Følg Cappelen Damm

Lege og hukommelsesforsker Andreas Engvig vil nå ut til alle som fremdeles har en frisk hjerne

Pressemelding   •   mar 27, 2020 09:30 CET

Andreas Engvig deler bokinntektene med Nasjonalforeningen for folkehelsen. © Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Demensbrems, sa du? Lege Andreas Engvig ønsker å nå ut til alle som fremdeles har en frisk hjerne, men spesielt til folk som er midt i livet. Forskning peker på at dette er en viktig periode for hvordan det går med hukommelsen senere i livet.

Statsminister Erna Solberg oppfordrer til å lese bøker mens man sitter koronafast i hjemmet. Demensbrems - God hukommelse hele livet er en investering for bedre hjernehelse. I boken får du vite hva hukommelse er, hvorfor den fungerer som den gjør, og hva vi vet om forebygging som virker. Du vil få alle svarene på hvorfor du bør begynne å tenke på det eneste organet du har som ikke kan byttes ut.

Andreas Engvig viser også hvorfor samfunnet vi lever i spiller en avgjørende rolle for hukommelsen i befolkningen, og retter søkelyset på hva myndighetene bør gjøre.

Vil tette gapet mellom forskningen og det folk får vite

«Da Verdens helseorganisasjon (WHO) i mai 2019 la frem sin første rapport om hvordan vi kan redusere risiko for hukommelsessvikt og demens i befolkningen, nådde ikke nyheten en eneste norsk avis», skriver Andreas Engvig i forordet til boken. Til daglig jobber han ved Oslo universitetssykehus.

«I mellomtiden skaper alternativmedisinere et marked ved for eksempel å hevde at de kan stoppe Alzheimers sykdom, uten å ha vitenskapelige bevis for det. Misforholdet mellom hva vi vet om god hukommelse gjennom livet fra forskningsfronten og det som når frem til leserne, var gnisten jeg trengte for å skrive boken», fortsetter han.

Boken får stor oppmerksomhet i fagmiljøet

Fundamentet for boken er Engvig og kollegers forskning fra Universitetet i Oslo, og to store forskningsrapporter, en fra Verdens demenskommisjon, den andre fra WHOs retningslinjer for å redusere demens fra 2019.

Fagmiljøet er begeistret for den populærvitenskapelige fremstillingen om dette viktige emnet. Den norske legen og forfatteren Kaveh Rashidi har lest og roser boken: "Dette er solid vitenskap, levert på en lettfattelig og presis måte, om et tema som angår oss alle". 

Ylva Østby, nevropsykolog og forfatter, uttaler: "En øyeåpner om hjernen og hukommelse, basert på solid forskning. Boka er glitrende skrevet, og vil gi deg mange aha-opplevelser uansett alder".

Forfatteren deler bokinntektene med Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Andreas Engvig, lege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, kan nås på mobil 988 58 770 og e-post andreas.engvig@gmail.com.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.