Følg Cappelen Damm

Velkommen til villmarkskveld!

Nyhet   •   nov 04, 2014 16:40 CET

Tirsdag 11.november kl. 18.00: Villmarkskveld!

Alle de fire forfatterne har høstet strålende kritikker for sine bøker, og vi har nå gleden av å invitere til en inspirerende, spennende og lærerik kveld med forfatterne bak bøkene De siste eventyrskogene; Gjermund Andersen, Året i skogen; Torbjørn Ekelund, Der ingen skulle tru at nokon kunne bu; Oddgeir Bruaset og Hjalmar Dale - Den glemte eventyrer; Randulf Valle!

Det blir bokpremier, signering og velkomstdrikk til alle.

 

Gratis inngang, påmelding til lillemor.rustad@cappelendamm.no innen fredag 7.november.

Om bøkene:

 

De siste eventyrskogene: Skog er ofte ikke egentlig skog. Resultatet etter 60 år med industriskog er at rundt 80% av skogen i Oslomarka har blitt til kjedelige og biologisk fattige ansamlinger av grantrær plantet på samme tid på rekke og rad.

Eventyrskogen har helt andre kvaliteter: Her står grove kjempetrær mellom yngre og unge spirer og falne kjemper. Det er ikke synlige spor etter hogst. Terrenget er ofte dramatisk med betegnelser som «gaupelende» og «bjønnelende». Her er særegne romopplevelser. Lukkede skogsrom, lysninger, åpninger med myrer og tjern. Bekker, elver og vannsig. Vi finner spor etter tidligere tiders virksomhet, hustufter, hesteveier og dyregraver.

 

Året i skogen; En mikroekspedisjon: Tolv måneder, fire årstider, en kontormann og hans ryggsekk.

Da han var 12 år gammel ville han bli en berømt ekspedisjonist, en hard og ordløs type, den første som satte sine føtter på en hvit flekk på kartet. 30 år senere innså Torbjørn Ekelund at drømmen aldri ville gå i oppfyllelse. Han hadde ikke motet. Dessuten var det ingen hvite flekker igjen å oppdage.

Men naturen var der fortsatt.

Han bestemte seg for å realisere drømmen, men i et mindre format. Han pakket sekken og tilbrakte tolv ensomme netter i skogen, en i hver av årets måneder. Resultatet ble mikroekspedisjonen Året i skogen.

Året i skogen er de store ekspedisjonenes antitese. Her er ingen sult og nød, ingen farlige rovdyr, ingen kamper på liv og død. Det handler om det norske natursynet og våre forestillinger om friluftsliv. Det handler om årstidenes skiftninger, om den nære naturen og om hvor lite som skal til for å oppleve et eventyr. Men først og fremst handler det om en manns forsøk på å gjenoppdage den skogen han tilbrakte så mye tid i da han var barn. 

 

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu IV: «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» er basert på ein av dei mest populære fjernsynsseriane i nyare tid, signert av den folkekjære programskaparen og forfattaren Oddgeir Bruaset. Kven skulle tru at denne serien skulle bli så slitesterk gjennom tolv år? Det er dette spørsmålet denne boka gjev svar på. Her møter vi menneske som vel eit anna liv, eit liv langt frå rastlause urbane miljø. Menneske som ønskjer eit enklare liv, men som i tillegg har mot til å bryte opp og faktisk velje dette livet. Eit liv der gleda over resultatet av eige hardt arbeid er større løn enn «likes» på sosiale medium.

Oddgeir Bruaset fortel i alt om elleve stader, og forteljingane om menneska som bur der, har det til felles at dei har søkt og funne det gode livet i ein fjern avkrok; her er både muntre historier og gripande lagnader.

 

Hjalmar Dale - Den glemte eventyrer:  Vinteren 1927-28 var Helge Ingstad og Hjalmar Dale pelsjegere i Canadas villmark. Fire år senere ga Ingstad ut boka «Pelsjegerliv» som sikret Ingstads plass i norsk litteraturhistorie. Boka har hatt en enorm påvirkningskraft som inspirasjonskilde for generasjoner av villmarkinger.

Boka om Hjalmar Dale er dels en biografi og dels en beretning om pionertiden i Canada. Hjalmar Dale var sentral i miljøet av pelsjegere og gullgravere og hadde en dragning mot eventyret og reiste gjennom enorme villmarksområder med kano og hundespann. Etterhvert forsvant de siste hvite flekkene på kartet, og Dales død markerte avslutningen på pionertiden i området.

 

 

 

Velkommen!

Akersgata 47/49

Cappelen Damm

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.