Gå videre til innhold
Forfatter David Diop får årets International Booker Prize (Foto: © © FUGACES - Alice Joulot)
Forfatter David Diop får årets International Booker Prize (Foto: © © FUGACES - Alice Joulot)

Pressemelding -

Årets Booker-pris til rystende roman om første verdenskrig

Fransk-senegalesiske David Diop ble i kveld tildelt årets International Booker Prize for romanen Om natten er alt blod svart. Boka kom ut på norsk i fjor høst, og er en gnistrende, mørk og poetisk fortelling om to senegalesiske blodsbrødre som kjemper på fransk side under første verdenskrig.


Første franske vinner

Diop fikk et stort gjennombrudd med vinner-romanen Om natten er alt blod svart (Frère d'âme) i 2018. Boken ble nominert til alle de store litteraturprisene i Frankrike, og tildelt Prix Goncourt des lycéens. I Italia fikk den Strega-prisen for beste utenlandske roman i 2019, mens den i Nederland ble nominert til den europeiske litteraturprisen i 2020. Romanen er under oversettelse til en rekke språk – og flere blir det nok etter å ha vunnet den prestsjetunge Booker-prisen. Diop er den første franske forfatteren som tildeles prisen siden den ble innstiftet i 2005. 

Rystende Kritiker-favoritt

Romanen kretser kort fortalt rundt en senegalesisk ung mann som mister forstanden på slagmarkene under første verdenskrig, hvor faktisk hele 30.000 senegalesere mistet livet. Årets Booker-jury beskriver den som sterk, bevegende, rystende og skremmende – ord som også går igjen i mange av de internasjonale anmeldelsene. Også her hjemme ble den norske oversettelsen svært godt mottatt og Dagbladets anmelder Jon Rognlien som ga den terningkast 6 og skrev at det er "forståelig at boka klatrer opp til de helt store litterære høyder" samtidig som han roste oversetter Tom Lotheringtons eminente arbeid med den.

David Diop (f.1966) vokste opp i Senegals hovedstad Dakar, men returnerte til Frankrike for å studere. Han jobber i dag som professor i litteratur ved Universitetet i Pau og Pays de l’Adour ved de franske Pyreneene.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.