Gå videre til innhold
Lanserer nyskreven litteraturkritikk i bokform

Pressemelding -

Lanserer nyskreven litteraturkritikk i bokform

Ane Farsethås lanserer 1. juni boka Herfra til virkeligheten. Lesninger i 00-tallets litteratur. Dette er noe så sjeldent som helt nyskreven litteraturkritikk i bokform. Hva har skjedd i norsk litteratur det siste tiåret? Hvem er de viktigste forfatterne som blir stående igjen etter oss?

Ane Farsethås er en av Norges mest markante kritikere, og har lest det meste av norsk samtidslitteratur. I Herfra til virkeligheten leser hun grundig de bøkene og forfatterne som har gjort sterkest inntrykk: Forfattere som Jon Fosse, Hanne Ørstavik, Carl Frode Tiller, Thure Erik Lund, Hanne Ørstavik, Trude Marstein og Karl Ove Knausgård. Blant nærlesningene inneholder Herfra til virkeligheten det som antakelig er den første samlede lesningen av hele Knausgårds forfatterskap, alle hans åtte bøker under ett.

I løpet av boken tegner det seg også et bilde av den forandringen som har funnet sted i litteraturen og samfunnet de siste ti årene. Fra ironi, via religion, til inderlig og eksperimentell selvbiografi.

Boken stiller spørsmål som: Hva sier litteraturen om vårt forhold til sannhet og virkelighet? Hvordan skildrer den medienes virkning på språk og tanke? Og hvorfor er vi så opptatt av det autentiske og ekte?

Nyskreven litteraturkritikk i bokform er svært sjelden her til lands. Alle tekstene i Herfra til virkeligheten er skrevet til boka, og som del av en større sammenheng. Boken inneholder grundige studier av sentrale forfatterskap og tekster – men setter også forfatterskapene inn i nye og tidvis overraskende sammenhenger.

Ane Farsethås (f.1973) er utdannet litteraturviter. Som kritiker i Dagens Næringsliv og Morgenbladet har hun satt dagsorden for hva og hvem vi leser. Ved siden av aviskritikken har hun også skrevet artikler i tidsskrift og deltatt i den offentlige debatten om litteratur. Farsethås er nå redaksjonssjef for kultur i Morgenbladet. I 2004 ble hun ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk Kritikerlag og Nordens beste kritiker av tidsskriftet Nordisk Litteratur.

Kontakt Ane Farsethås: Mobil 97509833. E-post: AF@morgenbladet.no

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.