Gå videre til innhold
Gunilla Bergström 70 år 3. juli

Pressemelding -

Gunilla Bergström 70 år 3. juli

Den svenske forfatteren og illustratøren Gunilla Bergström blir 70 år 3. juli.
Hun har skrevet og illustrert en rekke bildebøker. Bøkene hennes om Albert Åberg er blitt klassikere i flere land og er nå oversatt til 30 språk.

I fortellingene balanserer Bergström mellom hverdag og fantasi, og bøkene er blitt kalt barnepsykologiske perler. Med debutboken Mias pappa flytter (1971) var Bergström blant de første som skrev om skilsmisse i en barnebok. Hun vakte også oppsikt da hun skrev meget åpent og frimodig om handikapp i Bill och hemliga Bolla. I Albert Åberg og soldatpappaen behandlet hun alvoret rundt krig. Med pappa Åberg i Albert Åberg-serien  var Bergström også den første som presenterte en barnebok hvor pappa hadde hovedansvaret som forelder.

De 25 titlene om Ålbert Åberg kommer stadig i nye opplag. Første bok ble utgitt i 1972 og til høsten er det 40-års jubileum. Cappelen Damm markerer dette ved å utgi et Albert Åberg-bokhus i begrenset opplag. Bokhuset er i papp og inneholder 4 Albert Åberg-bøker, en fra hvert tiår: Fra 70-tallet finner vi Du er en luring, Albert Åberg. 80-tallet er representert med Knyt i vei, Albert Åberg. Fly! sa Albert Åberg er inkludert fra 90-tallet, og fra 2000-tallet finner vi Så rart, sa Albert Åberg.  I en egen skuff ligger fire figurer som barna kan sette sammen og leke med i huset.
I tillegg utgis lettlestboken Hokus Pokus, Albert Åberg og en annen klassisk Albert Åberg-bok om et dilemma og en finurlig løsning: Bruk skallen! Sa pappa Åberg. Dette er en bok om urettferdighet, skadefryd og en klok pappa, og den er skrevet som en hyllest til Bergströms egen pappa.

Selv sier Bergström følgende om sitt forfatterskap: «Jeg er ikke god på magiske historier og krim. For meg er virkeligheten mer enn nok. Jeg vil fortelle virkelige historier om virkelige mennesker. Midt i hverdagen finner vi jo håp, uro, plutselig latter og evige, store spørsmål. Livet er en uforlignelig gåte! Fullt av muligheter. Hva finner vi ikke på? Hver dag er ny. Det vet barna aller best. Det er vi voksne som har glemt. Jeg vil fortelle slik at barn og voksne blir minnet om dette, slik at de kan le og bli forbløffet sammen.»

I tillegg til bøker har Bergström også arbeidet med barnemusikal, sangtekster, teater og film.

Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.