Gå videre til innhold
Erik Fosnes Hansen er, som første nordmann, utnevnt som medlem i Det tyske akademi for språk og litteratur. Han er også medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Foto: Morten Krogvold
Erik Fosnes Hansen er, som første nordmann, utnevnt som medlem i Det tyske akademi for språk og litteratur. Han er også medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Foto: Morten Krogvold

Pressemelding -

Erik Fosnes Hansen utnevnt som medlem i Det tyske akademi for språk og litteratur

Det tyske akademi for språk og litteratur kan denne uken melde at de har valgt inn fire, nye medlemmer: Forfatterne Erik Fosnes Hansen og Norbert Gstrein, språkforskeren Nanna Fuhrhop og kulturviteren Thomas Macho.

-Én ting kan jeg garantere: Ingen av mine tysklærere på ungdomsskolen kunne ha forutsett dette! Tysk var mitt dårligste skolefag, sikkert fordi jeg saboterte undervisningen aktivt. I dag er tysk mitt viktigste arbeidsspråk ved siden av norsk, det er i de tyskspråklige landene jeg har mitt største publikum, og jeg føler meg veldig hjemme der. Derfor er jeg spesielt stolt over å være det første norskfødte medlem i Akademiet. Og når jeg ser på lista over levende og døde medlemmer blir jeg lettere svimmel. Der finner jeg navn fra en verdenslitteratur som har vært viktig for meg siden jeg kom til Tyskland som tjueåring. Så dette er en stor ære. Det har strømmet på med gratulasjoner fra tyske venner og kolleger. Samt fra tidligere tysklærere. Det er altså håp selv for håpløse tyskelever, sier Erik Fosnes Hansen om utnevnelsen.

Erik Fosnes Hansen (1965), som er bosatt i Oslo, er også medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur.
Erik Fosnes Hansens skjønnlitterær utgivelser har vakt stor oppmerksomhet og bøkene har funnet mange lesere og høstet anerkjennelse verden over. Bøkene hans er oversatt til 36 språk. Fosnes Hansen var bare 20 år da han 1985 debuterte med Falketårnet, en fabelroman med handlingen lagt til en borg i Sør-Tyskland i korstogenes tid. Hans neste roman, Salme ved reisens slutt, kom i 1990 og ble en stor suksess både i Norge og etter hvert også i utlandet. Senere har han blant annet skrevet romanene Beretninger om beskyttelse, Løvekvinnen og Et hummerliv. I 2020 utkom den satiriske fabelromanen Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin. Til høsten utgir han boka Tyskland på 200 sider. I denne lettleste og rikt illustrerte boka gir Fosnes Hansen en innføring i tysk historie, kultur og samfunnsliv. Fosnes Hansen skriver i tillegg jevnlig for internasjonale aviser og magasiner.

Første nordmann noensinne
-Som Erik Fosnes Hansens hjemmeforlag gjennom alle år er vi svært stolte over at han, som første nordmann noensinne, er valgt som medlem i Det tyske akademi. Tysk litteratur er i toppsjiktet i verden og det tyske bokmarkedet er et av våre viktigste markeder. Fosnes Hansen har siden han var ung hatt en helt egen kjærlighet til Tyskland, tysk litteratur og språk. Medlemskap i Akademiet viser virkelig hvordan denne kjærligheten er gjengjeldt. På vegne av Cappelen Damm gratulerer jeg Erik på det hjerteligste. Jeg vil samtidig få gratulere Det tyske akademi med et svært godt valg av nytt medlem, sier Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur i Cappelen Damm forlag.

Om Det tyske akademi for språk og litteratur
Det tyske akademi for språk og litteratur ble grunnlagt i 1949 og har base i Darmstadt nær Frankfurt. Det samler en internasjonal krets på 193 medlemmer: Kjente forfattere og humanister som Jenny Erpenbeck, Jürgen Habermas og Claudio Magris er blant de nålevende medlemmene i tillegg til kritikere, oversettere og ledende forskere. Akademiet følger det tyske språks utvikling. Det bevarer den litterære tradisjonen gjennom et ambisiøst program av historiske og samtidige publikasjoner og engasjerer seg i kulturell utenrikspolitikk gjennom konferanser i utlandet, institusjonelle samarbeid og forfattermøter. Akademiet deler årlig ut Georg Büchner-prisen, den mest prestisjefylte litterære prisen for tyskspråklige forfattere samt fire andre priser for fremragende prestasjoner innen områdene kritikk, oversettelse, vitenskapelige tekster og kulturell formidling.
Ytterligere informasjon på: www.deutscheakademie.de



 
 

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.