Gå videre til innhold
Man kan bla i katalogen over høstens bøker her: https://issuu.com/cappelendammbokmagasiner/docs/h_stens_b_ker_2020_materie_web
Man kan bla i katalogen over høstens bøker her: https://issuu.com/cappelendammbokmagasiner/docs/h_stens_b_ker_2020_materie_web

Pressemelding -

Her er høstens bøker fra Cappelen Damm

Med over 200 titler på høstens liste byr Cappelen Damm på bøker for alle. Du kan lese om dem alle i høstens katalog: https://issuu.com/cappelendammbokmagasiner/docs/h_stens_b_ker_2020_materie_web

Kjente skjønnlitterære forfattere som Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen, Vigdis Hjorth, Erik Fosnes Hansen, Erlend Loe, Tore Renberg, Karin Fossum, Gert Nygårdshaug, Gro Dahle og Ingvar Ambjørnsen er alle aktuelle med nye bøker. Også på sakprosa-listen finner vi store navn. Torbjørn Jagland skriver sine politiske memoarer, Tore Rem skriver om Kong Olav V, Aslak Hartberg som er kjent fra bandet Klovner i Kamp skriver om sin kamp ut av livet med frykt og fobier - mens hele Norges kjæledegge, hunden Anton, er aktuell med hele to bøker. Ingebjørg Bratland er redaktør for en ny juleantologi,

Sondre Lerche debuterer som barnebokforfatter mens Kristiane Aateigen fra instagramkontoen @snillegucci har laget en kreativ planlegningsbok med tittelen Lev ditt beste liv – Snilllegucci planlegger.


SKJØNNLITTERATUR

Debutantene
I debutromanen Ingen brå bevegelser går Frida Andersen tett på menneskelige relasjoner, og viktigst av alt: Relasjonen man har til seg selv. Ole-Petter Vaaten debuterer med diktsamlingen En av tingene ved mitt hjemsted. Her røsker han i røttene sine i bygda Tyristrand, og hva det betydde at faren hans døde. I Tone Myklebusts novellesamling Det stoppar ikkje her viser forfatteren en unik evne til å se andre mennesker. I boken hennes møter vi en håndfull mennesker som alle har satt seg fast i livet.

-Jeg håper boken min skal utvide mangfoldet i den norske samtidslitteraturen, sier Bruno Jovanovic om sin debutroman Etter hvert vil øynene vende seg til mørket. Bokens hovedperson, Damjan, kom til Norge fra Bosnia da han var fire år gammel. Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann har han fått kjenne på hva det vil si å være utenfor i det norske samfunnet.
Karina Aase skriver i sin roman Lidefjes både klokt og vittig om ung kjærlighet, og om tingene som virkelig betyr noe. Anna Albrigtsen utforsker kortromanens rammer for hva som kan forbli usagt i fortellingsverdenen. I romanen Solen treffer andre ting enn oss får vi innblikk i en liten families uforløste konflikter.
Gulraiz Sharif er fra Oslo og jobber som lærer. Hør her'a! er hans første bok. Dette er en oppsiktsvekkende og frisk roman som sparker i alle retninger. Det er sommerferie og romanens hovedperson, Mahmoud på 15, ser for seg lange dager på benken utenfor blokka. Norske nordmenn reiser på sommerferie, men utlendinger uten penger, hva gjør de?

Poesi
Noen ting kan bare poesien fange opp. Etter tre bind med medrivende prosa om Oslo og en familie, kommer Lars Saabye Christensen med en diktsamling fra samme by. Byens bokstaver er en samling med dikt som lar byen synge.
I sin syvende diktsamling, Vannet bestemmer, søker Annabelle Despard å belyse vår plass i naturen og universet.
Almanakk er Håvard Rems første diktsamling på åtte år.Det er blitt en bok med ett dikt for hver dag i året, fra 1. januar til 31. desember. I diktsamlingen Sirkusdirektøren og andre dikt viderefører Knut Ødegård sitt sterke engasjementet for de mest sårbare og minst synlige blant oss.
Kloden og dens utsatthet er det underliggende og sentrale tema i Rundt jorda. En sonettkrans av Camilla Groth. I en kosmisk komedie fanger hun tidens ånd i sonettkransens form, og setter fuglesangens enkelhet opp mot den globale apokalyptiske tristesse.
Gro Dahle skriver i diktsamlingen Gave om jula så det varmer, så det glitrer. Jula er en tid for mirakler og sju slag og snø og sammenbrudd og tur med hunden og stjernenatt og gaver og gammelt agg og krangler og fødsel og tårer. For tida rundt jul er så tett. Av forventning, glede, skuffelse. Som alltid hos Gro Dahle finner vi det høystemte og hverdagslige, det fine og det vonde, side om side.

NORD er Cappelen Damms gjendiktningsserie for de beste nordiske diktsamlingene i nyere tid. Høstens utgivelse i serien, Til den skjønneste av Mette Moestrup, er gjendiktet av Eira Søyseth. Tittelen er hentet fra myten om Eris, gudinne for kaos og strid.

Trygve Skaug er en av de mestselgende poetene i Norge. I Hjemmekamp serverer poeten og musikeren sine greatest hits, det vil si et utvalg av dikt fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste. I tillegg har boken flere nyskrevne perler.
Antologien Ukas dikt gir oss kjente og kjære dikt i en samling som passer for alle lesere. Her får du de 100 mest populære diktene som hver uke legges ut på Cappelen Damms nettmagasin Boktips.

Romaner, noveller og andre tekster
Roy Jacobsens fortelling om Ingrid Barrøy og folkene på Helgelandskysten startet i 2013 med romanen Se usynlige og fortsatte med Hvitt hav og Rigels øyne. De tre bøkene omtales gjerne som Barrøy-trilogien, og de har fanget lesere og kritikere over hele verden.
I Norge har opplaget på bøkene passert over en halv million. Til høsten utvider Roy Jacobsen trilogien med en fjerde bok som får tittelen Bare en mor. Vigdis Hjorth graver i mor-datter-problematikken i den nye romanen Er mor død.
Erik Fosnes Hansens roman Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin er en thriller og en komedie, et fantastisk og nifst kaleidoskop av hendelser i en liten by i løpet av en kort uke. Den ene uventede scenen følger den andre i denne spennende og billedrike romanen, der alt skjer som i drømme.

Tore Renberg er kjent for sine lysende portrett av vanlige og uvanlige mennesker, og ikke minst norske menn – den intense antihelten Jarle Klepp, den bisarre gjenglederen Jan Inge, den høyreiste fastlegen Steinar i Du er så lys. Årets roman fra Tore Renberg, Tollak til Ingeborg, forteller om Tollak, en mann som har sterke krefter i seg – til arbeid, til kjærlighet og til destruksjon.
Høstens bok fra Ingvar Ambjørnsen, Yoko Ono er en sjarlatan, er en samling tekster skrevet i perioden 2013 til 2020. I en sokkelleilighet på Grefsen, i hybelen hos enkefru Annelore Frimann-Clausen, sitter Elling og blogger.

Med entusiasme og skarp observasjonsevne tar Erlend Loe oss i boken Forhandle med virkeligheten Ett år på ett hjul med på en enhjuls-odyssé gjennom ett år. Med fri assosiasjon og lekenhet, men alltid i balanse, alltid fremoverlent, alltid i forhandlinger med virkeligheten.
På sin fars dødsleie spør Lars Saabye Christensen ham om Hong Kong, om farfaren og farmorens år i Østen. Hvem var disse menneskene han stammer fra? Hva fikk en ung dame fra København til å legge ut på lang og strabasiøs sjøreise alene? Hvordan var livet blant kolonister og handelsfolk? I Min kinesiske farmor åpner Lars Saabye Christensen en kinesisk eske, der det som er inni den ikke alltid er det vi forventer. Han har gått gjennom brev og bilder i familiens eie, skriftlige kilder fra offentligheten og møysommelig gravd fram historien.

Fysikeren og mystikeren Aldo Meyer har hatt en visjon om noe underliggende som binder allting sammen, også menneskers bevissthet, drømmer og skjebner. Dette er utgangspunktet for de drømske og originale fortellingene om familierelasjoner, kjærlighet og verdensgåter i A C Kleppes Aldo Meyers visjon.
Er du lykkelig, søster? av Synne Sun Løes er en sterk, gripende og humoristisk brevroman om søsterskap og melankoli, om politikk og dagligliv i Norge og Sør-Korea, om identitet og tilhørighet. Og om vekten av kjærlighet.

Hos Odd Klippenvåg handler det ofte om avstand og nærhet i tette relasjoner. Høstens bok fra Odd Klippenvåg, En lykkelig gift mann og andre noveller, har kjærlighet som hovedtema.

Fuglene tar ikke telefonen er Britt Karin Larsens debut som novelleforfatter. Fortellerstemmene tilhører kvinner, unge, gamle, enslige og gifte, men tekstene handler vel så mye om menns stolthet og sårbarhet, som kan føre til både redning og ulykke.

Kysset av Aksel Selmer er en klok og tankevekkende roman om undertrykte lengsler, om ensomhet og om hva som skjer når man ikke tar tak i de mulighetene livet byr på.

Vodka, vann og glasnost av Ingeborg Arvola består av 3 scenetekster, alle oppført på Samovarteateret som har 30-årsjubileum: Vodka, vann og glasnost om livet ved grensa Norge-Russland. Den sterke viljen om pionér Ellisif Wessel (1866-1949) og De som tapte freden om motstandsmannen Osvald Harjo (1910-1993). Boka inneholder også et forord av Ingeborg Arvola og en introduksjon til Samovarteateret av grunnlegger Bente Andersen.

Vidunderlege Vera av Siri M. Kvamme er en roman breddfull av liv og lyst, kjærlighet og løgner, humor og varme, rør og opprør, latter og reinspikka desperasjon. I Vrangdal sitter Vera i billettluken på den lokale svømmehallen og håper at noen i kommuneadministrasjonen skal dø. Eller gå av med pensjon. Hun er ikke ondskapsfull, bare desperat. Og det med god grunn, skal det vise seg.
Sammen med en gruppe fugleentusiaster reiser Tor i Magne Hovdens nye bok Hekser og fuglekikkere til mekka for fuglekikkere, nemlig Vardø. Han øyner muligheten for å krysse av den uhyre sjeldne fuglearten kuhegre på observasjonslisten sin. Ragna tror hun fått healingevner og melder seg på en gruppereise ledet av en sjaman til den forblåste nordlige byen. I Vardø oppstår det konflikter mellom de to gruppene, som begge tar lidenskapene sine på ramme alvor. 

Gunn Marit Nisjas Jeg skal ta vare på deg er en klok og nær roman om livets brå omveltninger når en familie rammes av sykdom og datteren må sette sitt eget liv på vent for å ta seg av moren sin.

Alt som er nytt av Anna Fiske er en bildebok for voksne. Lunt, nært og poetisk om problemstillinger alle kan kjenne seg igjen i.

I anledning Iben Sandemoses 70-årsdag gjenutgir vi hennes debut – Kort, katt og genever fra 1984. Den særegne og gjenkjennelige streken og den lune humoren har fulgt med siden den gang, til manges store glede.

Knut Nærum og Karstein Volles Likbilen er en intrikat og spennende tegneserieroman om mennesker som søker svar og maktpersoner som holder befolkningen for narr.
Fagprat ABC samler Flu Hartbergs kritikerroste vitsetegninger, kjent fra Dagbladet. Her får du de aller vittigste morsomhetene produsert mellom 2017-2019 i et unødvendig kronglete alfabetisk system.

Jul
I juleantologien Klokkene kallar tekstar, dikt og songar til jol har sanger og komponist Ingebjørg Bratland samlet et utvalg gamle og nye juleminner i form av fortellinger, eventyr, dikt og sanger. Noe er kjent og kjært, noe er ukjent og noe nytt. Tekstene er blant annet skrevet av Gro Dahle, Sondre Bratland, Elsa Beskow, Barbra Ring, Odd Norstoga, Trygve Skaug og Ingebjørg selv. Malin Gyllensvaan står for gjennomgående og vakker illustrasjon.

Oversatt skjønnlitteratur
Med Den tredje løgnenavsluttes Agotas Kristofs romantrilogi om tvillingene Lucas og Claus – et ubestridt mesterverk i europeisk litteratur. De tre bøkene er oversatt av Willy Flock og forteller en rystende historie om krig, desperasjon og eksil, men også om søskenkjærlighet og sterke bånd. Dessuten tar de opp hva som er sant og hva som er fiksjon i en kaotisk og uoversiktlig verden. Kanskje er det derfor de føles så relevante for lesere i dag, 30 år etter at de kom ut første gang.

Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli er en usminket og ofte sjokkerende ærlig «feel bad-roman». Beretningen spenner over hele 1900-tallet og skildrer tre generasjoners kvinneliv – mormor Gully, mamma Marianne og datter Annika. De lever alle i den destruktive skyggen av sine «rich boys», menn som selv i det moderne Sverige er eneveldige forvaltere av nøklene til økonomisk, sosial og emosjonell velstand. Boken er oversatt av Tina Åmodt.
Gå tapt er en roman som minner oss på hvordan livet kunne ha blitt helt annerledes – dersom bare alt hadde vært annerledes. I kjølig prosa viser svenske Agnes Lidbeck hvordan dager, måneder og år kan gli umerkelig over i hverandre, mens man går og venter på en eksistensiell åpenbaring som aldri kommer. Boken er oversatt av Monica Aasprong.
David Diops Om natten er alt blod svart er en rystende roman oversatt av Tom Lotherington – en bok pepret med kuler, svart magi og uforglemmelige scener – om en afrikansk soldats vandring inn i galskapen på slagmarken under Første verdenskrig.

"I denne nydelig autofiksjonen - den argentinsk kunstkritikeren Gainzas første bok – får vi en kvinnes presise vurderinger av malere i verdensklassen sammen med glimt av hennes liv, begge deler flettes sammen til et lysende hele.» Dette skrev The New York Times Book Review om Synsnerven av María Gainza, som er oversatt av Signe Prøis. Anmelderen i The Guradian skrev «Delvis kritikk, delvis autofiksjon, delvis meditasjon over det å se, har den mye til felles med nylige romaner av Rachel Cusk, Ben Lerner og Olivia Laing. Men det er høyst originalt, gjennomgripende vakkert verk, en bok du vil nyte»
Moronga av Horacio Castellanos Moya er en høyoktan litterær thriller med referansene til borgerkrigen i El Salvador, gjengene i Mellom-Amerika, korrupsjonen i Guatemala, våpen- og narkotikahandelen, den ulovlige innvandringen til USA og også CIAs rolle i å kneble latinamerikanske opprørsstemme. Oversatt av Christian Rugstad.

Den vakreste, men sigøyner av Kristian Novak ble i 2016 kåret til årets roman i Kroatia. Gjennom fire livshistorier – som tangerer hverandre på et lite sted midt i Europa – berører Novak noen av vår tids store spørsmål: Hvordan kan vi se mennesker med en annen tilhørighet som enkeltmennesker? Hvorfor aksepterer vi så lett voldsbruk når offeret er uten ansikt? Boken er oversatt av Jon Kværne.
Det regnet fugler er en sjelfull, rørende roman som hyller naturen, friheten og kjærligheten, alderdommen og muligheten til nye sjanser på tampen av livet. Jocelyne Saucier har lenge vært en av de mest kritikerhyllede og mest populære romanforfatterne i det fransktalende Canada. Med Det regnet fugler blir hun endelig tilgjengelig på norsk, oversatt av Gøril Eldøen.

For tretti år siden møtte vi første gang Kingsbridges innbyggere i Ken Folletts Stormenes tid. Med Aftentid og morgengry tar Follett oss nå med på en unik reise tilbake til de dramatiske hendelsene før Stormenes tid. Boken er oversatt av Toril Hanssen.

Feelgood
Sarah Jios feelgood-romaner har alle er blitt bestselgere. Høstens bok har fått tittelen Den siste kamelia og er oversatt av Mari Johanne Müller. Fly, sommerfugl er norske Annicken R. Days debutroman. Den ble opprinnelig skrevet på engelsk og utgitt i USA høsten 2019. Boken er nå oversatt til norsk av Mari Johanne Müller, i tett samarbeid med forfatteren. Fly, Sommerfugl favner Days livs-, ledelses- og businessfilosofi – og er inspirert av mange virkelige hendelser.
Florence McNicolls Julens ni liv er den perfekte boken å kose seg med i julen. En hjertevarm fortelling om ensomhet, kjærlighet og betydningen av pelskledde venner. Boken er oversatt av Veronica Garten.
Fra forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Indias datter - Shilpi Somoya Gowda – får vi denne høsten romanen Vi var en familie, som er oversatt til norsk av Sidsel Mellbye. En uforglemmelig og gripende fortelling om en familie som går i oppløsning etter en tragedie - og som finner sammen igjen.
Natalia Z. av Chantal Garand er en sterk roman identitet og opprinnelse – basert på en sann historie. Midt i jubelen i Oslo 7. juni 1945 får Natalia en liten gutt som hun gir fra seg ved fødselen. Da sønnen Torbjørn får tak i adopsjonspapirene sine, har det gått over seksti år. Han får vite at morens skjebne er tett knyttet til avgjørende hendelser under andre verdenskrig. Han bestemmer seg for å forsøke å finne henne. Oversatt av Stéphanie De Miranda.
Rosella Postorinos Ved ulvens bord er oversatt av Thea Marie Dolva.
Vi befinner oss i Tyskland 1943: 26 år gamle Rosa tvinges av SS til å være prøvesmaker for Hitler. Tre ganger om dagen må hun og ni andre kvinner dra til Hitlers hemmelige hovedkvarter, Ulvehiet. Hitlers voktere frykter at maten kan være forgiftet, og med livet som innsats må kvinnene smake på rettene før de blir servert til Føreren. Boken er basert på en sann historie.

Kristin Harmel,forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Der valmuene vokserer tilbake med en dypt rørende fortelling med handling fra champagnedistriktene i Nord-Frankrike under andre verdenskrig.Vingårdens hemmelighet er oversatt av Benedicta Windt-Val. Eiketreet av suksessforfatter Sofia Lundberg er en gripende roman om savn, skyldfølelse og sterke vennskap - men også om å finne tilbake til seg selv etter et destruktivt forhold. Oversatt av Kari Engen. Missy og kjærligheten av Beth Morrey, oversatt av Solveig Moen Rusten, viser oss at det aldri er for sent å lære en gammel hund nye triks. Og at det aldri er for sent å begynne å elske. Martha Hall Kellys Villroseneer en frittstående oppfølger til bestselgeren Syrinpikene. Oversatt av Børge Lund.

Krim
Krimdronning Karin Fossum lanserte nylig Bakom synger døden som hun har varslet at blir hennes siste Konrad Sejer-krim. Etter strålende anmeldelser la boken seg umiddelbart på toppen av Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

Etter at Karin Fossum, Anne Holt og Unni Lindell slo gjennom på 90 tallet har man her i landet kanskje hatt et inntrykk av at kvinnelige forfattere dominerer den norske krimromansjangeren. Realiteten er at kvinneandelen har vært lav. Det er derfor gledelig for Cappelen Damm å ha en ny, kvinnelig krimforfatter på debutlisten. Ellen G. Simensen har tidligere deltatt på Cappelen Damms krimforfatterskole og hun er nå aktuell med den psykologiske krimromanen Tro meg når jeg lyver.

Svanemordet er den niende romanen i Hans Olav Lahlums krimserie om K2 og Patricia. Lahlum utgir i høst også Oppdraget, en reflekterende og intens spenningsroman, der handlingen utspiller seg over kun noen timer. I mai 1943 får en 20 år gammel motstandskvinne et svært viktig og risikabelt oppdrag: Å kjøre en flyktende motstandsmann til et sted hvor han kan gå over grensen til Sverige. Hun påtar seg spontant oppdraget, men bilen blir forfulgt. Livene til kvinnen selv, passasjeren og mange ukjente mennesker står på spill.
Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen har flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn: I en maurtue stikker det opp en menneskearm. Den tredje engelen er Gert Nygårdshaugs 13. bok om Fredric Drum og Skarphedin Olsen. Drum-serien tilhører en klassisk krimtradisjon hvor mysteriene har røtter i historien, men likevel er aktuelle i dag. Alle bøkene bærer preg av forfatterens store kunnskaper og har en gåtefull kjerne av mystikk.

Lars Keplers Speilmannen er den bestselgende forfatteren Keplers åttende bok med Joona Linna i hovedrollen, oversatt av Henning J. Gundersen. Det kommer ellers ny krim fra kjente forfattere som Arnaldur Indridason, Tana French, Viveca Sten, Lisa Gardner, John Grisham, Val McDermid, Anders Roslund og Hans Rosenfeldt.

SAKPROSA

Samfunn/politikk + Historie, biografi og memoarer
På sakprosafeltet dekkes USA av flere forfattere. 
Hans Olav Lahlum er aktuell med Trump, Biden og slaget om USA. En lettlest dobbeltbiografi om Donald Trump og Joe Biden, og samtidig en svært kvalifisert analyse av deres sjanser til å vinne høstens presidentvalg. I tillegg gir boken leserne en nyttig innføring i USAs politiske system - og et tankevekkende innblikk i hvordan supermakten USA gradvis ble til et dypt polarisert og splittet samfunn. Hans Høeg forteller om sine egne unike erfaringer fra innsiden av den amerikanske kongressen i boken Vår mann i Washington. En nordmanns år på innsiden av den amerikanske kongressen. J.D Vances bok Hillbillyens klagesang er en sviende rapport fra USA og en treffende beskrivelse av diskrimineringen, samt de strukturelle og kulturelle barrierene som møter mange av dagens fattige. Boken ble først utgitt i 2017, men er fortsatt høyaktuell og kommer nå i pocketutgave. En oppdatert utgave av Hallvard Notakers Amerikansk valgkamp Image, penger og moderne politikk kommer også i heftet utgave denne høsten. Det blir mer politikk i Hans-Wilhelm Steinfelds nye bok Putin, her får vi en analyse av utviklingen til den russiske presidenten. Thorbjørn Jagland gir på sin side et unikt blikk inn i norsk politikk og historie i sine politiske memoarer.


Det kongelige feltet dekkes av flere utgivelser:
Tore Rem har skrevet første bindet i den store fortellingen om Kong Olav Vs liv, Christian Borch er aktuell med Konge for sin tid hvor han gir et troverdig bilde av det norske monarkiets utvikling under Kong Harald 5. Bjørn Magnus Berge er aktuell med bind 2 av kongens samlede nyttårstaler: Kongens taler 1991-2020. Vidar Kvalshaugs bok Ari Bohemen og bøkene handler om livet og bøkene, og om hvordan Ari Behn tok plass og iscenesatte seg selv som forfatter og underdog.

Det er flere interessante biografier på trappene.
Blant annet kommer det som blir den første brede Aukrustbiografien. Få norske kunstnere har gledet så mange som Kjell Aukrust. Sigmund Løvåsen forteller varmt og innsiktsfullt om multitalentet fra Alvdal.

Den politiske filosofen Hannah Arendt var opptatt av ondskapens natur. Ann Heberlein viser fram en Hannah Arendt for vår tid i biografien Hannah Arendt. Kjærlighet og ondskap, som er oversatt av Knut Johansen.

Apropos ondskap. Etter den store overgrepssaken i Tysfjord er det et spørsmål mange stiller seg: «Hvordan kunne dette skje? Og hvordan kunne skepsisen til storsamfunnet gå i arv i generasjoner?» Anne-Britt Harsems bok Lena fra Tysfjord tar leserne med tilbake en og to generasjoner i tid og gir et innblikk i hvordan det var å tilhøre det lulesamiske miljøet i Tysfjord. Fornorskingspolitikk, rasehat og rasisme er stikkord som er like relevante i dag som den gang når det kommer til minoriteter i den norske befolkning.

For den historieinteresserte er det også mye å glede seg til i høst.
Geert Mak fikk sitt store gjennombrudd i Norge med boken og TV-serien Europa. I Store forventninger På sporet av den europeiske drømmen. Europa 2000-2020 – som er oversatt av Eve-Marie Lund - fortsetter han med å beskrive de 20 første årene i dette århundret - et århundre hvor begivenhetene har stått i kø. Fortellingen begynner i Kirkenes for å måle temperaturen på nordområdene og avsluttes med koronakrisen.
Brendan Simms er aktuell med den nye biografien Hitler, oversatt til norsk av Eivind Lilleskjæret. Simms hevder at vårt bilde av Hitler til nå har vært høyst ufullstendig.

På Churchills første dag som statsminister invaderte Adolf Hitler Nederland og Belgia. Polen og Tsjekkoslovakia hadde allerede falt, og evakueringen av Dunkirk var bare to uker unna. Churchills ilddåp. En statsleder, hans familie og hans nærmeste krets av rådgivere under bombingen av London, 1940-1941 av Erik Larson er den gripende historien om bombingen av London under den andre verdenskrig fortalt gjennom de daglige opplevelsene til Winston Churchill, hans familie og nærmeste rådgivere. Oversatt av Rune R. Moen.Peter Englunds Drapet i Söndagsvägen Fortellingen om en forbrytelse er ikke bare den sanne beretningen om en forbrytelse, men også en skildring av Sverige og folkhemmet, og da ikke bare av dets velstand og framtidsoptimisme, men også av dets fortrengte og mørke bakside. Boken er oversatt av Alexander Leborg.

Vi befinner oss fortsatt tidlig i den digitale alderen.
Denne høstens utgis flere bøker som forsøker å gi deg et klarere bilde av det som nå omgir oss. Bår Stenviks Det store spillet Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder forteller deg det du trenger for å forstå kunstig intelligens og dataøkonomi, og hvordan det påvirker hverdagen din. Gaute Brochmann søker i boken De digitale prøvekaninene Historien om hvorfor barnet mitt plutselig kom hjem med en iPad i skolesekken å spore historikken og begrunnelsene bak valgene som gjøres rundt dagens digitaliseringsprosess i skolen, han gir en statusrapport om situasjonen i dag – og ser på de videre konsekvensene av en stadig mer digitalisert skolehverdag.

Vi har aldri hatt mer informasjon tilgjengelig – men er vi blitt klokere? Tvert imot, vil mange si. Men dette skyldes ikke bare fake news og sosiale media: Ifølge Bjørn Vassnes ligger den viktigste grunnen til at vi blir lurt, i oss selv. Vassnes' bok Tankens fallgruver En guide for deg som ikke liker å bli lurt er en «reiseguide» gjennom dette landskapet. Den viser hvordan tankefeller preger alle dagens viktige debatter - om klima, migrasjon, nye pandemier, etc.

E-sport og gaming er et felt det er stadig større interesse for.
Da han vant verdensmesterskapet i spillet Fortnite i 2019, ble seksten år gamle Emil fra Tønsberg verdensberømt på et øyeblikk. Men hva skulle til for å bli verdens beste Fortnite-spiller? I Nyhrox. Fortnitemesteren Fra High Ground til toppen av VM av Emil Bergquist Pedersen og Marte Hedenstad får vi historien bak suksessen.

Og hva angår suksess, hvilke verktøy ligger i verktøykassa til Jan Vardøen? Han er en av Norges mest toneangivende utelivsgründere, og i Veien til Paradiso En gründers reise får du Vardøens historie. Det starter i oppvasken på en vindskeiv restaurant i London, går via båtbyggerkurs og bartenderjobber på Hurtigruta i full storm, og avsluttes med et raust måltid ved et bord i en restaurant som eieren har lagt sin sjel i.

Flere av høstens bøker bringer sterke historier knyttet til fugler og dyr.
For femten år siden landet en kråke i fanget til Espen Sletteberg. Siden har han og kråka Hafez bodd sammen. Men hvordan er det egentlig å leve med en kråke? Dette er utgangsspørsmålet journalist Alf Marius Opsahl stiller seg i møte med Espen. Resultatet er boken Kråkemannen Historien om Espens liv med kråka Hafez.

Tor Åge Bringsværds fantastiske og kritikerroste antologier VOV og HYPP handlet om hundens- og hestens kulturhistorie, om dyrenes plass i myter, legender og eventyr over hele verden. I Hellige dyr skriver han om dyrs plass i de forestillinger vi har om hvorfor alt er blitt som det er blitt.
I Anton – en helt spesiell hund av Monica Sagen og Fredrik Holmen følger vi Anton – som er blitt kjendis gjennom NRKs program Fra bølle til bestevenn - fra valp til voksen hund. Vi får også et innblikk i Antons nye hverdag, hvordan det har gått med dem etter serien, og hvordan det er å være en kjendishund der folk flokker seg rundt huset og bare venter på at Anton skal komme ut.

Filosofi
I boken I Skyggen av korona Filosofiske refleksjoner om konflikt, etikk og verdier i krisens tid skriver Henrik Syse for å skape refleksjon, håp og trøst. Her får vi hjelp til å løfte blikket og se oss selv og våre handlinger i en større sammenheng.
Cappelen Damm gjenutgir også Myten om Sisyfos. Essay om det absurde av Albert Camus i oversettelse fra Johannes Skancke Martens, og Styrke og elendighet av Simone Weil, oversatt av Christine Amadou, Aasmund Brynildsen og Signe Kårstad

Helse
For deg skal alt bli bedre av psykolog Johanne Rogndaler en bok om hvordan fortiden vår er med oss når vi blir foreldre, og fletter seg inn i relasjonen til barna våre på måter vi sjelden er bevisst.
I Bare litt spesiell? retter psykiater og overlege Marianne Mjaaland et analyserende søkelys mot seg selv og sine egne mønstre. Allerede fra hun var barn har hun strevd med å holde balansen. I det ene øyeblikket svever hun høyt, i det neste har hun kræsjlandet. Som liten drømte Aslak Hartberg – som for mange er kjent fra Klovner i kamp - om å bli oppdager og stuntmann. Men det var ett problem; han var redd for alt. Hele livet stanger nysgjerrigheten hans mot fobier og bekymringer. 40 år gammel tar han grep. Med eksponeringsterapi blir han kvitt fobiene én etter én. Dette forteller han om i Farvel, frykt. Fra redd for alt til klar for alt.

Aili Kristina Hannisdal er lege, musiker, låtskriver, hundeeier og endorfinentusiast som tar oss med inn i hjernens og nevrotransmitternes forunderlige verden. I Høy på deg sjæl – endorfin som medisin får du en rikholdig verktøykasse for å ta i bruk de fine føl-bra-stoffene som den utrolige hjernen din stimulerer produksjonen av.Forskning viser at musikk holder deg sunn og frisk.
Stefan Kölsch er aktuell med boken Gode vibrasjoner. Musikkens helsebringende kraft, som er oversatt av Mette-Cathrine Jahr. Kölsch er professor ved Universitet i Bergen og profesjonell musiker. Han forsker på hvordan musikk virker på hjernen, følelsene og kroppene. Forskningen viser at musikk holder deg frisk og hjelper mot hjerneslag, kroniske sykdommer og demens.

Vidar Hansen og Siri Lill Mannes er aktuelle med Kunsten å lese kroppsspråk.Vidar Hansen er tidligere politimann og etterforsker, og omtales som Norges svar på Sherlock Holmes. De kriminelle nektet avhør med ham fordi de mente han kunne lese tanker, han har også fått Politiprisen for å ha pågrepet flest kriminelle i Norge. Han har en forbløffende evne til å tyde menneskers kroppsspråk og ubevisste signaler.

Sakprosaforfatter og lyriker David Whyte deler livskloke betraktninger over innholdet i en lang rekke dagligdagse ord som gradvis er blitt tappet for sin kraft gjennom vår ukritiske eller unyanserte bruk. Trøst består av korte essayistiske, visdomsfylte refleksjoner over meningsinnholdet i 52 hverdagslige ord, fra anger til ærlighet. Oversatt av Agnete Øye. Jay Shetty er munk, historieforteller og vert for verdens største helse- og velvære-podcast, den amerikanske On Purpose. Shettys bok Tenk som en munk. Tren ditt eget sinn for å finne ro og mening i hverdagen er oversatt til norsk av Haakon Larsen. Meditasjoner for livets utfordringer. Fem trinn til større utholdenhet i krisetider av Leah Weiss er oversatt av Lene Stokseth.

Mat
Kristine Ilstad driver bloggen Det søte liv (www.detsoteliv.no), som er Norges største kakeblogg. Med boken Det søte liv – Julens deiligste kaker har hun laget et nytt, folkelig standardverk innen julebakst.
I Gårdsmat fra hjertet av Norge slår Charlotte H. Sveinsen og Andreas Viestad et slag for de gode, norske mattradisjonene, finner fram tapte matskatter og gir oss nye retter med ingredienser som har kort vei fra jord til bord.

Hobby
Med nostalgi og et humoristisk blikk viser Sebastian Solli i Den store dorullnisseboka frem omkring 100 dorullnisser.
Her finner vi politikere, kongelige, musikere, sportsprofiler og kjendiser. Her er figurer fra Barne-tv og 80-tallet, juleverksted, Halloween- og påskepynt.
Designeren av Lothepus-genseren, Bente Presterud, legger i Hverdagsstrikk i kortreist ull egne design til side, og tar deg med på et dypdykk i Rauma Garn sitt rikholdige og fargerike arkiv.
Mohair er tilbake i motebildet, og i Tine Solheims Strikk i mohair får du over 25 oppskrifter på plagg som passer hele året. Siri Tolgensbakks første bok, Strikk dukkeklær, bugner av kreativitet og flotte farger. Strikk med knapper, perler og blonder av Liv Asplund og Jane Asprusten bugner av lekre luer, votter, sokker, pannebånd og pulsvarmere, og i tillegg finner du herlige halser, skjerf, sjal og vesker. Eventyrlige masker Strikkede sokker og votter av Niina Laitinen er oversatt av Virva Jääskeläinen.
Pepperkaker av Marit Hovland viser mange måter å bruke pepperkakedeig på. Pepperkaker med karamellfyll vil garantert glede både store og små. En annen morsom og enkel idé er å steke kakene i krumkakejern. Og er det ikke gøy å pynte treet med spiselige julekuler?

Quiz
Det utkommer en rekke quizbøker denne høsten. Marit O. Bromark har skrevet Julequiz 2020 med 1000 spørsmål og svar, Anne Gaathaug er aktuell med Annes Quizkjempe som byr på hele 3000 spørsmål og svar, Christian Haugen-Flermoe og Arne Scheie øser av sin kunnskap og stiller spørsmål fra fotballens verden i Scheie spør om fotball 2. Frode Øverli og Atle Nielsen har samlet bunkevis med nye spørsmål og tegninger i Nielsen og Øverlis ultimate pubquiz. Cappelen Damm utgir også Barnas beste hyttequiz. Her kan alle over seks år henge med på spørsmål innen et stort mangfold av kategorier.

BARNEBØKER

På barneboklisten er det hele 9 debutanter: Anne Elvedal, Gulraiz Sharif, Kristiane Aateigen (Snillegucci), Karolina Maria Griciute, Mia Landsem , Christine Sandtorv, Astrid Nylander Almaas, Kirsten Holtmon Resaland  og Sondre Lerche. 

Barnas jul
På høstens liste finner vi en rekke nydelige julebøker for barn og voksne. I den tidligere nevnte juleantologien Klokkene kallar - tekstar, dikt og songar til jol har sanger og komponist Ingebjørg Bratland samlet et utvalg gamle og nye juleminner i form av fortellinger, eventyr, dikt og sanger. Sondre Lerche debuterer som barnebokforfatter med Snømannens jul, en nydelig illustrert julefortelling om hvordan det egentlig er å være snømann, og måtte stå alene der ute i all slags vær. Monia Nilsens barnebok Heldiggrisen er en søt og sjarmerende julehistorie om den lille grisen som reddet en hel landsby. Piken med svovelstikkene er et av H.C. Andersens mest kjente eventyr og ble utgitt første gang i 1848. Et klassisk eventyr om forskjellene i samfunnet, like aktuelt i dag som da det utkom første gang. Det utgis nå vakkert nyillustrert av Asbjørn Tønnesen.

Det snør! er en gjennomillustrert samling med noen av våre kjæreste vinterklassikere og nye perler. Julefortellinger er et hefte fylt av Astrid Lindgrens varme og folkekjære julehistorier, blant annet Jul i stallen, Pippi har juletrefest, Slik feirer vi jul i Bakkebygrenda og Emils jul. I Martin Widmarks populære krimserien om LasseMajas detektivbyrå kommer den nye juleboken Jul i Valleby – Det store strømbruddet, som er oversatt av Nina Aspen. Og er du lei av julesang og juletregang kan du få opp stemningen med LOL – Julens beste vitser.

Bestselgere og kjente navn
Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds suksess-bøker med Bukkene Bruse nærmer seg et totalopplag på 500 000 bøker. Denne høsten er fjerde bok – Bukkene Bruse drar til Syden – ute med et førsteopplag på hele 25 000 eksemplar. Anna Fiskes bestselger Hvordan begynner man på skolen ble lansert før sommeren og er allerede trykket i opplag på 26 000 bøker. Nå suppleres boken med en aktivitetsbok med mange morsomme oppgaver.

Og apropos bestselgere: Yuval Noah Hararis internasjonale bestselger Sapiens utgis til høsten i tegneserieversjon illustrert av David Vandermeulen. Tekstene i boken er oversatt av Anne Audhild Solberg. Et annet stort navn på Cappelen Damms barnebokliste er bestselgerdronningen Lucinda Riley. Hennes første barnebok har fått tittelen En venn i mørket. Hun har skrevet boken sammen med sønnen Harry Whittaker, den er nydelige illustrasjoner av Marie Voigt og oversatt av Ute Neumann.

Jens Lapidus er i dag Sveriges mestselgende krimforfatter. Hans Stockholm Noir-serie har blitt en internasjonal suksess. Serien om Dillstad-banden er hans debut som barnebokforfatter. Første bok i serien byr på fartsfylt spenning og humor og har fått tittelen Kunstkuppet. Den passer for lesere mellom 6-10 år og er oversatt av Anne Audhild Solberg.

Når vi først er inne på store, kjente navn: Hele Norges Anton er aktuell med hele to bøker denne høsten. Han ble kjent for alle da han var med i NRK-serien "Fra bølle til bestevenn" våren 2020. Han er blitt hele Norges kjæledegge, en kjendishund med egen instagramkonto, antongutten, og følgere over hele landet. I sakprosaboken Anton - En helt spesiell hund følger vi Anton fra valp til voksen hund, mens barneboken Anton vil ikke gå på tur er en koselig bildebok for lesere mellom 3 og 6 år. Boka er fargerikt illustrert av Jens A. Larsen Aas, blant annet kjent fra Brillebjørn-bøkene.

Ingunn Aamodts Pulverheksa er blitt en moderne klassiker og er et kjent univers for barn i alderen 3 til 6 år. Pulverheksa og spøkelset på slottet er en ny og hjertevarm historie fra Pulverskogen. Øystein Dolmen står bak den fartsfylte og morsomme høytlesningsboken Knutsen og Ludvigsen og Det store dyret. Boken lanseres samtidig med premieren på familiefilmen med samme navn.

Mummi
Fra Tove Janssons Mummiunivers utgis denne høsten Vintereventyr i Mummidalen, Sent i november, Mummi plakatbok, og vi får to sitatbøker fra Mummidalen: En liten bok om livet og døden og En liten bok om livsglede.

Bildebøker og lettleste bøker
For de minste leserne kommer Pippi Langstrømpe figurbok i papputgave. 
Christine Sandtorv, hovedlåtskriver og vokalist i Ephemera, debuterer som barnebokforfatter med serien om Pelle Propell, fargerikt illustrert av Ella Okstad. Første bok heter Pelle Propell klarer faktisk alt helt selv.

I Da Mamma Mø møtte Kråka for første gang av Jujja Wieslander og Sven Nordqvist får vi historien om et helt spesielt vennskap. Solveig Lid Balls En dag i barnehagen er en morsom og gjenkjennelig myldrebok for alle barnehagebarn. Alle tre i skogen av Widar Aspeli og Nora Brech er en fargerik myldrefortelling om å dra ut i skogen for å lete etter kosedyr som har forsvunnet. Let-og-finn ABC av Kristina Farstad Bjerkek er en stilsikker myldrebok som kombinerer fakta om dyr med bokstavlæring. Her kan barna lære bokstavene i alfabetet og more seg med å finne dyrene.

I Kjersti - livet og døden av forfatter Helena Hedlund og illustratør Katarina Strömgård opplever Kjersti både sjalusi, misunnelse og sorg, men også glede, håp og nye vennskap. Bøkene om Kjersti er en høytlesningsserie som tar barns perspektiv, tanker og følelser på alvor. Høstens bok er tredje bok i serien som er oversatt av Nina Aspen.

Ollianna er en ny bildebok fra Gro Dahle om å lure på om man er gutt eller jente og hva som skjer hvis man våger å være seg selv. Ollianna er nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus. I Fremmed mann skildrer Kaia Dahle Nyhus usikkerheten rundt det å få en ny voksen i livet sitt når man er liten.

Sjøtrollet av Bjørn Ousland er en akkurat passe skummel tegneserie for de yngste leserne. På loftet til oldefars hus finner Pi og Peder et kart og en kikkert. Gjennom kikkerten ser de et fyrtårn som egentlig ikke finnes. Hvordan er det mulig? Dette må undersøkes!
Unge lesere som liker spenning burde også utforske bøkene om Nelly Rapp av Martin Widmark. Det er Hilde Matre som oversetter serien og høstens to nye titler er Nelly Rapp og heksenatten og Nelly Rapp og kaptein Blåskjegg.

Leseløver
Leseløver er enkle og populære lese selv-bøker, med tre nivåer tilpasset leseferdigheten til barnet. Fra bøker til de som akkurat har begynt å snuse på bokstavene opp til de som stolt har lest sin første hele bok!

Kari Stais Flaut passer for små lesestartere i alderen 4-7 år, og byr på en historie om å utfordre seg selv. Lise Dragland og illustratør Regine Toften Holst presenterer i Hvem i havet? gøyale gåter om tullete dyr i havet- en perfekt bok for nybegynnerne som skal lære å lese selv og som liker en klam vits! Mer moro blir det i Vitseløve 6 - Spis eller bli spist. Her kan du lese 38 vitser om dyr som er mat, mat som er dyr og andre som spiser eller blir spist. Boken er illustrert av Elisabeth Moseng og hører inn i serien Min første leseløve. Norske rovdyr av Martin von Dürenfeldt er en spennende Løveunge-bok for de aller ferskeste leserne. Hannas hamstre er en lettlest bok for alle dyreelskere, skrevet av Jenny Alm Dahlgren og oversatt av Astrid Haugen. Jørn Jensens lettleste bøker om Kasper er alltid populære og i høst utgis Kaspers finter, oversatt av Øystein Rosse. Og hvordan var det egentlig under vikingtiden? Hvorfor ble vi vikinger? Hadde de egentlig horn på hjelmen? I Cecilie Wingers faktaløve VIKINGER PÅ 1-2-3 får leserne alt de trenger for å briljere i historieundervisningen på skolen. Boken gir et raskt og humoristisk dykk vikingetiden og folkene som levde da. Steffen Sørums Flere krigere forteller krigerens historie fra oppfinnelsen av kruttet og frem til Den andre verdenskrig. Et utvalg av ti krigere fra hele verden presenteres i denne faktaløven med morsomme og lærerike illustrasjoner fra Andreas Iversen.

Romaner fra 9 år og oppover
Edward Rubikons mysterier: Demonbyen er den 5. boka i serien om Edward Rubikons mysterier. Blandingen av tegneserie, tekst og illustrasjoner gjør det både lett, morsomt og spennende å bli hekta på denne serien. Bøkene om Edward Rubikon handler om spøkelsesjakter og overnaturlige mysterier, og bak serien står Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen.

Liker du bøkene til David Walliams? Leser du Gutta i trehuset eller bøkene om Miles og Niles? Da er Jenny Pearsons supermorsomme Freddie Yates' supermirakuløse reise boka for deg! Illustrert av Rob Biddlph og oversatt av Carina Westberg.

Samuel Bjørks serie om Detektivene på Torshov er perfekt for barn mellom 9 og 12 år som liker bøker med mysterier, humor og vennskap. Høstens bok har fått tittelen Detektivene på Torshov: Den usynlige hunden.
Benny går igjen er bok nummer to i Tom Erik Fures serie om Benny Bark. Bøkene er proppfulle av ellevill humor, grøss og romanse, og passer perfekt for 9-12-åringer. Det er Ingvild Th. Kristiansen som illustrerer bøkene.
Se også opp for Artemis Fowl. Det unge supergeniet erobrer både bok- og filmverdenen denne høsten. 20 millioner bøker har blitt solgt av den irske forfatteren Eoin Colfer siden den første boka kom ut i 2001. Bøkene har mottatt en rekke priser, og har blant annet blitt kåret til Årets beste barnebok av The British Book Awards.

Ungdom
Jenny Jordahls Hva skjedde egentlig med deg? er en tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap og om å leve med spiseforstyrrelser. Eldrid Johansens Fra du så meg er basert på en sann historie fra folkehøgskolemiljøet, og skildrer det grenseoverskridende forholdet mellom en lærer og en elev. Anne Elvedal er en ettertraktet manusforfatter innen TV og film, kjent for bl.a. Twin (Nrk) og Børning 2. Elvedal debuterer som skjønnlitterær forfatter med den paranormale grøsseren Dødens spill, første bok i en trilogi for ungdom. Mari Moen Holsve vant Bokslukerprisen 2019 for den første boka fra Skymdal, Ingen sover trygt i natt. Ingen andre enn oss er en løs oppfølger til Ingen sover trygt i natt og Ingen slipper unna. Tør du å bli med tilbake til Norges mest kjente grøsserbygd? Sigbjørn Mostues nye bok Dødens tjern er en superspennende roman der figurer fra norsk folketro blander seg med dagens problemstillinger om bevaring av naturen og klimaspørsmål. Boken er illustrert av Ketil Bleidin.

Faktabøker for barn & unge
Helt ærlig. Om hvordan vi henger sammen er den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom. En faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Boka er illustrert av Kristine A. Sand og skrevet av lege Astrid Nylander Almaas og psykolog Kirsten Holtmon Resaland.

I Trygg på nett henvender Mia Landsem seg direkte til barn fra barneskolealderen av og formidler klart og tydelig hvordan man navigerer klokt på internett og med mobiltelefon. Hun forklarer på en enkel måte både hva som er tillatt og bra med nettet, hva som kan være vanskelig eller vondt – og hva som faktisk er en straffbar forbrytelse.

Silje Sirnes Winje står bak Min M - Bullet Journal. En bok til alle jenter som enten venter på, eller allerede har fått mensen. 12 kjendiser forteller om hvordan det var å få mensen for aller første gang. Boken er utformet som en bullet journal. Det vil si at man også kan bruke den som en planlegger.

Kristiane Aateigen, kjent som snillegucci på Instagram, er aktuell med den kreative planleggeren Lev ditt beste liv - Snillegucci planlegger. Med boken kan du planlegge dagene dine bedre og få et mer bevisst forhold til hvordan du lever ditt liv i dag.

Bak boken Glow og grøss - sminketips, steg-for-steg står Karolina Maria Griciute, vinneren av Glow Up Norge. Hun er en kjent makeup-influencer, og hun har over 500 000 følgere på Instagram.

Forfatter og illustratør Lise Osvoll er aktuell med Superpoteten Knollen som reddet Norge. En gjennomillustrert, morsom og lettfattelig bok om historie, denne gangen landbruksvarianten.
Forfatter og illustratør Line Halsnes har møtt både norske, svenske og russiske elger. Hun har dukket ned i det som finnes av elgbøker, snakket med elgforskere og andre eksperter - og hun har reist langt inn i Russland for å besøke en ordentlig elgfarm! I den fargerike og lekne boka Skogens konge Alt du vil vite om elgen deler hun sin kunnskap og sine beste elgtips med deg.

ARRANGEMENT

DU KAN HOLDE DEG ORIENTERT OM HØSTENS ARRANGEMENT HER: https://www.cappelendamm.no/cappelendamm/arrangementer/article.action?contentId=179840 .

Related links

Emner

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.