Gå videre til innhold
Cappelen Damms Tom Harald Jenssen overrekker prisen til forfatter Tore Kvæven (Foto: Lina Hindrum / Cappelen Damm)
Cappelen Damms Tom Harald Jenssen overrekker prisen til forfatter Tore Kvæven (Foto: Lina Hindrum / Cappelen Damm)

Pressemelding -

Forfatter Tore Kvæven tildeles Stig Sæterbakkens minnepris

Foran et feststemt publikum under Cappelen Damms høstlansering tirsdag kveld ble Stig Sæterbakkens minnepris for 2022 overrakt forfatter Tore Kvæven.

Stig Sæterbakkens minnepris deles ut årlig. Prisen går til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter, og forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker. På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er vår intensjon at denne prisen vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap, mulighet og tid til å utvikle seg. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet. Prisen består av et beløp på 100.000,- og et verk av kunsteren Sverre Malling.


Forfatter med sans for det storslåtte

Årets jury har bestått av Carina Elisabeth Beddari, Thomas Lundbo og Ingrid Svennevig Hagen skriver følgende i sin innstilling:

"At Kvæven er en forfatter med sans for det storslåtte, merker man tydelig i hans naturskildringer. Men patosen han legger i dem veies opp i hans evne til å verdsette små, konkrete detaljer. Stilmessig henter han mye fra sagalitteraturen. (...) Årets prisvinner ga ikke noe entydig svar da en intervjuer en gang spurte ham om han selv ville foretrukket et liv i perioden bøkene hans foregår i. Mye tyder på at norske lesere i så fall ville hatt gått glipp av et forfatterskap vi i juryen tror vil bli givende også i fremtiden. Kvæven slutter seg åpenbart seg til Undsets gamle utsagn om at menneskenes hjerter aldri forandrer seg, og hans romaner er fylt med en rik forståelse av lengsler og menneskeverd. Men hans «grådige» nysgjerrighet retter seg ikke bare mot menneskets indre, men utover mot det vi lever i og ved siden av."


Tore Kvæven (f. 1969) bor i Sirdal i Vest-Agder. Han debuterte i 2011 med Hard er mitt lands lov. Han har også skrevet barneboka Kameljegeren (2013). I 2018 utkom romanen Når landet mørknar som ble tildelt Brageprisen samme år og Sørlandets Litteraturpris 2019. I tillegg til å være en høyst kritikerrost forfatter er Tore Kvæven  sauebonde og lærer.

Vi gratulerer prismottakeren!

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950
Anne Østgaard

Anne Østgaard

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Barne- og ungdomsbøker Barnebøker 97164649

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barnebøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.