Gå videre til innhold
Bringer norsk black metal inn i varmen

Pressemelding -

Bringer norsk black metal inn i varmen

Ny bok: Harald Fossberg «Nyanser av svart. Historien om norsk Black Metal».
Fotografier ved Paal Audestad.

Norsk black metal, eller svartmetall, ble kjent for det brede publikum tidlig på 90-tallet på grunn av kirkebranner og drap.
– Men stein for stein har sjangeren bygget seg opp til å bli et særnorsk musikkfenomen med høy status i inn- og utland. Ja, nærmest blitt folkeeie, forteller musikkjournalist og forfatter Harald Fossberg.

I dag turnerer norske svartmetallband verden over og selger hundretusener av plater, og regnes blant de største i verden innenfor sin sjanger. På markedene i Mexico har forfatteren funnet piratkopier av t-skjorter og sjeldne konsertopptak med norske band. I Italia sitter metalfans på universitetet og lærer norsk for bedre å forstå tekstene på originalspråket. Norsk svartmetall er blitt stueren, de største bandene har toppet den norske albumlisten, og svartmetallband har også deltatt i Melodi Grand Prix.

I boka går Fossberg bak overskriftene og inn på historien om fremveksten av norsk black metal, som hadde sin begynnelse på tidlig 80-tall. Flere sentrale aktører får fortelle historien med sine egne ord – om hvordan gutter i starten av tenårene rundt om i Norge ble brevvenner og byttet kassetter med hverandre før de møttes og dannet band, om hvordan miljøet vokste, og om hvordan de opplevde «The Black Bang», på godt og vondt.

– Noen rynker på nesen og kaller norsk metal – og da særlig black metal – et eksportprodukt på linje med oppdrettslaks. Kanskje det. Men kvaliteten er det ingenting å si på, sier Fossberg.

Og kvaliteten, de musikalske bragdene, står sentralt i denne boka. Norske black metal-band har ikke fått suksessen servert på sølvfat.

– Det er hardt arbeid. Black metal-miljøet består for det meste av dedikerte musikere som øver i timevis hver dag. Musikken er nemlig ikke en grumsete saus, men raske riff spilt med presisjon og pasjon, sier Fossberg.

Harald Fossberg (f. 1960) er journalist og musikkanmelder i Aftenposten. Han  har et fast musikkprogram på radiOrakel. Fossberg har også bakgrunn som musiker og vokalist (Hærverk, Spacelings, Turboneger m.m.).

Illustrasjonene er ved rockefotograf Paal Audestad. Boka er designet av Trine + Kim designstudio.
Boka lanseres i forkant av Infernofestivalen i Oslo (1.-4. april).

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.