Gå videre til innhold
Sigurd Helseth (foto: Grethe Ørbeck Bjørner)
Sigurd Helseth (foto: Grethe Ørbeck Bjørner)

Pressemelding -

Forfatter Sigurd Helseth er død

Forfatter Sigurd Helseth døde tirsdag 19.oktober i sitt hjem på Sagene i Oslo, 76 år gammel. Helseth er av mange regnet for å være en av våre fremste og mest særegne poeter.


En utforskende lyriker

Sigurd Helseth ble født i 1945 i Ålesund og debuterte i 1975 med diktsamlingen Samfunnet tetner til. I Helseths diktning har det helt fra debuten pågått en stadig utforskning av diktets mulige former og poesiens språklige uttrykk. Hans poetiske univers er genuint eksperimentelt og forener sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap, og i de to siste utgivelsene utforsket han haikuformen på en egenartet måte. Gjennom hele sitt forfatterskap har dikteren vekslet mellom bruken av nynorsk og bokmål

Helseth har tidligere også skrevet prosatekster, skuespill og essays, men lyrikken var hans hovedfelt med hele femten utgitte diktsamlinger, den siste er Skuggar av glas, som utkom i fjor. Han var godt i gang med en ny samling dikt som han jobbet med inntil det siste.


Hyllest til forfatterskapet

I 1995 utkom essaysamlingen Den blyge torden hvor forfattere og kritikere fra Norge, Sverige og Danmark skriver om sine møter med Helseths forfatterskap. Boken ble utgitt i forbindelse med hans 50-årsdag med lyriker Hanne Bramness som redaktør. Bramness var også redaktør for Det skapende øyet, dikt i utvalg sammen med Arild Vange og Gunnar Wærness, som utkom i forbindelse med Helseths 70-årsdag i 2015.

                       Haustvåte lauvblad

                       Mannen med stokk nærmar seg

                       den siste drosjen

          (Sigurd Helseth - Skuggar av glas - Haikudikt, 2020)

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.