Gå videre til innhold
TREDJE BOK I BURMA-TRILOGIEN: Også denne gang gir Jan-Philipp Sendker leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen. Foto: Frank Suffert
TREDJE BOK I BURMA-TRILOGIEN: Også denne gang gir Jan-Philipp Sendker leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen. Foto: Frank Suffert

Pressemelding -

Kunsten å følge hjertet-aktuelle Sendker: – Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt

Siden den norske utgivelsen kom i 2013, har Kunsten å høre hjerteslag solgt over 150 000 eksemplarer her hjemme. Oppfølgeren, Kunsten å være den man er, kom året etter, og solgte solide 75 000. Siden har spente lesere ventet på siste bok i Burma-trilogien -Kunsten å følge hjertet.

– Jeg har vært heldig som har hørt mange historier fra leserne om hva bøkene mine betyr for dem og hvordan de har forandret liv. Disse historiene hjelper meg å overvinne egen tvil når jeg skal skrive den neste romanen, sier Jan-Philipp Sendker.

For journalisten og forfatteren, som er bosatt med familien i Berlin, er det utrolig viktig å gi tilbake til leserne når bøkene kommer ut. 

– Jeg deltar på mange arrangementer og opplesninger, ikke bare i Tyskland, men i USA, Israel, Storbritannia, Norge, Sverige, til og med i Burma. Jeg har en Facebook-side og prøver å svare på de fleste spørsmål og meldinger jeg får, fortsetter han.

– Aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv

Ifølge Sendker er hans burmesiske venner overbevist om at han var burmeser i et tidligere liv. Selv har han vanskeligheter med å forklare hvorfor Burma har berørt ham som ingen andre land har gjort.

– Det som slår meg hver gang jeg drar til Burma, er menneskenes beskjedenhet og ydmykhet. Den buddhistiske troen er dypt forankret i hverdagen: vennligheten, hjelpsomheten og ærligheten. Livet er hardt og urettferdig i Burma. Det er fortsatt mye korrupsjon, ikke mye av et helsevesen. Livet er en daglig kamp - likevel har jeg aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv, understreker Sendker.

Bøker som utfordrer tidsånden

Det var ingen rett vei til suksess da Jan-Philipp Sendker skrev første bok i det som skulle bli Burma-trilogien. Journalisten og Asia-korrespondenten hadde ofret tre år, alle sparepengene og utallige researchturer til Burma for å skrive Kunsten å høre hjerteslag. Resten er historie.

– Vi lever i utfordrende tider. Klimaendringer, fremveksten av hat og sinne, av populisme og nasjonalisme rundt om i verden, tilliten til politisk ledelse og demokratiske institusjoner avtar, det kan være mange grunner til å være pessimistiske og kyniske - og boken min utfordrer disse holdningene, den forteller en annerledes historie, mener Sendker om suksessen, og legger til:

– Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt.

Vakkert om familiekjærlighet

I den siste boken, Kunsten å følge hjertet, blir vi kjent med tolv år gamle Bo Bo, som bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan huske moren sin.

En dag begynner onkelen å fortelle historien om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Da bestemmer Bo Bo seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.

– Om man ikke får feber, får man i hvert fall veldig lyst til å dra hjem, klemme barna sine og aldri slippe, sier Cappelen Damm-redaktør Oda Skard.

Som i alle sine bøker undersøker Sendker i hvilken grad kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Som tidligere gir han leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen - og selv om bøkene inngår i en trilogi, kan de fint leses hver for seg.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.