Gå videre til innhold
Hvem vil vel ikke oppleve en daglig endorfindusj? Lege, musiker og forfatterdebutant Aili Kristina Hannisdal har skrevet bok om følelsene våre. Foto: Aurora Hannisdal
Hvem vil vel ikke oppleve en daglig endorfindusj? Lege, musiker og forfatterdebutant Aili Kristina Hannisdal har skrevet bok om følelsene våre. Foto: Aurora Hannisdal

Pressemelding -

Endorfin som medisin: Ta grep om følelsene dine i høst!

Kropp, følelser, hjerne og energinivå, alt henger sammen. Takket være hjernen din, og evnen du har til å føle, blir gode og vonde følelser noe som påvirker både kropp og helse. Lege, musiker og forfatterdebutant Aili Kristina Hannisdal (37) har skrevet bok om følelsene våre, og hvordan vi kan ta i bruk føl-bra-stoffene som den utrolige hjernen stimulerer produksjonen av. Hvem vil vel ikke oppleve en daglig endorfindusj denne koronahøsten?

– Jeg har stor tro på at det å forstå følelser er hovednøkkelen når det kommer til å forstå hvem vi er. Jo bedre vi forstår det, desto bedre blir vi til å skape meningsfulle liv for oss selv, mener Hannisdal, som går under navnet "endorfinlegen" i sosiale medier.

Mer enn å finne hverdagsmotivasjonen

I Høy på deg sjæl - Endorfin som medisin lærer du nettopp hvordan du kan gå fra å være umotivert til produktiv, opprørt til balansert, ukonsentrert til fokusert. Videre ønsker Aili Kristina Hannisdal at boken skal være med på å løfte frem og sette mental helse på dagsordenen. Denne høsten er også livsmestring endelig kommet inn på lærerplanen.

– Målet med arbeidet mitt er å bidra til å fylle gapet vi har, i både det psykiske og somatiske helsevesenet. Jeg tror hjelp til selvhjelp innen mental helse er rett sted å starte, sier 37-åringen.

Over sommeren ble Northug den store snakkisen her hjemme. Ifølge Hannisdal handler psykisk helse om å være i balanse – på et slags nullpunkt eller normalnivå. Dette avhenger av at kroppen og hjernens grunnleggende behov er dekket, noe du kan gjøre for eksempel gjennom gode vaner.

Hva gir akkurat deg lykkefølelse?

– Mental kapasitet og lykke handler om å klatre oppover og utover dette grunnleggende stabile nivået. Da må du vite hvem du er, og hva nettopp du trenger for å kunne fylle livet ditt med ting som gir mening for deg, og som gir akkurat deg lykkefølelse, understreker Hannisdal.

I boken finner du triks som bruker kropp og tanker til å føle deg bedre her og nå, og slik gjøre det beste ut av øyeblikket. Du vil også forstå hva humør og følelser egentlig er, og hvorfor humøret er et godt sted å starte for alle som ønsker seg flere gode dager.

Kjenn verdien av positive og negative følelser

Det er mye vi kan gjøre for oss selv, hvis man bare kjenner verdien av både positive og negative følelser. Og vet hvordan man selv kan påvirke humør og følelser uten skadelig «selvmedisinering» og uheldige mestringsstrategier som gjør vondt verre og lager problemer på sikt. 37-åringen mener at lykkens hemmelighet er at veien til de gode følelsene går gjennom de vonde.

– Det handler om å forstå hvorfor vi føler som vi gjør, slik at man kan gjøre noe med den underliggende årsaken før det er for sent. Det handler om å komme til tidlig og gjenfinne balanse, før nedstemthet blir til depresjon, før engstelse blir til angst, før lav selvtillit blir til isolasjon og sosial angst. Og før vonde følelser og stress utvikles til kroppslige plager og sykdom. Det finnes ingen snarveier, men det finnes veldig mange omveier. Livet skjer gjennom deg. Og tiden får du aldri tilbake, sier hun.

Aili Kristina Hannisdal, @endorfinlegen, kan nås på mobil 47413771 og e-post ailikri@gmail.com.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.