Pressemelding -
Høstens bøker fra Cappelen Damm - en oversikt
I Cappelen Damms katalog over høstens bøker finner du over 300 titler (rundt 240 i hardback og resten i pocket).
Katalog med oversikt over alle Cappelen Damms utgivelser denne høsten finner du her:
Høstens bøker 2022 by Cappelen Damm Bokmagasiner - Issuu
Presentasjon av høstens liste finner du også på youtube:
(2) Presentasjon av høstens bøker - YouTube
Det har vært en sterk start for Cappelen Damm på årets bokhøst. Norges største forlag har vind i seilene med flere kritikerroste utgivelser. Karin Fossum markerte starten på bokhøsten med utgivelsen av krimboken Natteløperen. Blant alle anmelderne som var begeistret fant vi Aftenpostens anmelder, som mener «romanen hører hjemme på øverste hylle fordi Karin Fossum skriver uvanlig elegant. Deretter fulgte Cappelen Damm opp med nok en fulltreffer: Ingeborg Arvolas roman Kniven i ilden er «En imponerende kjærlighetserklæring til en kultur og kulturmøter som ikke lenger er» konstaterer VGs anmelder og triller terningkast 6. Det ble også flere terningkast 6 til Trygve Riiser Gundersens sakprosabok Haugianerne som Dagbladets anmelder mener er både storslått og imponerende.
Med andre ord, en meget overbevisende start på bokhøsten fra Cappelen Damm.
Blant de 300 titlene i høstens katalog er det stort mangfold. man finner blant annet Dorthe Skappel som er blitt hele Norges strikkedronning. I høst er hun aktuell med ny strikkebok som har fått tittelen Skappelglede. Spinnvill strikk i myk norsk ull.
Trine Sandberg, Norges største matblogger, har samlet alle sine juleoppskrifter og kommer med boka Trines jul.
Tore Rem har skrevet ferdig tredje bind i den store fortellingen om Olav V, som har fått tittelen Olav V Ensom majestet 1946-1991.
Robert Stoltenberg har sammen med tvillingbror Harald Maxmilliam Stoltenberg skrevet barneboken Turbotvilllingene og den store kanonballkampen. Femte bok i den illustrerte klassikerserien om Harry Potter – Harry Potter og Føniksordenen – illustrert av Jim Kay og Neil Packer vil garantert bli en av årets store julegaver.
Krimleserne kan glede seg over nye bøker fra blant annet Lars Kepler, Jan Guillou, Hans Olav Lahlum og Torkil Damhaug. Mange vil nok også juble over at selveste Dolly Parton, sammen med den bestselgende forfatteren James Patterson, har skrevet boken Løp, Rose, løp!.
I sakprosaboken Hjemmekontoret åpner flere av våre fremste forfattere døren til sitt hjemmekontor, hvorfra de øser av sin erfaring med en arbeidssituasjon som kom brått og uventet på oss andre. Boken er redigert av Lars Saabye Christensen, og inneholder bidrag fra Vigdis Hjorth, Dag Solstad, Agnes Ravatn, Kjartan Fløgstad, Olaug Nilssen, Jan Kjærstad, Selma Lønning Aarø, Cecilie Enger og Thorvald Steen.
Det er ellers stor grunn til å glede seg til høsten når man ser at navn som Roy Jacobsen, Vigdis Hjorth, Erlend Loe, Lars Saabye Christensen, Gert Nygårdshaug, Gro Dahle og Trygve Skaug alle er aktuelle med nye bøker.
Samtidig er det flott å se alle de sterke, nye stemmene som vokser frem – og i høst byr Cappelen Damm på tre skjønnlitterære debutanter. I tillegg til debutantene er det mange unge, spennende stemmer man bør følge med på. For eksempel Mari Andreassen som i 2019 debuterte med en novellesamling, og nå har skrevet sin første roman. Hun ble for sin debut Hvor lenge varer vi nominert til Brageprisen, Subjektprisen og Ungdommens kritikerpris. I høstens roman, Kjøtt og blod, skriver hun om det å lengte etter nærhet og om forsøket på å forstå og håndtere avstanden som finnes mellom en selv og ens nærmeste. Eivind Hofstad Evjemo har for sine bøker mottatt blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris og Bjørnsonstipendet. I september utgir han Den nye årstiden, hvor vi møter Hans Junior som er bonde på en gård som han driver med sin faren. Dette er en roman om arbeid og en hyllest til kjærlighet som ingen ser. En annen prisbelønt forfatter som nok vil få mye oppmerksomhet denne høsten er Brynjulf Jung Tjønn. Han har tidligere fått blant annet Brageprisen og P2-lytternes romanpris for bøkene sine. Høstens utgivelse er en sterk diktsamling som har fått tittelen Kvit, norsk mann – en samling vonde og kloke, men tidvis også morsomme, dikt om norsk oppvekst og rasisme.
På listen for oversatte skjønnlitteratur er det som alltid stort mangfold, og vi finner forfattere fra Ukraina, Ungarn, Senegal, Danmark, Buenos Aires, Canada, USA med mere. Her finner vi alt fra nye stemmer og debutanter som Lisa Weeda - som har røtter i Øst-Ukraina, men har vokst opp i Tyskland og Nederland – og som nylig debuterte med romanen Aleksandra, en familiesaga som spenner over et halvt århundre i Ukraina, via Frank Herberts klassiske mesterverk og en av verdens mest leste science fiction-romaner: Dune, til Gilead-serien av Pulitzer-prisvinneren Marilynn Robionson som regnes som amerikansk litteraturs Grand Old Lady. Det er også verdt å merke seg at Cappelen Damm nå skal utgi Jurij Andrukhovytsjs roman Moskoviaden. Han regnes sammen med Andrej Kurkov som den viktigste ukrainske forfatteren i sin generasjon. Boken kom opprinnelig ut i 1993, og anses som et nøkkelverk i ukrainsk samtidslitteratur.
David Graeber og David Wengrow sakprosabok Begynnelsen til alt En ny fortelling om mennesket ble Kåret til årets bok i Sunday Times, Observer og BBC History. Den kommer i salg i oktober i norsk oversettelse av Hege Mehren.
Begynnelsen til alt argumenterer for en ny måte å tenke omkring menneskets historie på. Mer historie får vi i Antony Beevors høyst aktuelle bok Russland Revolusjon og borgerkrig, 1917-1921.
Ellers er Cappelen Damms sakprosaliste sterkt preget av tiden vi nå befinner oss i. Ukraina, ytringsfrihet, miljø og bærekraft, økonomi og sparing og psykisk helse er blant temaene vi finner blant utgivelsene.
Andrei Kurkov, som regner som en av Ukrainas fremste forfattere, gir oss innblikk i krigen i Ukraina i Kyiv-dagbøkene, den vanskelige integreringen og gjengkultur er blant områdene som blir belyst i Gudfaren Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen av Ghulam Abbas og Kjetil Østli, Raymond Johansen tar i sin bok Gjennom krisa tak i de prinsipielle, etiske og menneskelige utfordringene som pandemien har vist oss, Gretha Thunberg gir med Klimaboka et oppdatert og engasjert bilde av klima- og bærekraftskrisen, Hilde Østby utforsker i Kart over ensomheten en av vår tids mest underkommuniserte og gåtefulle folkehelseutfordringer: Ensomhet, Frank Rossavik skriver i De korrekte om krenkelseskultur, woke og faren for innsnevringen av ytringsrommet. Og mens rentene stiger sammen med strøm – og matprisene byr økonom og matprofil Kristoffer Tvilde på Sparekokeboka hvor du får tips til hvordan senke både matbudsjettet og matsvinnet.
Årets høstliste fra Cappelen Damms barnebokredaksjon tar mål av seg å være en liste som er mangfoldig, av kunstnerisk høy kvalitet, eventyrlig og som treffer tiden vi lever i, og leserne som lever i den, som gir den som leser eller lytter, nye innsikter og tanker. Forlaget etterstreber mangfold i uttrykk, sjanger, aldersgruppe og avsender. For, sier Ragnfrid Trohaug som er Cappelen Damms forlagssjef for barnebøker, bare slik kan vi være relevante for en målgruppe som blir stadig mer heterogen, som forholder seg til ulike del-offentligheter og som har helt ulike referanser og preferanser.
Også blant Cappelen Damms barnebøker speiles samtiden. Kirsti Kristoffersens Kjendiskjæreste-trilogi tar for eksempel pulsen på barn og unges samtid, fankultur og sosiale media. I Anne Wisløffs ungdomsbok Lik meg - første gang
fortelles det om sårbarheten i å være ung og famlende i møte med seksualitet og forelskelse. Rapperne Don Martin, Fela og Castro skildrer heftig liv på østkanten i tegneserien Blokk til blokk som er illustrert av Andreas Iversen. Samtiden speiles også i Elise Gravels bildebok for de yngste som har fått tittelen Hva er en flyktning? Et annet eksempel er Gro Dahles Ikke! som er illustrert av Svein Nyhus. En bok som viser hvordan barn kan bli begrenset av for overbeskyttende foreldre: En nydelig bok for alle barn som ønsker å utforske verden rundt seg og alle foreldre som bør mase mindre.
Men det er selvsagt ikke bare alvor blant de rundt 70 barnebøkene som utgis av Cappelen Damm denne høsten: I Kokosbananas-serien til Rolf Magne G. Andersen og Victoria H. Hamre er det galskap, humor og fantasi som dominerer. Anne Østgaard har sammen med Camila Storm lagd en samling sprelske morovers i boka Vilt om dyr for barske barn, Helene Uri er ekspert på ord, og har sammen med den internasjonalt anerkjente illustratøren Kristin Roskifte skapt en leken, fargerik og sprudlende feiring av språket vårt med boken Rare ord, og den nye serien VitenGALskap er levende og crazy formidling av vitenskap og alt det rare som driver verden fremover. En original serie som lærer barn om alt vilt som skjer i vitenskapens navn. Elleville eksperimenter av Alexander H. Sandtorv er den første boka i serien. Irmelin Persdatter Gustavsen debuterer Hilda Humlevik og folka som forsvant – en bok med spenning, mystikk og humor for lesere som liker Roald Dahl, Alma Freng-serien og William Wenton-bøkene til Bobbie Peers, mens Aleksander Kirkwood Brown og Luis Guaragna med boken Bergtatt har skapt en ny urban fantasy-tegneserie fra Oslos underby.
Dette er kun noen av de mange titlene som utgis denne høsten, fullstendig oversikt får du i katalogen som du finner her:
Høstens bøker 2022 by Cappelen Damm Bokmagasiner - Issuu
Ønsker du fysisk katalog tilsendt kan du sende mail til tone.hansen@cappelendamm.no