Følg Cappelen Damm

Autoritære ledere trenger folk som kan oppmuntre til opprør eller gi et kupp vind i seilene, skriver Anne Applebaum i sin nye bok om demokratiets svanesang

Pressemelding   •   jan 11, 2021 07:30 CET

"Autoritære ledere trenger folk som kan oppmuntre til opprør eller gi et kupp vind i seilene", skriver Applebaum i sin bok

Etter at en mobb stormet Kongressbygningen 7. januar i et forsøk på å omgjøre resultatet av et lovlig valg har en hel verden begynt å stille spørsmål ved det amerikanske demokratiets fremtid.

En som lenge har advart mot denne utviklingen både i USA og Europa er den amerikanske Pulitzer-prisvinnende historikeren og journalisten Anne Applebaum. Det siste tiåret har hun vært en nådeløs kritiker av autoritære strømninger i land som Storbritannia, USA, Polen og Ungarn. De konservatives triste reise inn i det autoritære er temaet for henne siste bok Demokratiets svanesang som nå utgis på norsk, oversatt av John Grande.

-I etterkant av den kalde krigen tror jeg mange tenkte at demokratiet hadde vært en så stor suksess både økonomisk og politisk at det bare ville fortsette for evig. Men det finnes ingen slik garanti, sier Applebaum. Videre påpeker hun: «Ethvert samfunn kan snu ryggen til demokratiet hvis omstendighetene ligger til rette for det. Hvis vi skal dømme etter historien, kommer faktisk alle samfunn før eller siden til å gjøre det.» 

Demokratier er under angrep
Over hele verden ser vi den samme tendensen: Demokratier er under angrep, mens ulike former for autoritære styresett er på fremmarsj. Applebaum forklarer i sin nye bok med forbløffende klarhet hvorfor ledere i flere vestlige land har kastet kull på liberale demokratiske ideer til fordel for nasjonalisme og autoritarisme. Hun skriver også om hvorfor nasjonalisme og autokrati har slik tiltrekningskraft og hvorfor politiske systemer med grunnleggende enkle idéer har en så umiddelbar appell, spesielt hvis de er til fordel for de lojale og ekskluderer alle andre.

"Autoritære ledere trenger folk som kan oppmuntre til opprør eller gi et kupp vind i seilene"
Despotiske ledere styrer ikke alene. For å komme seg til makten og holde på den er de er avhengig av hjelp fra politiske allierte, byråkrater og mediepersonligheter. De autoritaristiske og nasjonalistiske partiene som har vokst frem i moderne demokratier over hele verden byr på nye veier til makt og penger for sine tilhengere. Applebaum beskriver flere av verdens fremste forkjempere for frihetsfiendtlige styresett verden over, og viser oss hvordan de bruker konspirasjonsteorier, politisk polarisering, sosiale medier, og til og med nostalgi for å forandre samfunnene de er en del av.

Les Ketil Raknes' samtale med Anne Applebaum på Boktips.no 

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.