Pressemelding -
Norges ubestridte krimdronning feirer 70 år og 50 år som forfatter
Onsdag 6. november fyller Norges ubestridte krimdronning 70 år. Karin Fossum har gjennom femti år høstet anerkjennelse fra kritikere og lesere som forfatter i en rekke sjangere. I jubileumsuken utgir Cappelen Damm et nyskrevet essay hvor Fossum for første gang gir et innblikk i egen skriving.
Min glødende interesse for forbryteren og forbrytelsen oppsto da jeg som barn så Dagsrevyen på et svarthvitt fjernsynsapparat. Jeg hadde rukket å være barn i noen år, der radioen var senteret for min lidenskap når det kom til musikk og spennende fortellinger. Slik starter Karin Fossum essayet Den redde morderen - Forbrytelsen og skriften.
– Menneskene fascinerer meg fordi selv den mest intelligente, den smarte, den mest lysende intellektuelle, den muskelsterke barskeste mann, alle som er suveren på sitt felt, også har et rom innerst inne der alle emosjonene ligger, og mange av dem er som barnets, med sårhet, usikkerhet, engstelse og frykt for avvisning, sier Karin Fossum.
Debuterte som tjueåring
Karin Fossum er født i Sandefjord i 1954. Hun debuterte i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, og har siden utgitt mange bøker i ulike sjangre: dikt, noveller og romaner. Reisen Fossum har tatt siden hun bare var tjue år og fram til i dag, er ifølge henne selv en reise full av utvikling og endringer i alle ledd i vår bransje.
– Da jeg gjorde intervjuer som tjueåring, var det ingen journalister som spurte om jeg foretrakk torsk fremfor laks, øl eller vin, eller hva som var min guilty pleasure. I dag må vi gjøre dybdeintervjuer. Sagt på en annen måte: Hvem er du egentlig?
I dag debuterer også mange forfattere langt senere. Er det noe hun skulle ønske at tjue år gamle Karin hadde visst som hun vet nå?
Konkurrerer med deg selv
– Jeg ville sagt til meg selv som tjueåring: Gratulerer med debuten. Men vit at du ikke på noen måte er kommet i mål. Du har bare fått en startkontingent til det løpet som heter «Livet som forfatter», sier Karin Fossum.
Noe morsomt som hun liker å tenke på, er at selv ikke en Nobelprisvinner har mer enn tjueni bokstaver til rådighet.
– Hver gang du stiller til start med en ny tekst, så gjør du det sammen med mange andre, og flere av dem er dyktigere enn deg og viktigere enn deg, og kanskje sterkere og frekkere, og de fleste vil du aldri greie å innhente. Men du må ikke skjele til høyre eller venstre, for i dette løpet konkurrer du bare med deg selv, og du skal ikke se på andre, eller se framover mot målet, bare innover i deg selv, og det som er ditt private skriverom. Som ingen andre har maken til.
Finnes ikke plotdrevet
Fossums kriminalromaner med overbetjent Konrad Sejer har gått seiersgang verden rundt, med Bakom synger døden (2020) som den siste i serien. I 2021 introduserte Fossum en ny etterforsker i Drepende drage, angrende hund: den energiske og utradisjonelle Eddie Feber som løser saker på sin egen måte.
Der mange forfattere er plotdrevet, utarter Karin Fossums forfatterhverdag seg annerledes. Forbrytelsen er et påskudd for å skrive om nettopp menneskene.
– Alle de åtte milliardene, som alle vet hva som er vår utgang, og som vet at den for hver dag kommer nærmere. Men som likevel står opp og gjør sin plikt, og forelsker seg og skaffer seg barn, og som sliter daglig med menneskets alle utfordringer. Og som vet at absolutt alt skal vi miste, sier Karin Fossum, og legger til:
– Selv i den minste lille unnselige eksistens, kan det gjemme seg et stort menneske. En helt, en engel. Eller en morder. De åtte milliardene er et helt skattkammer, for en forfatter er det bare å forsyne seg.
Litterære priser
1974 Tarjei Vesaas' debutantpris for diktsamlingen Kanskje i morgen
1997 Rivertonprisen og Glassnøkkelen for beste skandinaviske kriminalroman for Se deg ikke tilbake!
1997 Bokhandlerprisen for Den som frykter ulven
2000 Bragepris i «Åpen klasse» for Elskede Poona
2002 Svenska Deckarakademin kåret Svarte sekunder til årets beste kriminalroman oversatt til svensk
2005 nominert til The Golden Dagger, den internasjonale selebre prisen for kriminallitteratur
2008 The Los Angeles Book Award for den engelske oversettelsen av Elskede Poona
2013 Amalie Skram-prisen
2014 Rivertonprisen for Helvetesilden
2020 Riksmålsprisen for Bakom synger døden
2021 Bøkekrimprisen for Bakom synger døden
Fossums bøker er utgitt i 35 land, og en rekke av dem er filmatisert.