Pressemelding -
Høstens bøker fra Cappelen Damm
På Cappelen Damms mangfoldige høstliste finner vi over 230 titler, hvorav over 170 er nye titler.
Katalogen kan du lese digitalt her: https://issuu.com/cappelendammbokmagasiner/docs/h_stens_b_ker_2019_web
For datoer, se vedlagt dokument.
NORSK SKJØNNLITTERATUR
Lars Saabye Christensen, Beate Grimsrud, Roy Jacobsen, Tore Renberg, Gro Dahle og Gert Nygårdshaug er alle aktuelle med bok i høst.
Saabye Christensen Byens spor – Skyggeboken avslutter hans medrivende og storslåtte trilogi.
Beate Grimsrud leverer et nytt hovedverk i sitt forfatterskap med romanen Jeg foreslår at vi våkner.
Tore Renberg går tett på relasjonen mellom en mor og hennes godt voksne datter i Ingen tid å miste.
– Alle forfattere bør være opptatt av miljøet. Vi står ovenfor problemer som verden aldri har sett før, sier Gert Nygårdshaug. Engasjementet hans har i en mannsalder preget forfatterskapet. Denne høsten er han aktuell med Regnmakeren.
Hva er et hjem? I den viltre, rike og undersøkende diktsamlingen Hjem, sier hunden spenner Gro Dahle opp et stort lerret og viser oss hva som fins innenfor veggene – og hva som kan forsvinne ut.
Roy Jacobsen gir sammen med sin kone AnneLiese Pitz ut romanen Mannen som elsket Sibir. Her møter vi den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dõrries (1852 -1953). Han levde et liv som få i dag kan fatte.
Debutantene
I tillegg til de mange, etablerte forfatterne finner vi også seks debutanter på Cappelen Damms liste for norsk skjønnlitteratur. Petter Brevik, Kjersti Halvorsen, Naja Søtje-Thomsenog Kine Jeanette Solberg debuterer med romaner, mens Mari Andreassen og Ylva Østby leverer hver sin novelledebut.
Andre viktige utgivelser å merke seg
Hovedpersonen i Kristin Buvik Sivertsens Trening har blitt mor. Moderskapet, og kroppens forfall i kjølvannet av fødselen, konfronterer henne for første gang med tilværelsens fysiologiske begrensninger. Hun bestemmer seg for å ta grep og begynner på treningssenter. Full av fordommer trer hun inn i en ny verden av sterkt lys, klare farger og sosialt fellesskap som var ukjent for henne.
Thomas Lundbo har med Lyden av et liv skrevet en morsom og tankevekkende roman om Johann W. Brummel, en av psykologiens mindre kjente pionerer fra Wien rundt 1900.
Line Nyborgs femte roman, Hund som ser ned, handler om tenåringer og tenåringsforeldre, om yoga og lidenskap og om forsøket på å strekke til.
Hedda H Robertsen debuterte med romanen Skutt i filler av Mads Mikkelsen i 2008. Cut Piece, hennes tredje roman, er en essayistisk, personlig og poetisk undersøkelse av kroppens tålegrenser og hva det koster å slippe noen nær.
Ingeborg Arvolas tredje novellesamling Plutselige varmegrader gir komiske, håpefulle, dystre og magiske fortellinger om menneskeliv.
Karakterene i Tom Ingar Eliassen novellesamling Det en gang så vakre står overfor skjebnesvangre valg, og vi aner at livene deres aldri vil bli de samme.
Knut Ødegårds dikt er gjendiktet til 42 språk. Med Fuglespråk debuterer nynorsklyrikeren, 74 år, som romanforfatter på riksmål.
Diktsamlinger du bør lese
Gjennom urgamle livsformer og en baby tar Morten Wintervold oss med gjennom byens gater i sin diktsamling BYEN BYEN BABYEN.
Med Gjennomtrekk har Arne Hugo Stølan meislet ut nok en sterk og tankevekkende samling dikt. Her spør han: Hva skjer med oss når et barndomshjem skal ryddes ut og selges?
Da Jan Jakob Tønseth døde høsten 2018, etterlot han seg den gripende diktsamlingen Andre morgener. Det er grunn til å tro at han anså den som komplett, og det er ikke foretatt endringer. Hans gamle venn og kollega Lars Saabye Christensen skriver i sitt etterord, Tønseth in the Sunset: " Dikterens sorg og tvil kommer til syne, men ikke uten latter, aldri uten latter, den forsonende gest. Å lese Andre morgener er å nærme seg og berøre avslutningen på et stort forfatterskap."
Bringsværd 80 år
I forbindelse med Tor Åge Bringsværd 80-årsdagsdag i november gjenutgir Cappelen Damm Den som har begge beina på jorda står stille med forord av Thomas Hylland Eriksen. Dette er en av de morsomste og mest oppfinnsomme romanene i litteraturhistorien: En fortelling om frihetens mulighet og fantasiens nødvendighet. Bringsværd er også aktuell med sakprosaboken Hypp, hvor det handler om hesten.
Tips til forfattere flere bør bli klar over
Maria Navarro Skaranger og Frederik Svindland prøver med antologien Når verden plutselig forklarer seg for meg, og andre leseropplevelser å få flere spennende forfattere frem i lyset. Sammen har de plukket ut et knippe favoritter og gitt dem ett oppdrag: Skriv om en norsk, samtidig forfatter som er viktig for deg. Og som flere bør bli klar over.
KRIM
For lesere som er glade i krim byr høsten på mye spenning. Etablerte navn som Torkel Damhaug, Eystein Hanssen, Hans Olav Lahlum, Gard Sveen og Monika Yndestad er alle aktuelle med bøker. Blant de oversatte krimbøkene finner vi Hvit død, skrevet av Robert Galbraith – et pseudonym for J.K Rowling.
OVERSATT SKJØNNLITTERATUR
Svenske Fredrik Backman debuterte med En mann ved navn Ove, og har siden erobret store deler av verden med sine romaner. Nå er han tilbake i storform med Folk med angst, en komedie om et gisseldrama på en visning.
Ønsker man å orientere seg i verdenslitteraturen, kan Cappelen Damms høstliste for oversatt skjønnlitteratur være en god start. Her finner vi blant annet franske Laetita Colombanis Fletten, en bok som allerede er oversatt til 30 språk.
Den mest solgte boken på Island i 2016 var Den avstengte øya av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir, denne utgis i norsk utgave i september. Niviaq Korneliussen er født og oppvokst på Grønland. Debutromanen hennes, HOMO sapienne, ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 2015. Boken handler dypest sett om å lære seg selv å kjenne, og å godta egen seksuell legning og kjønnsidentitet, i et lite samfunn med trange rammer for det allment aksepterte.
Laszlo Krasznahorkai er en prisbelønnet og høyt respektert ungarsk forfatter. Han navn nevnes ofte i første rekke blant kandidater til Nobels litteraturpris. For romanen Satantango, som kom på norsk i 2016, mottok han den prestisjetunge Man International Booker Prize. Høstens bok, Seiobo der nede, kom opprinnelig ut i Ungarn i 2008, og er nå den andre Krasznahorkai-romanen som er oversatt til norsk. Forfatteren besøker Litteraturhuset i Oslo 28. august.
Chigozie Obioma er født Nigeria. Han har bodd på Kypros og i Tyrkia og er nå bosatt i USA. Han debuterte i 2015 med romanen Den forbudte elven som han mottok en rekke internasjonale priser og nominasjoner for. Obioma fremstår som en av de mest spennende nye stemmene i moderne afrikansk litteratur, og han kan blant annet møtes på Bjørnsonfestivalen samt på Litteraturhuset i Oslo 6 september.
SAKPROSA
I en åpenhjertig biografi, ført i pennen av Brageprisvinner Kjetil Østli, forteller Lars Monsen for første gang om hva som formet ham, kjærligheten som driver ham - og hva han håper å lære bort til andre.
Kongen er det åttende bindet i serien Haakon & Maud. Med dette avslutter Tor Bomann- Larsen sin monumentale biografi over kong Håkon den VII og hans tid, det største biografiske arbeid i norsk litteraturhistorie. Det prisbelønnede verket er også en utfyllende gjennomgang av det forrige århundres norgeshistorie.
Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og ideologen Reiulf Steen (1933–2014). Få kunne begeistre tilhørere og lesere som ham – og få har klart å bli så omstridte både i og utenfor eget parti. Hans Olav Lahlum har skrevet biografien om Reiulf Steen, og mye tyder på at dette blir årets viktigste bok om norsk politisk historie.
I høst kommer også den første biografien om forfatteren Axel Jensen som døde i 2003, 71 år gammel. Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr, og Torgrim Eggen har samlet trådene til dette enestående kunstnerlivet.
I løpet av sin første periode som manager for Manchester United gikk Ole Gunnar Solskjær fra gudebenådet redningsmann til fortvilet observatør av et kollektiv i krise. En for laget av Atle Nielsen og Øyvind Alsaker er en bok om verdens største fotball-klubb og deres norske trener.
Å se den man har sett opp til hele livet langsomt forsvinne
I desember 2017 fikk Marte Spurklands far, den anerkjente runeforskeren Terje Spurkland, påvist en ondartet svulst i høyre frontallapp i hjernen. Det skal gå ganske nøyaktig ett år før den tar livet av ham. Pappas Runer er en datters siste reise inn i farens særegne og fascinerende livsverk. Men boken er like mye beretningen om å se den man har sett opp til hele livet langsomt forsvinne: En fortelling om kjærlighet, loyalitet, fortvilelse, desperasjon - og de 24 tegnene som gjorde oss til et skrivende folk.
Guro Hoftuns Eldreliv handler om å være gammel i dagens Norge, og om å være pårørende.
Hoftun deler sterke og kompliserte fortellinger om mange lange liv, og viser fram det mangefasetterte bildet av det å bli eldre i Norge. Dette er en bok alle – pårørende og eldre – kan bli grepet av og ikke minst få bruk for.
Brennaktuelle dokumentarbøker
Står ytringsfriheten slik vi kjenner den – som demokratiets bærende premiss – under et press vi ikke ser konsekvensene av? Frank Rossavik er aktuell med Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise.
I Rødt lys. Det store skatteranet og hvordan vi kan stoppe det kommer Maria Schumacher Walberg og Marianne Marthinsen med konkrete innspill i debatten rundt hvordan vi kan gi flernasjonale selskapers bruk av skatteparadis rødt lys.
Den norske journalisten Vegard Tenold Aase har siden 2010 infiltrert flere av USAs mest ekstreme nasjonalistmiljøer. I Alt du elsker, skal brenne. På innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA presenterer han en rystende historie om oppblomstringen av høyreekstremistiske og nasjonalistiske grupperinger i USA og deres vei til politisk makt.
Sædkvaliteten i den vestlige verden er redusert med nesten 60 prosent på mindre enn 40 år. Stadig flere par er ufrivillige barnløse eller strever med å få barn. Fruktbarheten faller verden over. Hvordan kan vi snu utviklingen? Niels Christian Geelmuyden undersøker dette i sin nye bok Spermageddon Forplantningsevnen i fritt fall.
Natur & Kulturhistorie
Gjennom de siste tretti årene har den prisbelønte dokumentarfotografen Ken Opprann reist verden rundt og fotografert mennesker i det offentlige rom, fra fødsel til død, i lek og arbeid, glede og sorg. Dette dokumentariske og kunstneriske arbeidet er samlet i 500 sekunder fra solen.
I Trettitre norske trær - og hva de har vært vitne til tar den prisbelønte journalisten og tømmerhoggeren Ole Mathismoen og fotograf Stig B. Hansen oss med på en kulturhistorisk natursti til trettitre av de eldste og største trærne som vokser rundt om i landet vårt. Flere av kjempene vi møter, har opplevd og overlevd vikingtiden, svartedauden, heksebrenning, danskekonger og verdenskriger.
Jegere av Reidar Andersen og Espen Søilen er en fortelling om sapiens’ jakthistorie. Historien starter der hvor vår art hadde sin opprinnelse. På veien får leseren innblikk i hvordan vi erobret jaktmarkene fra andre arter og tok oss sjøveien til Norge.
I Omveier. Fjellturer i pionerenes fotspor har den erfarne turbokforfatteren Per Roger Lauritzen plukket frem noen av sine beste turopplevelser.
Dag Kullerud har skrevet Dagen 100 år,
mens Alfred Fidjestøl står bak Lyden av Oslo. Oslo-Filharmoniens historie 1919-2019.
To bøker av og om Thunberg
Greta Thunbergs taler har skapt historie, og i Streik for klimaet er talene samlet mellom to permer. Boken er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten - og vår felles framtid. I Huset brenner Om en familie og et klima i krise får vi historien om hvordan Greta Thunberg ble den hun er i dag – rollemodellen som startet den første skolestreiken for klimaet i august 2018. Gretas mor, operasangeren Malena Ernman, forteller åpent og gripende om en familie i krise, om diagnoser og sammenbrudd, men fremfor alt om klimakrisen som påvirker oss alle.
Personlig utvikling
Kristian Hall gir tips til nyttige verktøy i Glad igjen! Arbeidsbok Bli kvitt depresjon steg for steg, mens Åse Frafjord Johnson er aktuell med Livet bare er.
Kamerakuren av Torkil Færø er en kombinert teori- og arbeidsbok om grunnleggende mestringsteknikker som bruker fotografering for å synliggjøre dem. Boken er en selvhjelpsbok med vekt på aktive øvelser for maksimal læringseffekt.
Mat & drikke
Lise Finckenhagens evne til å kombinere spennende smaker og til å formidle oppskriftene på en enkel og god måte, har gjort henne til en av landets mest folkekjære kokker. I God mat hele uka finner du 130 av folkets favoritter – for første gang samlet mellom to permer.
Hele Norges Trine Sandberg er også aktuell med det hun kan aller best: Trines hverdagsmat.
Anne-Kat. Hærland, Björn Svensson og Martin Fjeld gir oss et kinderegg av en bok: Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker eren bok om mat fra en av Norges beste kokker, og om brød fra en supergod surdeigsbaker, ført i penn av en av Norges mest slagferdige kvinner. Kokken komponerer rettene, bakeren baker og komikeren binder det hele sammen med morsomme, men også seriøse og lærerike tekster om alt fra restaurantanmeldere til mattrender og ryddeekspertenes urealistiske tips om hvordan man skal holde hus, hjem og kjøkken prikkfritt.
Kari Finnegård deler sine beste oppskrifter i Småkaker fra mormors kjøkken, mens Robert Smith-Hald med ølboken Godt øl gir oss rådene for hvordan å brygge øl som er smakfullt og personlig.
Trend/Interiør/Hobby
I Mer eventyrlig oppussing tar interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke deg med til fjells, sjøs og skogs for å pusse opp og innrede forskjellige hytter. Anders Røyneberg, også kjent som Arctic Gardener, gir i boken Plantelykke de beste tipsene om hvilke grønne planter du bør velge og om hvordan du steller dem.
Nina Skarra er en av våre fremste moteskapere. Hennes tidløse design med fokus på kvalitet og bærekraft har blitt lagt merke til over hele moteverdenen. Med Skap en bærekraftig drømmegarderobe vil hun inspirere deg til å finne din egen personlige stil og bli en mer bevisst forbruker med færre innkjøp og feilkjøp.
Norsk strikkedesign er et fyrverkeri av en strikkebok. I denne boken får du oppskrifter på herlige plagg fra seks av våre mest populære strikkedesignere: Arne & Carlos, Kari Hestnes, Birger Berge, Bente Presterud, Linda Marveng og Iselin Hafseld.
Tove Lindtein står bak boken Strikk med stil, Denise Samson deler sine oppskrifter i Sommerlig strikk og hekling, men Birger Berge er aktuell med Moderne tradisjonsstrikk.
Kristin Thorsnes byr på en inspirerende bok for deg som vil sy klær selv med Heilt spesiell.
BARNEBØKER
Blant de rundt 80 titlene på Cappelen Damms barne- og ungdomsbokliste finner vi ni debutanter. En av disse er låtskriver og musiker Marit Larsen. Hun debuterer som forfatter med bildeboka Der Agnes bor, nydelig illustrert av Jenny Løvlie. Her handler det om å være ny, om å høre til - og hva som egentlig er et hjem.
Oscar Wildensky og den fantastiske gå-seg-bort-dagen er Maria Lillebos første bildebok.
Her møter vi Oscar som mister mammaen sin i byen, får kjenne på hvor gøy det er å være alene, og til slutt innser at det aller beste er å være sammen.
Henning Lystads debut Oda gir gass er en perfekt historie for startleseren. Her er det action og spenning. Det er vind i håret og klesvasken flyr over hekkene.
Dyreriket setter sitt preg på bokhøsten
Jenny J Jacobsen debuterer med Hvilket dyr?, som er en lettlest gåtebok om merkelige og morsomme dyr. Mari Kjetun byr både på nyttig og unyttig kunnskap om sjiraffen i den lettleste boken Svaret er sjiraff.
Det handler også om dyr, men da de litt mer skumle og farlige, i Martin von Dürenfeldts bok Verdens farligste.
Kirsti Blom og Rolf Anker Ims har lagd en unik, gjennomillustrert faktabok for barn om det lille, hissige fjelldyret lemen. I faktaboken Supertorsken tar debutant Lise Osvoll for seg Norges historie med torsken som hovedperson. Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen holder seg også i dyreriket i høstens bok 99 helt ko-ko dyregåter.
Morsomme fakta og lærerik historieformidling
Åshild Skadberg og Tarje Holtvedts bok Helt sant! er en annerledes faktabok om rare og spennende hendelser i verdenshistorien. Boka er proppfull av fakta, bilder og fortellinger fra hele verden, og lar barna lære historie på en morsom og uvanlig måte.
Steffen Sørum og John S. Jamtli gir oss spennende og overraskende fakta om krigere gjennom tidene i boken Krigere.
I Norgeshistorien på 1-2-3 av Cecilie Winger og Irene Marienborg får elever alt de trenger for å briljere i historieundervisningen på skolen. Boken gir et raskt og humoristisk dykk i de forskjellige tidene som har skapt Norge slik vi kjenner det i dag.
Årets vakreste julebøker
Snøfall er tidenes mest sette julekalender på NRK Super. Snøfall - høytlesningsbok 2019 er skrevet av Hilde og Hanne Hagerup og vakkert illustrert av Ane Lysebo Gustavsson. I boken kan vi for første gang lese Selmas historie, en magisk, litterær og spennende fortelling som står på egne ben i forhold til TV-serien.
Ingen jul uten Astrid Lindgrens klassiske julefortellinger, og nå kommer Jul i Bakkebygrenda i ny utgave.
I 2019 er det 20-års jubileum for Jul i Blåfjell. Cappelen Damm gir ut det vakre juleheftet Blåtimen - Jul i Blåfjell hvor du møter igjen alle nissene i Blåfjell.
Zombier, monstre og rotter
Zombiene kommer! Slik overlever du er skrevet og illustrert av Jill Moursund. Her får du den komplette håndboken som forteller deg alt du trenger å vite når apokalypsen kommer.
Jon Ewo og Reidar Kjelsens serie om Otto Monster er den mestselgende serien Leseløvenehar hatt gjennom tidene. Nå kommer bøkene i nye utgave. I høst kan du lese om Otto Monster som lever i en monsterverden der alt er snudd på hodet i både Otto Monster i familietrøbbel og Otto Monster blir syk.
Anneli Klepps bok Leona i rottetrøbbel er perfekt for startlesere som elsker rampete historier. Og for barn som elsker brakende fiser og en god stinkehistorie anbefales Bjørn Ouslands Prompetroll.
Bøker som tar barns virkelighet på alvor
Benny går berserk av debutant Tom Erik Fure er en hysterisk morsom, ellevill og hjertevarm historie om å være midt mellom barn og ungdom, og oppleve at ingenting er som før.
"Så vakker at man kan gråte" skriver danske Politiken om Arne Svingen og Kamila Slocinskas bok Når kaniner blir redde som er en barsk og vakker bildebok om å være barn i en verden i krig.
Grevlingdager er en ny bildebok fra Gro Dahle om skolevegring, og hva som kan skje når man begynner å grave seg ned. Boken er illustrert av Kaia Dahle Nyhus. Kaia Dahle Nyhus er også aktuell med bildeboken Sjokoladeskurken, som handler om å ha en hemmelighet, og få enda flere.
Stor interesse for tegneserier blant yngre lesere
Drømmetreet av Bjørn Ousland er en spennende og akkurat passe skummel tegneserieroman for de yngste barna.
Flommen av Max Estes er en ordknapp tegneserie om naturkrefter og hvordan mennesker og dyr er knyttet sammen.
Det kommer også flere tegneseriebøker om ZombieLars i serien som er basert på den populære TV-serien på NRK Super. Gisle Halvorsen og Thomas Seeberg Torjussen står bak ZombieLars bok nummer 3 og 4.
Sabotør - Operasjon Muskedunder av John S. Jamtli er dramatisk krigshistorie slik du aldri før har lest den. Mens Sabotør, John S. Jamtlis forrige kritikerroste tegneseriebok fra den andre verdenskrig, var en røverhistorie basert på virkeligheten, er høstens bok, Sabotør – Operasjon Muskedunder, historien slik den utspilte seg.
Krim og spenning for barn
Bjørn F Rørvik og Ragnar Aalbu har skrevet sin sjette bok om mesterdetektiven Purriot.
Purriot og den hodeløse kvinnen er barnekrim med spenning, humor og gøyale ordspill.
Tore Aurstad og Carina Westberg har sammen med illustratør Regine Toften Holst lagd Snushanen Hilmar - Mordet i hønsegården. Dette er morsom, hardkokt og spennende dyrekrim-noir for barn.
Høsten byr også på en ny detektivserie fra Endre Lund Eriksen og Gisle Normann Melhus, perfekt for alle små detektiver og dyreelskere. Dyrenes Detektivbyrå: Kattenapperen en rikt illustrert detektivserie full av spenning og humor.
Detektivene på Torshov: Det forsvunne perlekjedet er første bok i en ny, illustrert detektivserie fra krimforfatter Samuel Bjørk og illustratør Ingvild Th. Kristiansen.
Moderne klassiker
Pulverheksa er blitt en moderne klassiker. Med Pulverheksa og valpen har Ingunn Aamodt skrevet en ny og hjertevarm historie fra Pulverskogen.
Paul McCartney & J.K Rowling
Hei Bestebra! er en magisk reise jorden rundt for alle barn og barnebarn fra musikklegenden Paul McCartney. Historien er levende og vakkert illustrert av kunstneren Kathryn Durst og oversatt til norsk av Lars Saabye Christensen.
Den prisbelønte forfatteren J.K Rowling står bak verdenssuksessen Harry Potter. De syv bøkene i serien er solgt i over 500 millioner eksemplar, blitt oversatt til 80 språk og blitt til åtte filmer av WarnerBros. I høst er det 20 år siden første bok ble lansert, og i oktober utgis fjerde bok, Harry Potter og Ildbegeret, i illustrert utgave.
Til ungdommen
Mari Moen Holsve debuterte i 2006, og ble nominert til Uprisen for Rasp (2009). Hun fikk Arks barnebokpris i 2011 for Halvgudene og Bokslukerprisen i 2019 for Ingen sover trygt i natt. Nå i høst byr hun på mer grøss i Ingen slipper unna.
Hva er egentlig utestenging? Et blikk, en kommentar, mangel på likes, en snapgruppe du ikke ble en del av - eller en bursdag du ikke var invitert i? Gjennom NRK Supers populære dramasatsning LikMeg har en bred målgruppe fått ta del i hvordan den nye mobbingen, som altfor mange barn og unge opplever hver dag, kan foregå. Anne Wisløffs bok LikMeg - Oda og Arins dagbok er skrevet som en dagbok fra to perspektiv.
Som hele Norges «Helsesista» på Snapchat har Tale Krohn Engvik som mål å inspirere følgerne til å tenke annerledes og bli trygge på seg selv, bryte tabuer og gjøre det lettere for ungdom å ta kontakt med helsesøster på sin skole. I Helsesista #vågåvære! skriver Helsesista om temaer som mange barn og unge lurer på, og som kan være vanskelig å snakke åpent om, som spørsmål om kaostanker, selvmordstanker, kropp, sex og kjærlighet - her er ingenting tabu!