Gå videre til innhold
Hvordan gikk vi fra en fellesskole til en konkurranseskole, og hvorfor er konsekvensene så dramatiske? Hvem har ansvaret? Det spør  Andreas Stien-Leenderts om i boken «Skolen er ikke for alle
Hvordan gikk vi fra en fellesskole til en konkurranseskole, og hvorfor er konsekvensene så dramatiske? Hvem har ansvaret? Det spør Andreas Stien-Leenderts om i boken «Skolen er ikke for alle

Pressemelding -

Lærer hevder at skolesystemet svikter elevene

Etter 17 år som lærer i Oslo-skolen har Andreas Stien-Leenderts skrevet boken «Skolen er ikke for alle». Den er et knallhardt angrep på politikere og myndigheter som har skapt den skolen han nå er lærer i.

- Endringene skal og bør starte nedenfra. Denne boka er mitt bidrag. Jeg prøver å vise hvor jeg mener skoen trykker mest. Jeg skriver om hvordan seksårsreformen har feilet, det såkalte kunnskapsløftet uteble, målstyring og resultatpress har gitt stressede elever og lærere, det er mer skolefravær og en skole med lite rom for variasjon. Vi vet ikke hvem som styrer norsk skole, engang, sier Andreas Stien-Leenderts.

Stien-Leenderts peker på at norsk skole har blitt en konkurranseskole hvor kun det som kan telles, teller. Han roper et varsko og viser til at konsekvensene av mer enn 20 år med en skole drevet som en bedrift, nå er klare. Skolestresset og de psykiske problemene har økt, trivselen synker, bruken av ADHD-medisiner har skutt i været og mange elever utvikler ufrivillig skolefravær.

Han peker på at mange av skolene har blitt hverandres konkurrenter ved at resultater på nasjonale prøver offentliggjøres, og at jakten på godt omdømme har skapt grobunn for omfattende drilling før testene. Offentliggjøring av resultater kombinert med fritt skolevalg i både grunnskolen og videregående har skapt taperskoler og vinnerskoler.

I boken skriver han også om hvordan intensjonene med reformen av 1997 hvor 6-åringene kom inn i skolen ikke ble fulgt. Timetallet for elevene har i tillegg økt drastisk. Men norsk skole gjør det ikke bedre internasjonalt.

Stien-Leenderts mener tydelig at de som bestemmer burde tar seg tid til å lese boken.

– Jeg skriver om flere regjeringsbestilte utredninger og rapporter som er på vei nå i 2023 og 2024. Det skal blant annet sees på seksårsreformen og vurderingssystemet i skolen. Jeg håper at de som sitter i disse utvalgene, og politikerne som skal lese rapportene, også tar seg tid til å lese min bok, for her kan de finne svar på hvordan den skolen vi har i dag påvirker barn og unge, sier Stien-Leenderts.

LANSERINGSARRANGEMENT
MANDAG 5. JUNI KLOKKEN 18:00 hos Cappelen Damm i Akersgata 47, Oslo: https://fb.me/e/EbbodnC9
Lærer Andreas Stien-Leenderts mener skolen har blitt en kontrollert, presset og stresset institusjon som stadig flere elever og lærere ikke ønsker å være en del av. I kveldens samtale med journalist og forfatter Marte Spurkland, tar han oss med på innsiden av skolesystemet.


Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.