Gå videre til innhold
Etter fire års kamp mot kreften døde Lucinda Riley i dag omgitt av nær familie. Foto: Catherine Gonsholt Ighanian
Etter fire års kamp mot kreften døde Lucinda Riley i dag omgitt av nær familie. Foto: Catherine Gonsholt Ighanian

Pressemelding -

Lucinda Riley er død

Det er med stor sorg Cappelen Damm må meddele at forfatteren Lucinda Riley (født Lucinda Edmonds) døde tidlig fredag morgen etter fire års kamp mot kreften.

Lucinda Riley omtales gjerne som dronningen av underholdningsromaner. Med den bestselgende serien «De syv søstre» vokste fanskaren hennes til de helt store høydene. Nå i mai var det ti år siden Rileys første bok på norsk, Orkideens hemmelighet, kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret

-For meg kom nyheten som et sjokk, selv om jeg har fryktet å få denne beskjeden en stund. Lucinda Riley var ikke bare en unik forfatter, hun var også et ekstraordinært menneske. Etter de mange turneene og møtene våre var Lucinda blitt en nær venn og fortrolig. Også privat var hun en fantastisk historieforteller og ikke minst hadde hun en herlig humor. Dette er et stort tap for alle oss som har elsket å lese bøkene hennes, og for mange av oss i forlaget som har jobbet tett på henne, sier Knut Gørvell som er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm.


Folkekjær forfatter 
Lucinda Riley ble født i Irland, og hun bodde de første barneårene i den lille landsbyen Drumbeg. Da Riley var seks år, flyttet familien til England. Hun startet kunstkarrieren i tenårene som ballettdanser og skuespiller. Som skuespiller hadde hun blant annet hovedrollen i BBC-serien The Story of the Treasure Seekers.

Lucinda Riley skrev sin første bok 24 år gammel under fødenavnet Lucinda Edmonds. Hun utga åtte bøker i den perioden av forfatterskapet, før hun viet tiden til sine mange barn og ektemannen Stephen Riley. I 2010 gjenopptok hun forfatterkarrieren på nytt og utga romanen som på norsk ble hetende Orkideens hemmelighet. Den kom ut på norsk året etter, og siden har Riley vært en av de mest leste forfatterne i Norge.

Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hver uke i de siste fem årene har en av hennes bøker ligget på bestselgerlistene her hjemme, og flere av bøkene har også vært på bestselgerlistene til både New York Times og Sunday Times.

Lucinda Rileys norske leserskare økte på hele 2010-tallet med romanene: Jenta på klippen (2012), Lavendelhagen (2013), Midnattsrosen (2014), Den italienske jenta (2014), Engletreet (2015), Helenas hemmelighet (2015) og Kjærlighetsbrevet (2017).

Hadde en spesiell kjærlighet for Norge
De syv søstre
kom ut i 2015 og var starten på romanserien som løftet Rileys popularitet til de helt store høyder i svært mange land. I den andre romanen i serien, Stormens søster, som kom ut i 2016, var handlingen lagt til Norge, og Edvard Grieg hadde en sentral rolle i historien.

Lucinda Riley har alltid hatt en spesiell kjærlighet for Norge og norske lesere. Det begynte da hun var fem år og faren hennes fortalte om det fantastiske landet «on the top of the world» og innviet henne i Edvard Griegs musikk og «Peer Gynt-suiten». Hun mente selv at det skapte spiren til hennes fantastiske historie om Griegs kjærlighetsbarn i Stormens søster.

Skulle komme en bok nummer åtte
I april kom Lucinda Riley med en gladmelding til sine millioner av lesere: Det skulle komme en bok nummer åtte i serien «De syv søstre». Den skulle handle om søstrenes far og ha tittelen Atlas. Historien om Pa Salt.
Arbeidet med denne siste romanen var godt i gang, og den etterlatte familien vil etter hvert ta en avgjørelse rundt hvordan materialet som foreligger, skal forvaltes.

Levde i øyeblikket
-Lucinda Riley var en gudbenådet historieforteller. I hennes romaner var det store doser drama og lidenskap, samtidig som hun skapte uforglemmelige kvinneskikkelser som gjerne var knyttet til autentiske, historiske og ikoniske øyeblikk, sier Knut Gørvell fra Cappelen Damm. -Lucinda Rileys død er et stort tap for alle hennes lesere og oss her i forlaget som beundret hennes forfatterskap, men som også opplevde henne som en nær venn og samtalepartner. Lucinda Riley hadde en nærhet og tilstedeværelse som var unik, enten det var i møte med vanlige lesere eller med sine venner. Der viste hun sin varme, enorme innlevelsesevne og smittende humør. Lucinda elsket livet og levde i øyeblikket. Hun påpekte dette selv med disse ordene: Gjennom smerten og gleden på reisen har jeg lært den viktigste leksjonen livet kan tilby, og jeg er glad for det. Øyeblikket er alt vi har. 

Lucinda Riley ble 55 år gammel.

Kontaktperson
For ytterligere kommentarer, kontakt salgs- og markedsdirektør Knut Gørvell 
975 63 928
/Knut.Gorvell@cappelendamm.no

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.