighet og forelskelse, men også om vold, manipulering og svik.

«I Fordi jeg elsker deg skildrer Helene Uri godt hvordan vold i et forhold kan være, også over tid, hva det gjør med selvfølelsen og hvor vanskelig det kan være å komme ut av. Uri får også godt frem behovet i oss for bekreftelse og hvor galt det kan gå når vi speiler oss for mye i den andres øyne, samtidig hvor deilig det er å bli sett slik.» Hanne Eriksen, psykolog og leder i Alternativ til Vold i Drammen.

Kontaktperson i forlaget: Informasjonsansvarlig barn og ungdom: Turid Oline Hepsø, Turid.oline.hepso@cappelendamm.no, tlf.: 404 91 136

Psykolog Hanne Eriksen er leder for ATV kontoret Drammen, og har arbeidet der i 9 år, hovedsaklig med ungdom og voksne med volds-og aggresjonsproblemer. I tillegg underviser hun om vold i familien, ungdom og vold, tilknytningstraumer og om hva det gjør med hjelperen i møte med det vonde. Kontakt Hanne Eriksen, hanne.eriksen@atv-stiftelsen.no , 469 31 453

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.