Gå videre til innhold
Hva har gått galt i Washington, og med det amerikanske demokratiet? Hans Høegs bok tar oss med på innsiden av amerikansk politikk og gir oss innsikt i det kyniske maktspillet i Washington DC
Hva har gått galt i Washington, og med det amerikanske demokratiet? Hans Høegs bok tar oss med på innsiden av amerikansk politikk og gir oss innsikt i det kyniske maktspillet i Washington DC

Pressemelding -

Amerikansk politikk er korrupt, forteller nordmannen Hans Høeg etter å ha arbeidet på innsiden av den amerikanske Kongressen

8. november er det mellomvalg i USA. Amerikanerne stemmer over hvilke politikere de ønsker skal sitte i Kongressen, som er den lovgivende nasjonalforsamlingen i USA. For de fleste nordmenn er det vanskelig forstå det politiske spillet i Washington. Men en som vet alt om hvordan det er å være på innsiden av USAs innerste maktsirkler, er nordmannen Hans Høeg. I perioden 2012-2017 var han en del av amerikansk politikk og jobbet som administrasjonssjef for den republikanske kongressmannen Thomas Massie.

-Jeg kom til Washington som utenforstående på to måter: Jeg var ingeniør uten bakgrunn i politikk, og jeg hadde vokst opp i Norge der vi stoler på våre folkevalgte. Disse eksterne synsvinklene gjorde ferden min på innsiden spesielt interessant, forteller Hans Høeg fra Drammen. Han er nå aktuell med boken Vår mann i Washington Mine år som stabssjef for en amerikansk kongressmann.


-Den viktigste lærdommen jeg sitter igjen med, er at USA i praksis ikke er så demokratisk som vi liker å tro. USA ser ut som et demokrati, det holdes valg, og man sender sine representanter til hovedstaden på et for det meste demokratisk vis, men her slutter det også, sier Hans Høeg.

Amerikansk politikk er korrupt

Videre forteller han: -Kongresseventyret mitt har ledet meg til mange konklusjoner om amerikansk politikk. Ikke minst er det slående hvordan mange i USA opplever den politiske kampen som en krig – der opposisjonen er en fiende heller enn konkurrent, og der forsøk på ekte debatt og tverrpolitisk forståelse ofte kan virke meningsløst. En annen konklusjon er at amerikansk politikk er korrupt. Ikke
som i Russland eller India, der korrupsjonen er åpenlys og direkte (og paradoksalt nok mer «ærlig»), men på et mer skjult nivå. Korrupsjonen kan ofte ligge gjemt i institusjonene, dermed blir den gjerne vanskelig å etterprøve. Det begås få regelrette brudd på lovens bokstav, men derimot massive brudd på lovens intensjon.

Hans Høegs nye bok Vår mann i Washington er historien om nordmannen som ble administrasjonssjef for en amerikansk kongressmann, og endte opp med å lede et plot om å avsette USAs tredje mektigste mann.

Hans Høeg forteller om veien som ledet ham til Washington. Det startet da han møtte en hillbilly ved navn Thomas Massie på prestisjeuniversitetet MIT i Cambridge i 1991, og han skjønte at det var kimen til et langvarig og givende vennskap. Der og da bestemte Høgh seg dessuten for å hive seg på når hans rødsprengte og energiske nye venn en gang i fremtiden ville starte noe spennende.

Da tilbudet fra Thomas kom, over 20 år senere, var det imidlertid ikke den gründerdrømmen Hans hadde sett for seg. Den frittalende og frihetselskende studiekompisen fra Vanceburg i Kentucky hadde kastet seg inn i politikken, og mot alle odds blitt valgt til å representere sitt distrikt for republikanerne i kongressen. Massie ville skape et helvetes rabalder i Washington, og han trengte en våpendrager han kunne stole på. Valget falt på den noe motvillige Hans fra Drammen.

Nå er Høegs utrolige historien om årene på innsiden av USAs innerste maktsirkler blitt bok. Det handler om to ingeniørnerders forsøk på å forstå det politiske spillet, om et spektakulært forsøk på å styrte republikanernes speaker John Boehner, og om det ublide møte med et selvopprettholdende system av korrupsjon og byråkratiske tjuvtriks.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.