Gå videre til innhold
Prisvinnende debutant (Foto: Anna- Julia Granberg/BLUNDERBUSS)
Prisvinnende debutant (Foto: Anna- Julia Granberg/BLUNDERBUSS)

Pressemelding -

Debutant Bruno Jovanović og tidligere statsråd Victor Norman tildeles Sørlandets litteraturpris 2022

Bruno Jovanović er tildelt Sørlandets Litteraturpris 2022 for romanen Etter hvert vil øyenene venne seg til mørket.  En debut som fikk svært mye oppmoppmerksomhet og gode kritikker da den utkom i 2020.Råsterk debut

Bruno Jovanović ble nominert til den prestisjetunge Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen og ble tildelt  Saabye-stipendet 2021, som Lars Saabye Christensen hvert år deler ut til en debutant. «Bruno Jovanović har levert en besettende roman det er ubehagelig å være i, men som er desto vanskeligere å forlate», sa Saabye Christensen i sin tale til stipendvinner Jovanović. Setningen oppsummerer denne råsterke romanens kraft om utenforskap. Nå har han altså fått nok en pris for sin sterke debut. Jovanović er født 1990 i Tuzla, Bosnia-Hercegovina, vokste opp i Arendal og er bosatt i Oslo.

– enormt glad
Prisen ble delt ut på biblioteket i Kristiansand i dag og Jovanović var nominert i kategorien skjønnlitteratur sammen med Hilde Susan Jægtnes og Karl Ove Knausgård.
"Det er en stor anerkjennelse å bli tildelt Sørlandets Litteraturpris for 2022. Dette er en pris som jeg har fulgt med på i mange år, og som jeg tidligere har stemt ved på bøker og forfattere som jeg har heiet på og beundret. Jeg har alltid sett for meg at litterære priser er reservert til mer etablerte og anerkjente forfattere, og ikke for debutanter som meg. Bare det å ha blitt vurdert på lik linje sammen med andre forfattere som jeg respekterer, føles nesten uvirkelig. Juryen gjør en fantastisk jobb hvert år med å fremme Sørlandets forfattere, og det er jeg takknemlig for. Jeg er enormt glad for at boken min har blitt lest, og at leserne har vært så mottakelige til historien om Damjan og moren hans. Det at juryen og publikum stemte frem boken min til Sørlandets Litteraturpris er absolutt fabelaktig. Tusen takk til alle som stemte!", sier Jovanović.Tidligere statsråd fikk sakprosaprisen

Årets pris i kategorien sakprosa gikk til Victor Norman for  En liten åpen by – Fortellingen om Risør 1500–1873. Boken er andre bind i det omfattende prosjektet med å fortelle Risørs historie, og i boken beskriver Norman byens geografiske særtrekk, framvekst og utvikling.

– Stilen er lett og fortellende, og stoffet er engasjerende og underholdende om kystkultur og byutvikling. Dette er ei svært velskrevet bok, med appell som strekker seg langt forbi Risørs egne innbyggere og besøkende, skriver Sørlandets litteraturpris i sin om omtale av de nominerte.

Victor Norman er født og oppvokst i Risør, er samfunnsøkonom og professor emeritus ved NHH hvor han var rektor 1999-2001. Han har vært statsråd i Bondevik II-regjeringen og fast spaltist i DN.

Begge vinnerene utgis av Cappelen Damm.

Vi Gratulerer!

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950
Anne Østgaard

Anne Østgaard

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Barne- og ungdomsbøker Barnebøker 97164649

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.