Gå videre til innhold
10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse. Cappelen Damm utgir en rekke bøker som på ulikt vis tar for seg temaet psykisk helse og livsmestring. Foto: Unsplash
10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse. Cappelen Damm utgir en rekke bøker som på ulikt vis tar for seg temaet psykisk helse og livsmestring. Foto: Unsplash

Pressemelding -

En viktig påminnelse om hvorfor vi må ta unges psykiske helse på alvor

Mandag 10. oktober er det tretti år siden Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet som en internasjonal FN-dag for å fremme bevissthet rundt psykisk helse over hele verden.

Den usynlige angsten
Linnea Løtvedt er en av landets største influenserprofiler og kjent for å være åpen om angst og for å spre sitt budskap om positivt kroppsfokus. I Den usynlige angsten forteller hun sin personlige historie. Medforfatter er TikTok-psykolog og influenser Maria Abrahamsen. Boken er for alle som ofte eller i perioder opplever at livet kjennes overveldende og kaotisk og er en viktig påminnelse om hvorfor vi må ta unges psykiske helse på alvor.

Linnea Løtvedt gir sin royalty av boksalget til organisasjonen Mental Helse Ungdom.

– Denne boken vil være til glede og nytte for unge så vel som for pårørende. Det at Linnea forteller sin historie, som følges opp av forklaringer og råd fra psykolog Maria, er genialt. Det hjelper oss med å forstå sammenhengene mellom det hun opplever og hva som skjer med kroppen og psyken underveis, sier Line Toft i Mental Helse Ungdom.

– Vi er så takknemlige for at hun vil hjelpe mange barn og unge ved at hun gir sin del av overskuddet til vårt arbeid for barn og unges psykiske helse.

Spiseforstyrrelser rammer stadig flere

Neste uke lanseres Vår vei ut - En fortelling om spiseforstyrrelse, skam og håp. Spiseforstyrrelser rammer stadig flere, uavhengig av alder og kjønn. Det er et økende samfunns- og helseproblem, men likevel er det mange myter og fordommer og mangel på kunnskap og åpenhet om disse lidelsene. 

I Vår vei ut forteller Kari Løvendahl Mogstad om hvordan det var når datteren hennes fikk en spiseforstyrrelse. Mogstad er fembarnsmor, men også en erfaren lege og samfunnsdebattant med stor kunnskap om spiseforstyrrelser. Hun ga i 2017 ut boken Kroppsklemma som omhandler kroppspress og samfunnets store fokus på utseende. Ingen er spart eller skånet for utfordringer, og et par år etter utgivelsen opplever Mogstad selv at datteren Selma får anoreksi. De har bestemt seg for å være åpne om sin historie, og i boken følger vi mor og datter gjennom sykdommen og tilfriskningen og ser hvordan hele familien blir satt på store prøvelser. Kari og Selma gjester Lindmo fredag 14. oktober.

Hva er ensomhet?
Ensomhet er også et samfunnsproblem som brer om seg. Forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er ensomhet egentlig, og stemmer det at vi er ensommere enn før? Det ønsket forfatter Hilde Østby å se nærmere på. Denne uken kommer hennes nye bok Kart over ensomheten. Det var da verden stengte ned i 2020, at forfatter Hilde Østby satte seg ned for å skrive en bok om ensomhet. Arbeidet skulle ta henne i overraskende retninger.

Bredt spekter av bøker som tar for seg psykisk helse

Cappelen Damm utgir en rekke bøker som på ulikt vis tar for seg temaet psykisk helse og livsmestring. Det er et stort spenn i utgivelsene. Noen er skrevet av helsearbeidere og andre fagfolk, andre av sakprosa- og skjønnlitterære forfattere. Det er bøker som gir innsikt i ulike former for psykiske utfordringer, bøker som egner seg for samtaler og bøker som gir verktøy og tips til selvhjelp. 

Få en oversikt over mange av bøkene her: Psykisk-helse | Cappelen Damm forlag

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.