Følg Cappelen Damm

Lars Saabye Christensens samtidssatire treffer blink

Pressemelding   •   feb 23, 2021 09:07 CET

Saabye syder, skriver Dagsavisens anmelder. Dagbladet mener han er morsommere enn noen gang, mens VG synes han har skrevet en bok full av språklig energi, fiffige formuleringer og passe skeive individer.

I fjor utga han både dikt og sakprosa, men nå er Lars Saabye Christensen ute med sin første roman etter suksessen med Byens spor-trilogien, og det til stor jubel, både hos anmeldere og lesere.

En tilfeldig nordmann Den fulle og hele sannheten om Gordon Mo er en satire og en overskuddsroman, men slettes ikke uten brodd eller varme. I boken møter vi Gordon Mo som jobber i Landbruksdepartementet og er en grå byråkrat. En dag han blir beæret med kake på jobben, er trykket imidlertid for stort i Gordon Mo. For å gjøre en lang historie kort, neste dag jobber han ikke lenger i departementet. Men i motsetning til de fleste 60 år gamle byråkrater som mister jobben, er ikke Gordon Mo overflødig: Noen trenger en mann som koker over.

Med En tilfeldig nordmann tar Lars Saabye Christensen pulsen på vår tid.
Stort mer samtids enn Saabyes engasjerte og energiske nye roman, kan litteraturen knapt bli,
skriver Dagsavisens anmelder Gerd Elin Stava Sandve.

– Vi brenner inne med så mye, og det er ikke sunt i lengden. Gordon Mo blir et slags redskap for å få tingene ut, eller et rop om hjelp. Alle har behov for å koke over innimellom. Og nå har jeg en fornemmelse av en stemning som er på bristepunktet. Vi lever under et stort press, og pandemien forsterker selvfølgelig dette. Den gjør samfunnet tydeligere, vi ser både samhold og motsetninger klarere, sier Saabye Christensen i et intervju med VG.

Nettavisen gir En tilfeldig nordmann terningkast 6, mens både VG, Dagbladet og Bok365 triller 5 på terningen.
VGs anmelder Sindre Hovdenakk mener boken er «full av språklig energi, fiffige formuleringer og passe skeive individer, akkurat som vi forventer fra denne forfatteren." fiffige formuleringer og passe skeive individer". Han avslutter med oppfordringen: Les denne boken! 
Dagbladets Inger Bentzrud synes Saabye Christensen er «morsommere enn noen gang» og at boka som samtidsroman er «både absurd, smart, morsom, provoserende og elegant skrevet.». NRKs Marta Norheim fastslår at «Lars Saabye Christensen svingar sirkussvepa over samtida», mens Leif Gjerstad i Bok365 rett og slett konstaterer at «Saabye Christensen inviterer til fest!».