Følg Cappelen Damm

Forfatter gir bort sin nye bok til politiske partier og videregående skoler i Finnmark

Pressemelding   •   nov 13, 2020 14:23 CET

Forfatter Ingeborg Arvola (Foto: Anna Julia Granberg © Blunderbuss / Cappelen Damm)

Samovarteateret i Kirkenes feirer 30-årsjubileum. Egentlig skulle det være boklansering for forfatter Ingeborg Arvolas Vodka, vann og glasnost i jubileumshelga 12 - 15 novembe,r men  på  grunn av den økende smitten i Norge, skrinlegges lanseringen, og forfatteren har bestemt seg for en annerledes markering av utgivelsen ved å donere sine frieksemplarer av bøkene til VGS-skolene i Finnmark, samt til en representant fra hvert av de politiske partiene i landsdelen.


- Hvorfor til politikere, Ingeborg?

- Det er flere grunner til det. Det er viktig kulturpolitikk å ha og fortsette å ha Samovarteateret I Kirkenes, like ved grensa til Russland, med sine ambisiøse og kunstnerisk utfordrende forestillinger som alltid er tuftet på samarbeid over grenser. Kanskje en av tekstene kan få enda en politiker til å få øynene opp for hva teateret driver med, så de blir en ambassadør for dem?

- Hvorfor gir du boka til VGS-skoler?

- Det er virkelige historier som fortelles i stykkene. Ellisif Wessel og Osvald Harjo fantes, de tok vanskelige valg, og de er ikke kjent nok, syns jeg. Skulle gjerne gitt boka til alle, men det går ikke. Ungdommer på VGS er på vei inn i voksenlivet. Kanskje får en eller to av dem et nytt syn på livet, eller styrke til å ta et vanskelig valg, i møte med en av tekstene. Kanskje vekkes nysgjerrigheten og stoltheten over landsdelen de bor i. Kanskje en lærer finner på å bruke utdrag i undervisningen, eller i det minste bruker boka som støtte under en pult som står og vipper?

- Å? Mener du at lærere er ignoranter i møte med kulturelle opplevelser?

- Nei! Absolutt ikke. Men tenk ... hvis boka ligger som støtte under et bordbein, kommer en skoletrøtt elev til å få øye på den og plukke den opp, og lese i den i stedet for å følge med i timen, og hvem vet hvor et sånt møte ender? Blir det en leseopplevelse? Blir det en elevoppgave i norsk? Blir det kimen til en ny litterær storhet fra nord? Vår neste Laila Stien? En ny Herbjørg Wassmo?

Vodka, vann og glasnost består av 3 scenetekster, alle oppført på Samovarteateret : Vodka, vann og glasnost om livet ved grensa Norge-Russland. Den sterke viljen om pionér Ellisif Wessel (1866-1949) og De som tapte freden, om motstandsmannen Osvald Harjo (1910-1993). Boka inneholder også et forord av forfatteren selv og en introduksjon til Samovarteateret ved grunnlegger Bente Andersen.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.