Gå videre til innhold
Aaiún Nin kommer til Lillehammer 26. mai for å motta det nyopprettede Grimsrudstipendet (Foto: Daniel Hjorth / Gads forlag)
Aaiún Nin kommer til Lillehammer 26. mai for å motta det nyopprettede Grimsrudstipendet (Foto: Daniel Hjorth / Gads forlag)

Pressemelding -

Angolanske Aaiún Nin tildeles det aller første Grimsrudstipendet

I dag (28. april) ville forfatter Beate Grimsrud ha fylt 60 år og til minne om henne oppretter familien Grimsrudstipendet som skal deles ut for aller første gang 26 mai i år, under Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

I statuttene heter det at stipendet skal deles ut til en ung lovende skandinaviske forfatter for å hedre Beates minne gjennom å stimulere nye originale forfatterstemmer. Beate var i sin tidlige karriere helt avhengig av stipender for å kunne fortsette sitt forfatterskap. På samme måte skal denne prisen gå til en ung nordisk forfatter som allerede har utgitt en eller to bøker og som har vist et talent og som representerer en ny og særegen stemme i skandinavisk litteratur. Beate var opptatt av et tydelig språklig uttrykk og det er derfor et ønske at denne prisen løfter fram tilsvarende språklig nysgjerrighet. Stipendet er på 50 000,- og det legges opp til at det deles ut et stipend av gangen i tre år på rad.

– Beate var veldig tydelig på at stipender i mange år var eneste inntektsmuligheten hun hadde som gjorde at hun kunne bruke all sin tid på å skrive. Beates venner og familie ønsker derfor å minnes henne ved å gi et stipend til en ny forfatterstemme og dermed gi videre den muligheten Beate fikk, sier tvillingbroren Bjørne Grimsrud i en kommentar til Cappelen Damm.


Djerv innstilling – i Grimsruds ånd

Stipendets jury, som består av Eivind Evjemo (N) Yukiko Duke (S) og Maja Lee Langvad (DK), skriver i sin innstilling at "stipendmotakeren utfordrer mange av vedtektene som prisen bygger på. Hen er verken fra et av de nordiske landene eller skriver på noen av de nordiske språkene. I Beate Grimsruds ånd utfordrer årets stipendmottaker kategorier, posisjoner og autoriteter og utvider rommet for hvem det er som får lov å være forfatter og hvordan litterært språk skal se ut."

Aaiún Nin (f. 1991) er angolansk, men debuterte i Danmark, på dansk, med den kritikerrostediktsamlingen På min huds sorthed (2021) hvor den danske poeten Mette Moestrup samarbeidet med hen om språklig bearbeidelse/oversettelse.


Grensesprengende

Juryen lar seg begeistre over Nin som de mener skriver med livet som innsats: "Etter at hen måtte forlate sitt hjemland Angola på grunn av sin seksualitet og sine politiske holdninger, endte hen opp med å måtte søke asyl i Danmark. Nylig fikk hen avslag på sin oppholdstillatelse og er for tiden bosatt i Polen. Med andre ord leser man en forfatter hvor det poetiske og litterære arbeidet er akutt innskrevet i hens eget liv. Den angolanske poeten Aaiún Nin tildeles Grimsrudstipendet for sine beskrivelse av rommene utenfor og mellom land og kulturer, for sine evner til å mobilisere leseren til politisk årvåkenhet og for sitt blikk på det menneskelige i kraft og i sårbarhet. Aaiúns dikt er fylt av både politisk sinne og resignasjon, men lyser også i beskrivelsen av skjønnhet, nytelse og seksualitet. Hens diktning kan leses som en sørgesang for de landflyktige, men bærer også en vilje til å se, kritisere og yte motstand mot ulike former for ideologisk vold, både i Angola og i Danmark. Aaiún åpner opp et stort rom for leserne, hen spenner over historien og over kontinenter."

Aaiún Nin kommer til Lillehammer bibliotek 26. mai for å motta stipendet.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564

Relatert innhold

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.