Gå videre til innhold
Thomas Kvam (Foto: © Annegret Kvam)
Thomas Kvam (Foto: © Annegret Kvam)

Pressemelding -

Kontroversiell billedkunstner debuterer med roman i sammenheng med utstillingsåpning

Fredag 20. oktober debuterer billedkunstneren Thomas Kvam med den konseptuelle romanen Homo Sacco. Pulp Philosophy vol 1.

Blomqvist Kunsthandel og QB Gallery åpner parallelt en større utstilling i Oslo med Kvams arbeider som knyttes i direkte sammenheng med bokens tematikk.

Thomas Kvam er kjent for sin kontroversielle kunst hvor han blant annet i 2011 la ut amerikanske soldaters egne bilder fra Afghanistan og Irak som viser grove brudd på Genève-konvensjonene og skjending av omkomne.

Senest var han i søkelyset våren 2017 ved å stille ut til nå upubliserte og omstridte journaler fra psykoanalyseprosessen til forfatter Knut Hamsun. Nå kommer altså hans skjønnlitterære debut hvor kunst, filosofi og virkelighet smelter sammen til et utfordrende, men et herlig satirisk og overskuddspreget blikk på Kunst-Norge. Kvam er fra Drammen, men er bosatt i Tyskland.

I Thomas Kvams roman Homo sacco møter vi den unge filosofiprofessoren Sofie som bestemmer seg for å infiltrere Oslos kunstliv. Der treffer hun kurator og dekan Mr. K, kunstkritikeren Kjell og kunstneren Scram. Mr. K har ambisjoner om reell innflytelse. Kjell ønsker seg sjelelig dybde. Scram vil skape kunst som blir kjøpt inn av de største internasjonale institusjonene. I bakgrunnen spiller Sofie sitt spill.

Scram jobber med en doktorgrad, med Mr. K som veileder, men strever med å forene forskning og kunst. Han spekulerer og agerer, men bortsett fra veiledningen på Mono er det et stipendiatkontoret som utgjør det faste holdepunktet for foreningen av kunst og forskning.

Utstillingen på QB Gallery og Blomqvist Kunsthandel presenterer dette i et format der QB er omgjort til en installasjon som forestiller Scrams kontor, altså det fysiske rommet hvor kunstnernes nitide researchprosjekter finner sted.

I Blomqvist kunsthandels to saler presenteres resultatet av dette arbeidet i form av en serie malerier, foto og kulltegninger. I disse arbeidene fremstilles karakterer, scener og tematiske finter fra bokens univers.

Utstillingens hjørnesteiner kan sies å være følgende subversive firkløver; rus, seksualitet, vold og umoral. Det dreier seg om en satirisk og dystopisk fremstilling av samtiden, med hovedfokus på kunstens evne til å gi oss nye perspektiver både på den selv og på samfunnet for øvrig.

Utstillingen står til søndag 5. November.

Emner


For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.