Gå videre til innhold
Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene, en roman som ble folkelesning. Det er et rikt epos om vår egen tid, og det ufattelige sprang Norge som samfunn gjorde i løpet av et halvt århundre. Foto: Therese Jægtvik
Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene, en roman som ble folkelesning. Det er et rikt epos om vår egen tid, og det ufattelige sprang Norge som samfunn gjorde i løpet av et halvt århundre. Foto: Therese Jægtvik

Pressemelding -

30-års jubileum for generasjonsromanen som ble folkelesning

Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene. Romanen ble folkelesning, den ble tildelt Bokhandlerprisen og nominert til Nordisk råds litteraturpris. Boken ble også utgitt i en rekke andre land, som Danmark, Sverige, Frankrike, Lativa og Makedonia. 7. november 2021 er det 30 år siden romanen ble utgitt.

En generasjonsroman av de sjeldne
Seierherrene
er et rikt epos om vår egen tid, om det ufattelige spranget Norge som samfunn gjorde i løpet av et halvt århundre. Boken handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden. Det en bredt anlagt slektskrønike som spenner over tre slektsledd. Vi følger Marta og hennes familie fra Helgelandskysten sommeren 1927 til Oslo våren 1990. Med Rogern fra Årvoll som forteller i romanens andre del, får vi innblikk i landet og historien fra en annen innfallsvinkel. Roy Jacobsen skildrer dette store tidsspennet med en imponerende innsikt og kunnskap, på en måte som har satt spor i norsk skjønnlitteratur.

I Norges litteraturhistorie (bind 8) har Øystein Rottem påpekt at Seierherrene kaster lys over viktige utviklingstrekk i det norske samfunnet. Videre skriver Rottem: 

Med en bestemt slekt som illustrasjonsmateriale gir romanen et bilde av Det Store Spranget, det Jacobsen selv har kalt den revolusjonære omdannelsen av Norge til et sosialdemokratisk samfunn. “Seierherrene” – det er arbeiderklassen og arbeiderbevegelsen. Sosialdemokraten Jacobsen har nok ment at tittelen skal tas på alvor, men likevel er den ikke uten ironiske undertoner. Kanskje ble noe borte underveis? Fellesskapsverdiene, den gamle solidariteten, arbeidsgleden, den særegne arbeiderkulturen? Kanskje seiret arbeiderklassen og arbeiderbevegelsen seg til døde? Dette er noen av de politiske spørsmålene romanen indirekte stiller.

Norgeshistorie skildret nedenfra
Seierherrene
bærer bud om mye av det som kom senere i Roy Jacobsens forfatterskap, som Vidunderbarn fra 2009 og serien om Ingrid Barrøy med De usynlige (2013), Hvitt hav (2015), Rigels øyne (2017) og Bare en mor (2020). Også disse bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. 

"Det ãr en av de starkaste skildringar av fattigliv og fattigkultur i Norden som jag har lãst. Roy Jacobsen bygger med både õverblick og intrãngande detaljkunskap. Han har dessutom ett brett och odoktrinãrt klassengagemang som man knappast sett maken till sedan Martin Andersen Nexø." skrev Lars Olof Franzén i Dagens Nyheter da romanen ble lansert.

Ny jubileumsutgave
Den svensk forfatter, oversetter og kritiker Staffan Söderblom oversatte Seierherrene til svensk i 1993. I anledning 30-årsmarkeringen utgir Cappelen Damm en jubileumsutgave av boken designet av Stian Hole med nyskrevet etterord av Söderblom. Etterordet gir en dypere forståelse av en moderne klassiker. Söderblom skriver bla: Seierherrene er en roman om en nasjons utvikling, og om den sosialdemokratiske epoken. Den handler om nord og sør, by og land, den er en beretning om en tid og hva som skjedde med samfunnet etter krigen og i den perioden da Roy Jacobsen selv vokste opp. Seierherrene er en fortelling om tap og svik, men kanskje mest om lojalitet – hva nå lojalitet er.

En prisbelønnet og høyt skattet forfatter
Roy Jacobsen er en av Norges mest leste forfattere og bøkene hans er utgitt i 37 land. Han har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen. I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Related links

Emner

Tags

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Relatert materiale

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.