Pressemelding -
Kunsten å følge hjertet-aktuelle Sendker: – Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt
Siden den norske utgivelsen kom i 2013, har Kunsten å høre hjerteslag solgt over 150 000 eksemplarer her hjemme. Oppfølgeren, Kunsten å være den man er, kom året etter, og solgte solide 75 000. Siden har spente lesere ventet på siste bok i Burma-trilogien -Kunsten å følge hjertet.
– Jeg har vært heldig som har hørt mange historier fra leserne om hva bøkene mine betyr for dem og hvordan de har forandret liv. Disse historiene hjelper meg å overvinne egen tvil når jeg skal skrive den neste romanen, sier Jan-Philipp Sendker.
For journalisten og forfatteren, som er bosatt med familien i Berlin, er det utrolig viktig å gi tilbake til leserne når bøkene kommer ut.
– Jeg deltar på mange arrangementer og opplesninger, ikke bare i Tyskland, men i USA, Israel, Storbritannia, Norge, Sverige, til og med i Burma. Jeg har en Facebook-side og prøver å svare på de fleste spørsmål og meldinger jeg får, fortsetter han.
– Aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv
Ifølge Sendker er hans burmesiske venner overbevist om at han var burmeser i et tidligere liv. Selv har han vanskeligheter med å forklare hvorfor Burma har berørt ham som ingen andre land har gjort.
– Det som slår meg hver gang jeg drar til Burma, er menneskenes beskjedenhet og ydmykhet. Den buddhistiske troen er dypt forankret i hverdagen: vennligheten, hjelpsomheten og ærligheten. Livet er hardt og urettferdig i Burma. Det er fortsatt mye korrupsjon, ikke mye av et helsevesen. Livet er en daglig kamp - likevel har jeg aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv, understreker Sendker.
Bøker som utfordrer tidsånden
Det var ingen rett vei til suksess da Jan-Philipp Sendker skrev første bok i det som skulle bli Burma-trilogien. Journalisten og Asia-korrespondenten hadde ofret tre år, alle sparepengene og utallige researchturer til Burma for å skrive Kunsten å høre hjerteslag. Resten er historie.
– Vi lever i utfordrende tider. Klimaendringer, fremveksten av hat og sinne, av populisme og nasjonalisme rundt om i verden, tilliten til politisk ledelse og demokratiske institusjoner avtar, det kan være mange grunner til å være pessimistiske og kyniske - og boken min utfordrer disse holdningene, den forteller en annerledes historie, mener Sendker om suksessen, og legger til:
– Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt.
Vakkert om familiekjærlighet
I den siste boken, Kunsten å følge hjertet, blir vi kjent med tolv år gamle Bo Bo, som bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan huske moren sin.
En dag begynner onkelen å fortelle historien om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Da bestemmer Bo Bo seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.
– Om man ikke får feber, får man i hvert fall veldig lyst til å dra hjem, klemme barna sine og aldri slippe, sier Cappelen Damm-redaktør Oda Skard.
Som i alle sine bøker undersøker Sendker i hvilken grad kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Som tidligere gir han leseren et interessant innblikk i den burmesiske kulturen - og selv om bøkene inngår i en trilogi, kan de fint leses hver for seg.