Gå videre til innhold
Endelig foreligger russiske Ljudmila Ulitskajas hovedverk på norsk (Foto: © ELKOST Agency)
Endelig foreligger russiske Ljudmila Ulitskajas hovedverk på norsk (Foto: © ELKOST Agency)

Pressemelding -

En av russlands fremste samtidsforfattere på norgesbesøk

Ljudmila Ulitskaja (f. 1943) regnes som et av de største navnene i russisk samtidslitteratur og en av de fremste opposisjonelle stemmene i russisk kultur i dag. Nå er hun aktuell med norgesbesøk i forbindelse med lanseringen av romanen Det store grønne teltet som regnes for å være hennes hovedverk og som nå for første gang foreligger på norsk.

Ulitskaja har gjennom en årrekke rettet krass kritikk mot Putin-regimet og etter Russlands angrep på Ukraina for nøyaktig et år siden har hun levd i eksil i Vest-Europa. Førstkommende helg deltar hun på festivalen Barents spetakel i Kirkenes og mandag kommer hun til Oslo hvor hun blant annet blir å finne på scenen i Cappelen Damm-huset på kveldstid.


En advarsel mot ny stalinisme

Det store grønne teltet er en roman om Sovjetunionens siste 30 år og om dissidentene, det vil si gruppen av samfunnskritiske kunstnere og intellektuelle som ble holdt nede av KGB med alle midler. Vi følger tre hovedpersoner fra barndommen av som i voksen alder velger å følge kunstnerkallet. Det skal vise seg å få store kostnader for både dem selv og deres nærmeste. Gjennom et mylder av stemmer og skjebner, og med en enestående fortellerkraft, risser Ljudmila Ulitskaja opp et dyptloddende portrett av den sene sovjetiske epoken – som fortsatt har stor relevans i dagens Russland.

Romanen er oversatt til norsk ved Mari Bjerkeng og utstyrt med et spesialskrevet forord av forfatteren.

«Denne romanen passer i bokhyllen ved siden av Pasternaks Dr. Zhivago. (...) en advarsel mot ny stalinisme.», Süddeutsche Zeitung

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.