Følg Cappelen Damm

Romankonkurransevinner med uredd og fartsfylt debut

Pressemelding   •   aug 28, 2015 12:37 CEST

Debutant Cathrine Myhre Solbjør stakk elegant av med førstepremien i Cappelen Damms store barneromankonkurranse, og fikk dermed både bok-kontrakt og 250.000 kroner. På rømmen i dusteland  tar leseren med på en fartsfylt, komisk og fantastisk reise i et nytt, dagsaktuelt og helsprøtt univers med den uredde jentehelten Elina som midtpunkt. Boka er gjennomillustrert av Thomas Kirkeberg.

Elina er snart ti og blir hardt og brutalt revet vekk fra sin aller beste venninne inn i evigheten og tilbake, Noor, da hennes foreldre bestemmer seg for å flytte fra herlige og beste Storabyen på jord og ut på verdens verste dustelandet, der «bare fluene har det bra, hvor absolutt alle naboene har grått hår og hvor ingen barn burde bo».

Bla i boka på skjerm

Solbjørs karakterer er lett gjenkjennelige og identifiserbare både for barn og voksne. Elina sliter med tidsklemte karriereforeldre som verken ser eller hører henne mellom blogginnlegg og facebookstatuser. Da hun bestemmer seg for å rømme fra dem, tar hun oss med på en reise hinsides tid og sted der første bud lyder: Aldri feig!

Les intervju med forfatteren på Forlagsliv.no/halvekongeriket

– I den store bunken av bidrag nærmest ropte dette manuset på oppmerksomhet, sier jurymedlem og redaktør for boka, Nicolai Houm.

Det var i 2013 at Cappelen Damm utlyste den store konkurransen om å skrive beste barneroman. Målet var ambisiøst: å finne en fortelling som kunne bergta mottakeren og legge grunnlaget for livslang leseglede.

Juryen, med juryformann John Erik Riley i spissen, leste seg gjennom 263 innsendte manus, og kåret enstemmig Cathrine Myhre Solbjør som vinner. Premien var 250.000 kroner og bokutgivelse.

– Da Cappelen Damm ringte, mistet jeg pusten og besvimte. Jeg tenkte, før jeg traff gulvet: Dette er fantastisk, eller nei, det er faktisk enda mer fantastisk enn fantastisk! Jeg har jobbet i to år med dette manuset, og er rett og slett sprettballglad for at det nå skal bli bok! sier Cathrine Myhre Solbjør om øyeblikket da hun fikk beskjeden om at hun hadde vunnet.

Fra juryens uttalelse:
"Cathrine Myhre Solbjørs manus er ertende, fartsfylt og originalt. Det er høylydt, men samtidig tankefullt. Det fanger intensiteten i barnets opplevelser. Det peker nese til voksenverdenen, og viser ettertrykkelig at er det noen som virkelig gjør mye rart og barnslig, så er det voksne." [...] "Cathrine Myhre Solbjør stakk seg tidlig ut og ble kåret til vinneren av en enstemmig jury. Hun har skrevet en fortelling som er like uredd og sprelsk som dens hovedperson, Elina. Den står stødig i en nordisk tradisjon med handlekraftige jentehelter, samtidig som den går sin egen vei og beskriver en ny tid."

Mer om vinneren:
Cathrine Myhre Solbjør (f.1971) kommer fra Asker, og er bosatt i Oslo med mann og fire barn. Hun er utdannet skuespiller ved Statens teaterhøgskole 1993-96, og har studert og arbeidet med Commedia Dell´Arte og komediefaget i Italia. For tiden arbeider hun som skuespiller, regissør og dramatiker. Hun holder også kurs i teater for ungdom og i presentasjonsteknikk for voksne. 2011-2013 gikk hun på forfatterstudiet ved Norsk Barnebokinstitutt.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.