Gå videre til innhold
Cappelen Damm gir ut parallellspråklig utgave av Ryddetid på nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.
Cappelen Damm gir ut parallellspråklig utgave av Ryddetid på nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.

Pressemelding -

Gir ut parallellspråklig barnebok på tre samiske språk

For første gang gir Cappelen Damm ut barnebok på nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.

Cappelen Damm har tidligere gitt ut bildeboken Ryddetid av Camilla Kuhn i parallellspråklig utgave på somali, arabisk, polsk, tigrinja og ukrainsk. Nå er det tre av de samiske språkene som står for tur.

– Alle barn har rett på tilgang til en rik litteratur på eget språk. Vi ønsker at samiske barn, i likhet med andre minoritetsspråklige barn i Norge, skal kunne kjenne glede og stolthet over eget språk. Derfor vil Cappelen Damm bidra til å styrke tilbudet til samiskspråklige barn ved å oversette flere bøker, sier Ragnfrid Trohaug, forlagssjef for barne- og ungdomslitteratur i Cappelen Damm.

Ryddetid er en bok i Løveungeserien som er for barn i alderen 4 - 7 år og som skal lære seg å lese. Bøkene er korte og fargerike, og har én setning på hver side. Setningene står både på norsk og samisk. Det er Ánne Márjá Guttorm Graven, Sivert Kintel og Helen Blind Brandsfjell som har oversatt til henholdsvis nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk.

Oversettelsen er et samarbeid med Leser søker bok i ønsket om at parallellspråklige bøker skal øke nysgjerrigheten for språk ved at man skal kunne se forskjellen og likheten mellom språkene.

– Målet med bøkene er ikke bare å berike tilbudet for samiskspråklige barn, men og at det norske storsamfunnet skal få mer kunnskap om og øke nysgjerrigheten for de mange forskjellige språkene som brukes i landet, sier Trohaug.

Fakta:

I Norge er det tre offisielle samiske språk: nordsamisk, lulesamisk, og sørsamisk.

Nordsamisk er førstespråket til omlag 20 000 - 30 000 personer
Lulesamisk er førstespråket 1500 personer i Sverige og 500 i Norge
Sørsamisk brukes av 500 - 600 personer i Norge og Sverige.

På Unescos liste over truede språk er nordsamisk klassifisert som truet, mens lulesamisk og sørsamisk er klassifisert som alvorlig truet.

Kilde: Store norske leksikon

Related links

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.