Gå videre til innhold
Vinner av Nynorsk Litteraturpris (Foto: Hilde Renberg Tunsberg)
Vinner av Nynorsk Litteraturpris (Foto: Hilde Renberg Tunsberg)

Pressemelding -

Nok en pris til Tore Renbergs suksessroman

Tore Renberg mottok i går Nynorsk Litteraturpris for sin suksessroman Tollak til Ingeborg. I fjor høst ble forfatteren tildelt Bokhandlerprisen for samme roman.


Hyllet av kritikere og lesere

Tollak til Ingeborg, som utkom i september 2020 har vært en suksess fra ende til annen. Med kritikerros, Bokhandlerpris og opplag på godt over 30.000 eksemplarer viser Renberg at han fortsatt holder et høyt, litterært nivå samtidig som han når ut til svært mange lesere. Tidligere i år ble han også nominert til P2-lytternes romanpris for å ha skrevet en av fjorårets aller beste bøker.


Stor kjærlighet til litteraturen

Nynorsk litteraturpris er på 30 000 kroner og har vært delt ut siden 1982 av Noregs Mållag, Det Norske Teatret og Samlaget. Dette er første gang Renberg mottar denne prisen og juryen la i sin innstilling vekt på betydningen av Renbergs forfatterskap og at han er "... ein forfattar som sidan debuten i 1995 har vore høgt og breitt til stades i norsk litteratur.", og ikke minst forfatterens kjærlighet til litteraturen, "... ein kjærleik som ikkje har rusta, og som fram til i dag har blitt stadfesta gjennom forfattarens evne til å finne nye litterære skodeplassar og nye språklege uttrykk, både på bokmål og på nynorsk".  

Likevel er det romanen Tollak til Ingeborg han tildeles prisen for, og juryen er like begeistret som det brede lag av anmeldere, bokhandlere og lesere: "Sjølve prisromanen er ei sterk og modig skildring av ein mann som høyrer fortida til. (...) Det er ei sterk historie som også kan få lesarane i den nye tida til å elske litteratur."


"Ein tospråklig glad gut"

En åpenbart storfornøyd Renberg la selv ut følgende melding på sin Facebook-profil etter å ha mottatt prisen: 

"Ja, her har de ein glad gut. I dag fekk eg Nynorsk litteraturpris 2020 for Tollak til Ingeborg!
Himla kjekt at denne boka om raseri og savn, om å frontkollidere med samtida, blei gjort slik stas på. No blir det gild stemning i heimen her. Takk til Noregs Mållag for fin seremoni på Nasjonalt Garborgsenter på Bryne, takk også til alle dykk som les og grublar og diskuterer. De er beste folket 🌟
Hadde de sagt det til meg for nokre år sidan at eg ein dag skulle motta denne prisen, så ville eg svart de måtte reise lenger ut på landet. Eller heilt opp i dalen. Men slik blei livet. Brått ein dag fann eg eit nytt språk å leve i, å forske i, å puste i, å krangle i, å kjempe i, og det språket var både elskeleg og tøft, det bar på kraft og det bar på det mjuke: Det var nynorsk. Og vips vart eg tospråklig, og dét har eg ikkje ein dag opplevd som noko anna enn berikande."


Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.