Gå videre til innhold
Abid Rajas bok "Min skyld  En historie om frigjøring" har begeistret både anmelderne og leserne, og boken er nå trykket i et opplag på 60 000 eksemplarer
Abid Rajas bok "Min skyld En historie om frigjøring" har begeistret både anmelderne og leserne, og boken er nå trykket i et opplag på 60 000 eksemplarer

Pressemelding -

Bokhandlerprisen til Abid Raja

Abid Raja får årets Bokhandlerpris for boken «Min skyld - En historie om frigjøring».

Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker. Ti bøker var nominert til prisen. Det er første gang siden 2002 at en sakprosabok får Bokhandlerprisen. Og første gang i historien at Bokhandlerprisen er utdelt av nåværende kulturminister til den forrige kulturministeren.

– På vegne av norske bokhandlere vil jeg takke for denne viktige og velskrevne boka. Dette var en leseopplevelse som overrasker og berører og jeg håper «Min skyld - En historie om frigjøring» får mange lesere, det fortjener den, sier Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.


Om tildelingen sier Abid Raja:
-Da jeg jobbet med boken var jeg veldig i tvil om hvordan mottakelsen ville bli, om leserne kom til å forstå hva jeg ønsker å formidle med boken og om boken ville nå frem til lesernes følelser. Jeg har nå fått hundrevis av overveldende og rørende tilbakemeldinger, og det har sammen med denne prisen fra bokhandlerne gitt meg følelsen av at jeg har klart å nå mitt mål med boken, som er å skape håp om at vi kan bli kvitt noe av skylden og skammen vi alle bærer på, at vi kan leve friere liv.

Jeg har de siste ukene møtt svært mange bokhandlere over hele Norge, og det har gitt meg en følelse av at jeg ikke er alene om å formidle budskapet i boka. Det varmer hjertet mitt når bokhandlere gir meg berørte tilbakemeldinger, og sier at boken både vekker gjenkjennelse og skaper gode følelser hos leserne, og at den sprer et håp om at vi kan leve gode frie liv, til tross for våre ulike opplevelser og bakgrunner.

Jeg er dypt takknemlig over å få denne prisen fra alle de som er litteraturens førstelinjetjeneste, selve grunnstammen for å formidle litteratur. Bokhandlere leser i sum hudrevis av ulike bøker i året, og det føltes som en ønsketenkning, en drøm, bare å bli nominert til denne prisen. Jeg må faktisk klype meg i armen for det føles nesten ikke sant at jeg får denne prisen, at alle de som jobber ute i norsk bokhandel har valgt min bok som årets favoritt. Jeg jobber med å føle på at jeg fortjener den, og den følelsen skal jeg nok måtte jobbe med en stund til.

Jeg ser frem til å fortsette å formidle budskapet i boken, og jeg ser frem til å fortsette å besøke både lesere og bokhandlere rundt om i hele Norge. Og jeg vil takke ydmykt alle bokhandlere for den innsatsen de legger ned for å formidle litteraturen.


Om bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Bokhandlerprisen deles i år ut for 51. gang. Prisen ble første gang delt ut i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I alt stemte bokhandlerne på 190 ulike titler i år.


Tradisjonelt går prisen ofte til skjønnlitterære bøker. Forrige gang en sakprosabok ble tildelt Bokhandlerprisen var i 2002 med Åsne Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul». Deretter må vi tilbake til 1985, hvor Jo Benkow fikk prisen for «Fra synagogen til Løvebakken». I 2020 gikk prisen til Tore Renberg for «Tollak til Ingeborg». Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Emner

Tags

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Sakprosa livsstil og krim & underholdning 41299950
Anne Østgaard

Anne Østgaard

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Barne- og ungdomsbøker Barnebøker 97164649
Mari Parelius Wammer

Mari Parelius Wammer

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Sakprosa livsstil og krim & underholdning 480 39 450

Relatert materiale

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.