Gå videre til innhold
Kunstig intelligens er noe som angår oss alle og vil kunne påvirke alle delene av livet vårt, fra sosiale medier til industrien, og ikke minst helsetjenesten, sier Ishita Barua i sin nye bok.  Foto: Anna-Julia Granberg BLUNDERBUSS
Kunstig intelligens er noe som angår oss alle og vil kunne påvirke alle delene av livet vårt, fra sosiale medier til industrien, og ikke minst helsetjenesten, sier Ishita Barua i sin nye bok. Foto: Anna-Julia Granberg BLUNDERBUSS

Pressemelding -

Den prisbelønnede AI-forskeren Ishita Barua har skrevet bok om hvilke muligheter kunstig intelligens representerer for vår helse

De fleste AI-forskerne og utviklerne i verden er menn, kvinner utgjør kun 22 prosent av de som oppgir å ha AI-relaterte jobber på LinkedIn. Og kun cirka 14 prosent av forskningsartikler om AI er skrevet av kvinner.

Blant denne lille prosenten med kvinner finner vi den prisbelønnede norske AI-forskeren Ishita Barua.
Hun er lege og har doktorgrad i kunstig intelligens i medisin.
Barua har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School, og er også kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner.
I tillegg er Ishita Barua forfatter av boken Kunstig intelligens redder liv - AI er legenes nye superkrefte.
Gjennom historier og eksempler fra egen forskning og fra legekontoret forklarer Barua i denne boken hvordan kunstig intelligens fungerer. Hun viser hvordan kunstig intelligens brukes i dag – og ikke minst hvilken utvikling vi har i vente.

Hjelper oss å finne nye typer antibiotika
Kunstig intelligens både former og forandrer samfunnet vårt, og teknologien kan løse mange komplekse oppgaver, som å diagnostisere kreft, oppdage ny antibiotika, bidra til å utvikle skreddersydde legemidler, forutse pandemier, hjelpe flere med å få barn innenfor prøverørsbehandling, og hjelpe folk som sitter i rullestol og har ryggmargsskader til å kunne gå igjen.

Hva kunstig intelligens vil innebære i et medisinsk perspektiv
- Vi mennesker kan velge å enten frykte endringene eller forsøke å forstå tiden vi lever i, og akkurat nå lever vi i en tid der teknologi som kunstig intelligens er i ferd med å endre hverdagen vår og livet vårt. Det som blir viktig å forstå i tiden fremover er hva kunstig intelligens faktisk er, hvordan det påvirker oss og livet vårt. Og som lege er jeg ekstra interessert i hva kunstig intelligens vil innebære i et medisinsk perspektiv: Hvilke muligheter representerer kunstig intelligens for vår helse? Og hvordan kan kunstig intelligens bidra til at vi får bedre helse? Formålet med boken min, Kunstig intelligens redder liv, er å gjøre kunstig intelligens mer forståelig, gjennom eksempler og utfordringer fra helsevesenet, for å knytte det abstrakte ved kunstig intelligens til det kroppsnære med helsen vår, forteller Ishita Barua.

Videre sier hun:
- De færreste av oss har opplevd at fastlegen bruker kunstig intelligensbaserte verktøy på legekontoret eller har møtt en kunstig intelligens-basert robot på sykehuset. Dette kan endre seg de neste par årene. For allerede nå ser vi at norske sykehus så smått har begynt å bruke kunstig intelligens eller gjør seg klare til å ta i bruk teknologien i pasientbehandling og ikke bare innen forskning.

Og vi vil alle en dag oppleve å være både pårørende og pasient, men med kunstig intelligens vil vi i langt mindre grad være prisgitt hvilken lege som er på jobb den dagen. Mange tror derfor at leger vil bli erstattet av kunstig intelligens, men jeg tror snarere at de legene som ikke bruker kunstig intelligens vil bli forbigått av de legene som bruker kunstig intelligens.


Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.