Gå videre til innhold
Leseløver er en serie lettlestbøker som ble etablert allerede i 1988. Serien har vært vedvarende populære blant barn, lærere og foreldre, som har erfart verdien av dette tilrettelagte "biblioteket" for ferske lesere og for de som strever.
Leseløver er en serie lettlestbøker som ble etablert allerede i 1988. Serien har vært vedvarende populære blant barn, lærere og foreldre, som har erfart verdien av dette tilrettelagte "biblioteket" for ferske lesere og for de som strever.

Pressemelding -

Gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. Kan riktige bøker skape lærelyst og leseglede?

Leseløver er enkle, populære og gjennomillustrerte lettlest-bøker. Bøkene har flere siktemål. Ett er å få flere gutter til å lære å lese, like å lese og fortsette å lese. Forfatter og førsteamanuensis i skapende skriving ved Norsk barnebokinstitutt Steffen Sørum er særlig opptatt av gutteleserne, og skriver bøker med sterk appell til dem, som boken Pirater fra hele verden, som lanseres i disse dager, en spennende bok om sjørøvere. Tidligere har han utgitt to Leseløver om krigere gjennom tidende! 

Om hvordan kan vi "løfte" guttene, sier Steffen Sørum blant annet: - Statistikk og forskning har vist at gutter gjør det dårligere enn jenter i bla. lesning og språk på skolen. Hvordan kan vi hjelpe dem til ikke å bli skoletapere? I et likhetssamfunn ønsker vi at alle er like. Men gutter og jenter er forskjellige, noe det ikke er så populært å snakke om. Forskning viser at det er noen biologiske forskjeller som bør tas hensyn til, spesielt gjennom hvordan de lærer. Jeg tror at hvis vi fokuserer på forskjellene, samtidig som vi viser kjønnene samme respekt og gir dem like rettigheter – har vi en nøkkel til positiv endring av denne situasjonen.  

Og han fortsetter om sin nye Leseløve, Pirater fra hele verden:
- For å forstå verden i dag og i fremtiden, hjelper det å ha oversikt over historien. Barn får tidlig interesse for historie, men sliter med å finne bøker som er lette nok å lese, og som ikke undervurder dem. Pirater er et godt tema hvis man er nysgjerrig på historie, og appellerer kanskje særlig til gutter. Sjørøvere har vært her gjennom alle tider og på alle hav. Selv i dag er ikke alle hav trygge, tross moderne teknologi (...) Mitt ønske som forfatter er å tenne nysgjerrighet og få unge lesere til å se at kunnskap de tilegner seg gjennom å lese selv, er noe av de fineste de opplever.

Vårens Leseløveslipp har som alltid bøker på tre nivåer 
Leseløvene har utgivelser på tre nivåer: Løveunge, Min første leseløve og Leseløve. Dette er tilrettelagte bøker for de som nettopp har begynt å snuse på bokstavene og for alle som stolt mestrer lesekunsten. Hver vår og høst slippes et knippe nye Leseløver. I hver kategori finnes skjønnlitterære utgivelser og faktabøker, og svært lettleste bøker med "tull og tøys", det vil si vitser eller gåter. Alle bøkene har appell til både jenter og gutter, men redaksjonen gjøre bevisste grep og valg for å sikre seg guttelesere. Her er vårens syv lettlestbøker fra Cappelen Damm, inklusive Steffen Sørums Pirater fra hele verden, som er illustrert av tegneserieskaper og illustratør Andreas Iversen:

Løveunge (4-7 år): Løveunge har kun én kort setning på hver side og stor skrift. De som er i gang med å sette sammen bokstaver til ord får gleden av å lese en hel bok selv! Her er vårens nye Løvunger:

Martine Grande: Dilla på dyr
Molly har så innmari lyst på et kjæledyr. Hun kjøper en babykrokodille. Men hva skjer når krokodillen vokser?

Lise Dragland og Cathrine Sandmæl (Ill.): Hvem i jungelen?
En oppfølgeren til suksessene Hvem i skogen? og Hvem i havet?. Perfekt for ferske lesere som liker klamme vitser!

Min første leseløve (6-9 år): Min første leseløve har litt mer tekst enn Løveungene. De har også stor skrift og like fine illustrasjoner. Her er vårens nye Min første leseløve:

Anneli Klepp og Cathrine Sandmæl (Ill.): Leona 4: Leona i vintertrøbbel
Leona finner på de rareste ting og havner alltid i trøbbel.

Lena Lindahl og Jens A. Larsen Aas (Ill.): Alle må spise
Oppsiktsvekkende og morsomme fakta om hvordan dyrene spiser!

Håkon Forfod Sønneland og Per Ragnar Møkleby (Ill.): Rare oppfinnelser
Den ultimate boken om meningsløse og rare oppfinnelser. Forfatteren selv har f.eks. funnet opp en fluesmekker i glass!

Leseløve (7-11 år): Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Bøkene passer for barn fra syv år som kan få oppleve gleden ved å lese en hel bok selv.

Steffen Sørum og Andreas Iversen (ill.): Pirater fra hele verden
En faktaløve som forteller om sjørøvere gjennom historien, helt frem til dagens pirater.

Johan Wanloo: Vitseløve 10 - Sport
Humor og latter er effektive virkemiddel når man skal lære å lese, og bli en god leser. Her gjør bløte sportsvitser jobben. 

Se også: https://www.boktips.no/barneboker/gode-litteraturformidlere-heier-pa-lettlestboker/https://www.boktips.no/barneboker/slik-gir-du-barnet-ditt-leselyst-syv-tips/https://www.boktips.no/barneboker/boker-til-skolestart/ 

Kontaktpersoner i forlaget:
Kommunikasjonsansvarlig, Anne Østgaard: anne.ostgaard@cappelendamm.no / mobil: 971 64 649
Redaktør, Cecilie Kirkaune Bodal: cecilie.kirkaune.bodahl@cappelendamm.no / mobil: 918 44 240
Forfatter, og forsker ved NBI, Steffen Sørum: steffensorum@hotmail.com / mobil: 408 53 757.

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.