Følg Cappelen Damm

Beate Grimsrud og Vigdis Hjorth blant de nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok

Pressemelding   •   feb 04, 2021 09:04 CET

Beate Grimsrud har tidligere mottatt Kritikerprisen for En dåre fri. Nå er hun igjen nominert for romanen Jeg foreslår at vi våkner, som kan sies å være et hovedverk i Grimsruds rike forfatterskap. Her kombineres komikk av umiskjennelig grimsrudsk merke, og en granskning av de mest grunnleggende menneskelige spørsmål.Boken gikk rett til topps på bestselgerlistene da den utkom, og den ble tildelt Brageprisen 2020.
Beate Grimsrud gikk bort 1. juli 2020, etter en tids sykdom. Det ble derfor første gang en forfatter fikk Brageprisen etter sin død, og Bragejuryen skrev i sin begrunnelse at romanen «rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer når man åpner en ny bok.»

Hjorth kan vinne prisen for fjerde gang
Vigdis Hjorth mottok allerede i 1984 Kritikerprisen for barneboken Jørgen+ Anne er sant. Senere har hun også vunnet med romanene Leve posthornet og Arv & miljø. Nå er Hjorths nyeste roman Er mor død nominert til Kritikerprisen, og hun kan da komme til å vinne for fjerde gang. Romanen er i tillegg nominert til Ungdommens kritikerpris. Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og hun har et skarpt blikk både for aktuelle og tabubelagte temaer i samtiden. Hun mestrer kunsten å skrive om det tunge på en lett og tilgjengelig måte, og hun skriver i et drivende og energifylt språk. Hennes store gjennombruddet kom med romanen Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I Er mor død graver Vigdis Hjorth dypere i mor-datter-problematikken som hun har utforsket i flere av sine romaner, og som Ellen Sofie Lauritzen i Dagens Næringsliv påpekte: Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av.