Gå videre til innhold
Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene, og Dagbladets anmelder skrev: «En stor, tragisk kjærlighetsroman som treffer leseren som et hurtigtog.». Nå gjør boken stor suksess i Danmark.
Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene, og Dagbladets anmelder skrev: «En stor, tragisk kjærlighetsroman som treffer leseren som et hurtigtog.». Nå gjør boken stor suksess i Danmark.

Pressemelding -

Fabelaktig, intens og rå skriver de danske anmelderne om Vigdis Hjorths roman Om bare

Den danske lanseringen av Vigdis Hjorths roman Arv og miljø medførte i 2016 et stort gjennombrudd for Hjorths forfatterskap i Danmark. Forlaget Turbine fulgte opp suksessen med romanene Er mor død og Lærerinnens sang. Men danskene vil ha mer av Hjorth. For å imøtekomme lesernes etterspørsel, har det danske forlaget nå gått tilbake til Hjorths tidligere bøker. I disse dager utgir de Om bare, som ble lansert i Norge første gang i 2001. Danske Gyldendals bogklub har i tillegg satset på Om bare som månedens bok. Og de danske kritikerne fortsetter å juble over Vigdis Hjorth.

Jylland-Posten skriver at Om bare er velskrevet, Kristeligt Dagblad kaller boken fengslende og gir fem stjerner, mens Berlingske mener det er en perle og gir romanen seks stjerner. Under overskriften Fabelaktige Vigdis Hjorth skåner ingen, skriver anmelder Marie Louise Wedel Bruun i Berlingske at romanen er minst like fabelaktig intens og rå som Vigdis Hjorths Arv og miljø og Er mor død, som begge ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris.

Videre i anmeldelsen står det: Norske Vigdis Hjorth la verden for sine føtter med den brutalt ærlige, velskrevne og underholdende Arv og miljø og hun fulgte opp med den like fantastiske Er mor død. … Om bare er som et djevelsk ritt, ikke minst fordi Hjorth skriver så fabelaktig intenst og rått. Her er ingen pauser i form av kapitler, kun kortere eller lengere avsnitt, ofte basert på rytmiske ordgjentakelser, som begynner et sted og ender et annet og driver historien umerkelig fremover. … Gled deg til å bli blåst over ende av vidunderlige Vigdis Hjorth. Hva skulle vi gjort uten henne?

Weekendavisens anmelder skriver:
(…) Vigdis Hjorths beske og brutale sjalusidrama er en av de siste tiårenes mest betydelige romaner innenfor norske samtidslitteratur, en inderlig ubehagelig nyklassiker om to uutholdelige menneskers sørgelige og brutale lidenskap og sammenbrudd, skrevet med kompromissløs voldsomhet og bitter energiutfoldelse.

I Information skriver den begeistrede anmelderen:
Om bare
går direkte inn på min topp fem over nyere romaner om parforhold. Det er lenge siden, jeg har lest en så barsk, ekkel og klarsynt roman om destruktiv kjærlighet. Og selv om det er skrudd helt opp for Ida og Arnolds hinsidige aggresjon og parallell-trommesolo, for selvmordtruslene, straffe-utroskapen, beruset desperado-flukt ut i natten, virker det ikke feilet. Snarere som et primærfarget, men presist, portrett av noe, de fleste nok kjenner, om enn i vagere skraveringer, fra egne liv og relasjoner. Det er det hardeste og beste.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.