Følg Cappelen Damm

Stieg Larssons hovedteori i Palmesaken pekte mot det sør-afrikanske apartheidregimet

Pressemelding   •   jun 09, 2020 13:18 CEST

Jan Stocklassas bok er basert på forfatter Stieg Larssons gransking av drapet som fant sted på Sveavägen i Stockholm sentrumen februarnatt i 1986.

Onsdag legger svensk politis Palme-gruppe frem sin konklusjon rundt drapet på den tidligere svenske statsministeren Olof Palme, og de setter trolig et endelig punktum for etterforskningen.

Jan Stocklassa står bak boken Stieg Larssons arv Nøkkelen til Palme-mordet. Han overlot for noen år siden alt av eget materiale fra etterforskningen til politiet og ble meget glad for at politiet brukte hans og Stieg Larssons etterforskning til igjen å forfølge Sør-Afrika-sporet. Han har hatt jevnlig kontakt med etterforskerne de siste årene, men sier han nå ikke aner hvordan de vil avslutte etterforskningen.

Hovedteori pekte mot det sør-afrikanske apartheidregimet
Da boken ble lanserte i Norge våren 2019 uttalte Stocklassa til VG:
– I min bok, hvor 30 sider direkte er hentet fra Stieg Larssons arkiv, går det helt klart fram at Stiegs research og hovedteori pekte mot at det var det sør-afrikanske apartheidregimet, svenske høyreekstremister og en svensk mellommann bosatt i utlandet, som i samarbeid sto bak drapet på Olof Palme. Og jeg kjenner identiteten på mannen som trakk i avtrekkeren mordkvelden. Gjennom min research gjennom åtte år, bygd på Stieg Larssons, har jeg klart å finne fram til hvem drapsmannen er.

Palmemordet kommer til å få en løsning
I bokens forord skrev Stocklassa i 2018: «Palmemordet kommer til å få en løsning. Olof Palme ble ikke skutt av rusmisbrukeren Christer Pettersson, ifølge Krister Petersson, ny aktor og leder av forundersøkelsen i Palmeetterforskningen. Og jeg tror han har rett. Jeg er også overbevist om at Stieg Larssons research kommer til å bidra til løsningen. Og forhåpentlig også denne boken. Når du leser dette, så har politiet alt fått tilgang til mitt materiale og dermed en mulighet til å finne avgjørende bevis som kan føre til at en person blir siktet. Minst én person. Om ett eller to år håper jeg at den nye sannheten lyder: Palmemordet er oppklart.» Onsdag denne uken får vi kanskje svaret på akkurat det.

Fikk eksklusiv tilgang til Stieg Larssons arkiver
Det var i 2014 at journalist og tidligere svensk diplomat Jan Stocklassa først fikk eksklusiv tilgang til Millenium-forfatteren Stieg Larssons arkiver. Fordelt i tyve esker lå Larssons hemmelige livsprosjekt: etterforskningen av drapet på Olof Palme. Arkivet viste forfatterens teori om hvordan drapet ble gjennomført - en teori bestående av personer som kunne vært karakterer i en av hans thrillere.

Stocklassa satt sammen bitene og fortsatte i Larssons spor i en av de mest gåtefulle drapssakene i moderne historie. Han brukte Larssons arkiv som bakgrunn for boken Stieg Larsson arv Nøkkelen til Palme-mordet, som omhandler jakten på Palmes drapsmann. Han fant i arbeidet med boken koblinger mellom etterretningstjenesten i Sør-Afrika og Palme-drapet, men ikke klare bevis. Han overlot deretter materiale han hadde samlet til Palme-etterforskerne.

Mener å ha et godt bilde av hva som hendte
-Jeg har arbeidet videre med Stiegs teorier og vinklinger, gravd dypere og lagt nye brikker til puslespillet. Det bildet som vokser frem, forklarer ikke bare en rekke av de merkelige omstendigheter som omgir mordet. Det klarlegger også motivene bak det hele. Jeg mener å ha et godt bilde av hva som hendte i tiden før mordet, på mordkvelden den 28. februar 1986, og hvem som var på mordplassen. En mulig løsning blir beskrevet, og i boken kan du danne deg din egen oppfatning ut fra de fakta og slutninger jeg legger frem. Politiet har fått tilgang til mitt materiale og dermed en mulighet til å finne avgjørende bevis som kan føre til at en person blir siktet. Minst én person, sier Stocklassa.

Samtidig poengterer han: - Min bok gjør ikke krav på å gi et fullt ut dekkende bilde hverken av mordet eller etterforskningen. Den er hovedsakelig begrenset til de spor og teorier som finnes i Stieg Larssons arkiv samt min egen research, men det er samtidig de spor jeg ser på som mest relevante. I den forbindelse er det viktig å betone at jeg ikke legger frem noen absolutt gyldige bevis for at noen av personene i boken er skyldig i å ha skutt Olof Palme, eller for å ha vært involvert i mordet.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.