Gå videre til innhold
– Angst kan ødelegge livet, men er heldigvis lett å bli kvitt, sier Aslak Hartberg som debuterer som forfatter med boken "Farvel, frykt - fra redd for alt til klar for alt". Foto: Anton Soggiu
– Angst kan ødelegge livet, men er heldigvis lett å bli kvitt, sier Aslak Hartberg som debuterer som forfatter med boken "Farvel, frykt - fra redd for alt til klar for alt". Foto: Anton Soggiu

Pressemelding -

Aslak Hartberg ble kvitt angsten: – Når man forstår hva som skjer i kroppen, blir alt mindre skummelt

Lørdag er det Verdensdagen for psykisk helse, med temaet "Spør mer". For debutant og Klovner i kamp-Aslak Hartberg ble åpenheten helt avgjørende - og en vei ut av angsten

– Angst kan ødelegge livet, men er heldigvis lett å bli kvitt. I boken min "Farvel, frykt - fra redd for alt til klar for alt" får du kunnskapen du trenger og dermed en vei ut av frykten, sier Aslak Hartberg.

I ti år har han drevet nettstedet panikk.no. Sammen med de beste fagfolkene på området, har han samlet informasjon og kunnskap om panikkangst.

Nær ved å gi opp

Det var helt tilfeldig under en barnebursdag at Hartberg møtte psykologen Aksel Inge Sinding, som driver med eksponeringsterapi. Sammen legger de ut på en reise der Hartberg må møte sine største mareritt. Det blir opp- og nedturer, og ofte er han nær ved å gi opp. Når han kommer ut på den andre siden, føler han seg imidlertid som ett nytt menneske. Borte er fobiene, borte er bekymringene, og best av alt, borte er frykten for frykten.

– Mitt beste råd er å lese og lære om hva frykt skyldes. Når man forstår hva som skjer i kroppen blir alt mindre skummelt, mer konkret, og lettere å bli kvitt, understreker han.

Vil gjøre livsmestring tilgjengelig for alle

Med livsmestringsfaget i læreplanen fra høsten 2020, mener Hartberg at boken hans er et must for alle som skal undervise i temaene. Håndfast og vitenskapelig forklaring på hva angst er kan forandre livet til mange som sliter.

En annen bok som er relevant i forhold til livsmestring er "Helt ærlig - om hvordan vi henger sammen". Her gir psykologspesialist Kirsten Holtmon Resaland og spesialist i barne- og ungdomsmedisin, Astrid Nylander Almaas, unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Med en form som henvender seg til både ungdom og voksne, og illustrasjoner som tydeliggjør og eksemplifiserer, gjør "Helt ærlig" kunnskap om livsmestring tilgjengelig for alle.

– Vi må hjelpe ungdommene, og hverandre, til å skille mellom nyttige bekymringer – som får oss til å passe på oss selv og hverandre – og bekymringer som bare gjør oss slitne og redde. Og som får oss til å begrense livet vårt mer enn det som er nødvendig, sier de.

Trenger fortsatt foreldre som sier "Alt ordner seg"

Før sommeren viste en ny studie gjennomført av NOVA at ungdom opplever en stor reduksjon i livstilfredshet under koronaepidemien. 

– Ungdommer trenger fortsatt at foreldre sier at alt ordner seg. Alternativet til håp er jo å gi opp. Det aller beste er imidlertid om de kan få gode og rasjonelle svar på sin uro. Ja, det kommer til å ordne seg, men ikke av seg selv – vi må fortsette å ta forhåndsregler mens vi venter på vaksiner og medisiner, understreker Holtmon Resaland og Nylander Almaas.

Hun mottar Åpenhetsprisen 2020

I anledning Verdensdagen for psykisk helse deler Mental Helse hvert år ut Åpenhetsprisen. Årets vinner er psykiater og Cappelen Damm-forfatter Marianne Mjaaland. I sin nyeste bok, "Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok" skriver hun forrykende om å kjempe seg fri fra en bipolar diagnose.

Juryen påpeker at årets vinner har, med sin usedvanlige åpenhet, vist at psykiske helseutfordringer kan ramme alle lag av befolkningen. Skam og stigma kleber fortsatt ved psykiske helseplager, derfor er det så viktig at også fagpersoner, som Marianne Mjaaland, bidrar til åpenhet og økt kunnskap om psykisk helse og behandlingen av psykisk syke.

Fredag morgen gjester prisvinneren God Morgen Norge sammen med statsminister Erna Solberg.

Related links

Tags

Pressekontakt

Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Sakprosa livsstil og krim & underholdning 41299950

Relatert materiale

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.