Gå videre til innhold
Forfatter Ingeborg Arvola (Foto: Anna Julia Granberg © Blunderbuss / Cappelen Damm)
Forfatter Ingeborg Arvola (Foto: Anna Julia Granberg © Blunderbuss / Cappelen Damm)

Pressemelding -

Forfatter gir bort sin nye bok til politiske partier og videregående skoler i Finnmark

Samovarteateret i Kirkenes feirer 30-årsjubileum. Egentlig skulle det være boklansering for forfatter Ingeborg Arvolas Vodka, vann og glasnost i jubileumshelga 12 - 15 novembe,r men  på  grunn av den økende smitten i Norge, skrinlegges lanseringen, og forfatteren har bestemt seg for en annerledes markering av utgivelsen ved å donere sine frieksemplarer av bøkene til VGS-skolene i Finnmark, samt til en representant fra hvert av de politiske partiene i landsdelen.


- Hvorfor til politikere, Ingeborg?

- Det er flere grunner til det. Det er viktig kulturpolitikk å ha og fortsette å ha Samovarteateret I Kirkenes, like ved grensa til Russland, med sine ambisiøse og kunstnerisk utfordrende forestillinger som alltid er tuftet på samarbeid over grenser. Kanskje en av tekstene kan få enda en politiker til å få øynene opp for hva teateret driver med, så de blir en ambassadør for dem?

- Hvorfor gir du boka til VGS-skoler?

- Det er virkelige historier som fortelles i stykkene. Ellisif Wessel og Osvald Harjo fantes, de tok vanskelige valg, og de er ikke kjent nok, syns jeg. Skulle gjerne gitt boka til alle, men det går ikke. Ungdommer på VGS er på vei inn i voksenlivet. Kanskje får en eller to av dem et nytt syn på livet, eller styrke til å ta et vanskelig valg, i møte med en av tekstene. Kanskje vekkes nysgjerrigheten og stoltheten over landsdelen de bor i. Kanskje en lærer finner på å bruke utdrag i undervisningen, eller i det minste bruker boka som støtte under en pult som står og vipper?

- Å? Mener du at lærere er ignoranter i møte med kulturelle opplevelser?

- Nei! Absolutt ikke. Men tenk ... hvis boka ligger som støtte under et bordbein, kommer en skoletrøtt elev til å få øye på den og plukke den opp, og lese i den i stedet for å følge med i timen, og hvem vet hvor et sånt møte ender? Blir det en leseopplevelse? Blir det en elevoppgave i norsk? Blir det kimen til en ny litterær storhet fra nord? Vår neste Laila Stien? En ny Herbjørg Wassmo?

Vodka, vann og glasnost består av 3 scenetekster, alle oppført på Samovarteateret : Vodka, vann og glasnost om livet ved grensa Norge-Russland. Den sterke viljen om pionér Ellisif Wessel (1866-1949) og De som tapte freden, om motstandsmannen Osvald Harjo (1910-1993). Boka inneholder også et forord av forfatteren selv og en introduksjon til Samovarteateret ved grunnlegger Bente Andersen.

Related links

Emner

Tags

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Sakprosa livsstil og krim & underholdning 41299950
Anne Østgaard

Anne Østgaard

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Barne- og ungdomsbøker Barnebøker 97164649
Mari Parelius Wammer

Mari Parelius Wammer

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Sakprosa livsstil og krim & underholdning 480 39 450

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.