Gå videre til innhold
Ingvild Bjerkeland har skrevet en av nordens aller beste barne- og ungdomsbøker. (Foto: Grethe Nygaard)
Ingvild Bjerkeland har skrevet en av nordens aller beste barne- og ungdomsbøker. (Foto: Grethe Nygaard)

Pressemelding -

Ingvild Bjerkeland fra Haugesund er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024

Ingvild Bjerkeland fra Haugesund er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for romanen Udyr, som også vant Arks barnebokpris og er finalist til Bokslukerprisen.


Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris har blitt delt ut siden 2013 og gis til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de
nordiske språkene. Prisen deles ut samtidig med de andre nordiske prisene for litteratur, musikk, film og miljøarbeid under
Nordisk råds prisutdeling til høsten. Prisen administreres av Nordens hus i Reykjavík og er i likhet med de andre prisene på 300.000 danske kroner.


Svært aktuell bok

Juryen begrunner nominasjonen av Udyr med dens brennaktuelle tematikk, og skriver blant annet at «dette er en historie som ved siden av å være en ren spenningshistorie, også kan leses allegorisk. Udyrene er den uovervinnelige erobreren som tar over verden by for by, mens Abdi og Alva er to forsvarsløse barn på flukt i en verden som plutselig er uten mening.
Dette er et bilde på mange av krigene som foregår rundt i verden, og dette forsterkes ved sluttbildet av de to barna i en overfylt gummibåt på vei til en uviss skjebne.
Udyr viser på en god måte den panikken, forvirringen og maktesløsheten man trolig kjenner når man er på flukt, og hvor vanskelig det er å stole på noen, selv de som vil en vel.»

Ingvild Bjerkeland (f. 1981) har studert skrivekunst ved Forfatterstudiet i Bø, har en doktorgrad i film- og fjernsynsvitenskap, og har forsket på norsk barnefilm. Hun har tidligere utgitt to bildebøker og en ungdomsroman, Udyr er hennes første roman for yngre lesere og høstet strålende anmeldelser da den utkom. Blant annet fremhevet Aftenposten boken som en av de ypperste utgivelsene i det norske bokåret 2023.


Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.