Gå videre til innhold
" Av alt som har skjedd i mitt forfatterskap er dette det jeg setter høyest",  forteller Roy Jacobsen som drar til London for å delta på prisutdelingen neste uke.
" Av alt som har skjedd i mitt forfatterskap er dette det jeg setter høyest", forteller Roy Jacobsen som drar til London for å delta på prisutdelingen neste uke.

Pressemelding -

Roy Jacobsen kan vinne Bookerprisen neste uke!

Som første norske forfatter noensinne er Roy Jacobsen på kortlisten til den internasjonale Man Booker-prisen, en av verdens mest prestisjefylte litterære priser. Blant litteraturprisene regnes Bookerprisen av mange som den viktigste neste etter Nobelprisen.

Roy Jacobsen er nominert for den kritikerroste romanen De usynlige som ble lansert i Norge i 2013.

Først var han nominert sammen med 13 andre forfattere på Bookerprisens langliste. Deretter gikk han videre til finalerunden og kortlisten. Her konkurrerer han med fem andre forfattere om den prestisjetunge prisen. Vinneren utropes i London onsdag neste uke.

Ingen annen nordmann har noensinne blitt nominert til denne prisen. Å vinne betyr som regel at bøkene mangedobler salget, at forfatterens navnet blir ytterligere kjent og at utenlandske forlag kappes om å utgi bøkene. Det ligger en uvurderlig oppmerksomhet både i å nomineres og å vinne.

Stor betydning for Jacobsens forfatterskap i utlandet
-At nominasjonen har stor betydning for Jacobsens forfatterskap i utlandet, og særlig i den engelskspråklige verden er det ingen tvil om, sier redaksjonssjef Anne Fløtaker fra Cappelen Damm. - Engelske forleggere snakker om bøkene hans nå – og de leser dem. Når den begeistringen får spre seg til bokhandlerne vil bøkene bli mer synlige og de kommer til å nå flere lesere. Om Jacobsen skulle vinne, kommer det til å bety mye mer oppmerksomhet og salg. Det er vanskelig å selge oversatt litteratur i det engelskspråklige markedet. En pris som denne fører til anmeldelser, intervjuer, oppmerksomhet og salg. Og alle vet at det er en bok av høy kvalitet, de vet at det er denne oversatte boka de skal lese i år.

Om Bookerprisen forteller Anne Fløtaker: 
-Man Booker har lenge vært den viktigste litterære prisen i Storbritannia etter Nobelprisen. Prisen ble opprettet i 1969 og det uttalte målet var å gi prisen til årets beste engelskspråklige roman utgitt i Storbritannia. Juryen er sammensatt av lesende mennesker fra alle deler av kulturlivet, kritikere, journalister, forfattere, skuespillere, politikere – deres viktigste kvalifikasjon er å være lidenskapelig opptatt av kvalitetslitteratur. Selve premien er på 50.000 pund, og i tillegg får de som er på kortlisten, men ikke vinner, 2.500 pund. Målet med prisen er å skape oppmerksomhet omkring kvalitetslitteraturen, og den aller viktigste delen av prisen er en dramatisk øning i salget av boka i hjemmemarkedet og til oversettelse.

Man Booker var blant prisene som først startet med en langliste, dvs en rekke nominerte som etter en gitt tid ble kortet ned til kortlista og deretter til slutt én vinner. Denne måten å gjøre det på skaper oppmerksomhet og interesse, og i et land som England, hvor vedding er en viktig del av kulturen, skaper det selvsagt gode forhold for bookmakerne. Men først og fremst skaper det jo nysgjerrighet og leselyst hos vanlige lesere. Jeg husker selv hvordan jeg pleide å gå på biblioteket og sette meg på venteliste på alle bøkene med det samme nominasjonene ble offentliggjort. Og fordi det er en lang prosess fra nominasjon til vinner rekker man å få lest iallfall de som er på kortlista, så kan man være enig eller uenig i juryens valg.

Den internasjonale Man Booker prisen har eksistert siden 2005, inntil 2016 ble den tildelt en nålevende forfatter for hans samlede verk, men fra 2016 ble det bestemt at prisen skulle gå til en oversatt bok, og prispengene deles likt mellom oversetter og forfatter.

Cappelen Damm utgir halvparten av de nominerte
Jacobsen konkurrerer med Dorthe Nors (Danmark), Mathias Enard (Frankrike), David Grossman (Israel), Amos Oz (Israel) og Samanta Schweblin (Argentina). Dorthe Nors, Samanta Schweblin og Roy Jacobsens bøker utgis alle på Cappelen Damm.
Vinneren kåres 14 juni.

Emner

Kategorier


Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.